Reklama

Reklama

Jan Žižka z Trocnova

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2019, 12x20 min

Režie:

Otomar Dvořák

Scénář:

Otomar Dvořák

Obsahy(1)

Dvojice spisovatelů Otomar Dvořák a Jan Bauer začínají své putování po stopách slavného vojevůdce v jihočeském Trocnově. Místo Žižkova zrození mělo být v době baroka vyhlazeno z lidské paměti. A přesto moderátoři nacházejí místo, kde stával staletý dub, pod nímž se podle pověsti zrodil za letní bouře, prohlédnou si základy dvorce a od pracovnice jihočeského muzea Heleny Stejskalové se dozvědí, jak tehdy žila rodina chudého zemana. (CS Film)

(více)

Recenze (7)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nudné, nezajímavé, informačně prázdné. 1) Myslím, že tento nudný "školní" výklad studenty ani širší veřejnost nijak nezaujme. Počet hodnocení mi, zdá se, dává za pravdu._____ 2) Patrný nízký rozpočet mi nevadí, inteligentní nápady nemusí stát majlant. Pokusy o dokudrama jsou velmi chabé._____ 3) První díl mě totálně zklamal, dál se dívat nebudu. _____ 4) Koment k zamyšlení: Moiseiwitsch****. Bohužel jsem však v prvním díle marně hledal ony "hodně zajímavé informace". ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Dva pánové (spisovatelé) si mezi sebou povídají u krbu o Žižkovi, přičemž popijí víno. Mezi tím jsou prostřihy amatérských herců převlečených do husitů, jak se chystají do bitvy. To je na celém dokumentu asi to nejzajímavější, bohužel to kazí velice špatná kamera. Je téměř bez barev, taková šedozelená, až vyblitá. [11. hodnocení, 2. komentář, 75%] ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Proč 4 hvězdy? Za prvé se jedná vzhledem k husitskému výročí o jediný dokumentární pořad a nebýt Dvořáka a Bauera - nadšených spisovatelů nevzniklo by zhola nic!!! Za druhé v dokumentu oba pánové procházejí místa úzce spjatá s osobou Jana Žižky. Vítám, že má dokument 12 dílů po 20 minutách, což je snesitelné snad pro většinu dnešní šílené uspěchané populace. Za třetí se divák dozví hodně zajímavých informací od vyloženě legendistických, beletristických po odborné podložené informace. Za čtvrté v dokumentu vystupují i odborní historici se svými poznámkami - zatím Petr Čornej a jedna regionální badatelka. Uznávám, že kamera je bídná, herci též, ale to má většina české produkce posledních cca 20 let :) Ukažte mi dnes dobré herce? Informačně dle mého soudu kvalitní přínos zejména pro laiky i historickou obec. Monumentální monografie Čorneje vyšla - podzim 2019! V posledním díle hovoří Čornej a Vondruška. Čornej o smrti, převozu ostatků z Hradce K. do Čáslavi apod. Vondruška hodnotí postavu Žižky. Jákl točí silně s hollywoodským nádechem komerční podání Jana Žižky. Do kin tuším vleze 2020. Jsem zvědav. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opravdu nevím, zda jsme se o Janu Žižkovi dozvěděli něco nového. Pro školáky/studenty to může být zajímavé z hlediska připomenutí si, kdo to vlastně byl zač. Jinak je to spíše shrnutí dosud známých faktů ovšem podaných dvěma staříky, kteří sami sebe těžko zvládají ukočírovat. Otomar Dvořák působí leckdy křečovitě, zvláště pak, když se snaží sám dramaticky vyprávět přímo do kamery. Společně s Janem Bauerem jim to vůbec neladí. Hlavně proto, že jsou momenty, kdy se vzájemně přehlušují, mluví jeden přes druhého a někdy nechybí ani uštěpačná poznámka na toho druhého, aby bylo jasné, že ten či onen nesouhlasí s tím druhým. ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Pěkná myšlenka k zamyšlení, která zazněla na konci tohohle dokumentu. Český historik se baví se švédským. A Čech mu popisuje Žižku a husitství, a že český pohled na toto období je komplikované, protože oni lomcovali a loupili a tak. A Švéd mu odpoví: Co vám na tom vadí. To tehdy dělali všichni. To dělali i ti naši Vikingové, ale na rozdíl od těch vašich Husitů to nebyli boží bojovníci, to byli námořní piráti. Ale byli to naši předkové. A oni byli vítězní. Kdyby oni nebyli vítězní, tak pravděpodobně my, jako švédský národ, tady pravděpodobně nebudeme. Vy jste divný národ, že tohle nechápete. - Toť o hrdosti národa. Bohužel Češi jsou pokřiveni ať už minulou totalitou či pod útlakem Habsburků a tenhle dialog říká vše. Na tomto dokumentu je pěkné sesumírování "všeho" co víme o neporaženém vůdci, jeho narození, jeho mládí (i to málo, co o něm víme, je tu pěkně popsáno - viz eskapády v Budějovicích) po jeho smrt. Projdeme se "všemi" místy, kde měl rodný strom-dům-tvrz, kde se odehrávali bitvy, kde jsou jaké pomníky...  Líbí se mi i hrané, i když trochu toporné pasáže - ale ono to tu sedí. Pro někoho možná je to celé trochu zdlouhavé - 12 dílů - ale tento dokument není pro všechny. Je pro ty, kdo mají rádi historii, putování českými končinami, kdo má rád zříceniny, chce se dovědět něco nového, vidět něco, kde nebyl, kdo chce znát motivace Jana Žižky. Proč se třeba na sklonku života vůbec zapletl do husitského hnutí, když mohl v klidu spočinout. Je toho mnoho, co se vypovědět. ()

Reklama

Reklama