Reklama

Reklama

Jeeves and Wooster

(seriál)
Velká Británie, 1990, 23x55 min

Předloha:

P. G. Wodehouse (kniha)

Scénář:

Clive Exton

Hudba:

Anne Dudley

Hrají:

Stephen Fry, Hugh Laurie, Peter Benson, Michael Ripper, Mac McDonald, Ronan Vibert, Elizabeth Spriggs, Rosalind Knight, Richard Brake, Anastasia Hille (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento snímek je natočen na motivy novely P. G. Wodehouse. Popisuje poměry v Anglii na konci dvacátých let. Vypráví o dobrodružstvích zámožného aristokrata Bertieho Woostera (Hugh Laurie) a jeho vychytralého sluhy Jeevse (Stephen Fry). Lehkomyslného Woostera trápí nejenom jeho despotické tetičky Dahlia a Agatha, ale také chabé pokusy okolí ho oženit. Proto se často dostává do komických situací, ze kterých ho jeho věrný sluha Jeeves neustále zachraňuje. (NGP)

(více)

Recenze (18)

evapetra 

všechny recenze uživatele

Je sice pravda, že mě poněkud se opakující zápletky časem trochu přestaly bavit, ovšem pánové Laurie a Fry jsou tady přímo k sežrání. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Wodehouse jsem čítával tak dávno, že si na lstivého sluhu Jeevse pamatuju jen velice mlhavě, nicméně o to radši mám dneska atmosféru gentlemanských 30. let, do které jsou příběhy seriálu zasazeny, takže jsem si hereckou exhibici mladého Hugha Laurieho a Stephena Frye opravdu s gustem užíval. Časté české srovnávání se Saturninem trošku kulhá, ale přece jen chápu, proč minimálně v postavě sluhy lidé tu podobnost nacházejí. Absurdně překombinované zápletky, skvěle napsané dialogy, jen možná jen ten hodinový formát je trochu příliš na současnou dobu, kdy jsme naučeni smát se u sitcomů maximálně 22 minut... ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Koukám, že jsem tuhle povídkovou klasiku zapomněl ohodnotit. Jeden z nejlepších výsledků spolupráce Granady s ITV. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Nejznámější postavy z dílny neméně známého P. G. Wodehouse – zazobaný trouba Bertie Wooster, který se koupe s kachničkou a oplývá minimální mozkovou kapacitou, módním nevkusem a nepříčetnou loajalitou ke (všem) svým nemožným kamarádům a dokonale uhlazený komorník Jeeves, vyznačující se nekonečnou rozvahou, módním vkusem a genialitou – v podání známého komického dua Fry & Laurie. Hugh Laurie předvádí nesmírně intenzivní výkon mimických svalů při střídání výrazu zamyšleného blba, zmateného blba a zhnuseného blba, Steven Fry se naopak omezuje na více či méně pozdvihnuté obočí, ovšem jen úslužná fráze „very good, sir“ mu stačí k rozbalení přebohaté palety precizně odstíněných tónin, které jsou stejně výmluvné jako grimasy jeho protějšku. Schéma příběhů se víceméně pořád opakuje, ale podobně jako u knižní předlohy nepřestává být zábavné. Navíc animované titulky jsou skutečně stylové a hudební stránka příjemná – zvlášť když si Hugh sem tam střihne hudební číslo (jakkoli by Jeeves nesouhlasil, ligu vede trombón :). ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Sluhu Jeevese jsem poznal velmi nedávno. Jeho humorem a ironií prosycené vtipné příběhy mě zaujaly a já se mu začal věnovat o něco víc. Z knihy jsem se dozvěděl o existenci tohoto díla, takže jsem byl neskonale nadšený. Myslím ale, že pokud někdo neudělá aspoň titulky, tak víc dílů prostě neuvidím, hodnotím tedy po tom prvním. Samozřejmě obsazení je prvotřídní - Hugh Laurie (který pro mě rozhodně NENÍ House) se do role Bertieho Woostera naprosto geniáně hodí, myslím, že ho absolutně vystihl. No a Steven Fry jako Jeeves tady fakt předvádí mistrovské herectví - na něj je vážně radost koukat, on tu roli fakt žije. No a co teprve, když promluví... Navíc seriál ukazuje společenský život anglických vrstev a je zasazen do úžasných kulis. Jde z toho hromada atmosféry a má to vybroušené, vtipné a zábavné dialogy, které jsou ještě lepší v podání zmíněných herců. Takže nejen že je to neskutečně vtipné, ale má to atmosféru starých detektivek a život angličanů. Jen je to občas moc dlouhé. Ale když pominete tento malý detail, dostanete naprosto superexcelentní britský sitcom s vykuleným Lauriem, který náhodou báječně zpívá a asi životní roli mistra Frye. Jeeves je dokonalej prostě a já se jeho popularitě fakt nedivím. Chtělo by to dabing, mistři, já si toho Jeevese fakt potřebuju užít a navíc si už bez něj snad ani nedovedu představit život, protože to, co v prvním díle a v povídkách předvedl, tak to vážně stojí za to. Za některé slabší chvilky 85%. ()

Werichowka 

všechny recenze uživatele

Parádní počin skvělého dua Fry/Laurie by si skutečně zasloužil větší pozornost našich médií. Tento retro seriál, na motivy povídek G.P. Wodehouse, se totiž u nás ještě nikdy nevysílal. A to je setsakramentská škoda!!! Nostalgická atmosféra 30. let, suchý i trošku mokřejší ostrovní humor a vždy distingovaný Stephen Fry, tahající okouzlujícího mladého „dr. House“ z průšvihů. Jistá záruka dobré zábavy. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Asi stačí pár minut, aby bylo každému jasné, kde bral Jirotka inspiraci. Tedy samozřejmě né z této adaptace, ale z její předlohy od P.G.Wodehouse. On mi taky nikdy Saturnin v českém prostředí moc neseděl. Tahle adaptace má ale ještě hodně silnou příchuť Černé zmije. Laurie hraje téměř stejně jako v roli George IV, Fry se z Melcheta převtělil do role podobné jakou hrál Atkinson. Ačkoli už měli celou Černou Zmiji za sebou, vypadají oba stále neuvěřitelně mladě. Na Woostera až moc mladě, ale Fry exceluje. Nejlepší byl mločí (či čolčí) tanec. Nejvíc mě štvalo, jak měnili herečky (a herce) vedlejších rolí, hlavně u Madeline. 1. série 90%, 2.série 72%, 3. série první tři díly v New Yorku zase výborné, hlavně s Tuppym, návrat do Londýna ale hodně kazí noví herci Gussiho a Madeline 82%, 4.série A ještě pěkný návrat do New Yorku s Tuppym, další díly už jsou slabší. Zajímavé, že se Francesca Folan vrací do seriálu, ale do role Florence a v posledním díle je jako přímá rivalka Madeline, kterou hrála na začátku. Poslední díl je opravdu skvělý, se spoustou těch nejlepších vedlejších postav (Spode, Tuppy, Brinkley) 78% Škoda, že je po 23. dílech konec :-( ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

1série se mi líbila velice byla vychytaná a jednodušší po všech směrech .. například některé ty dlouhé záběry kde Laurie ukazuje svoji obratnost a šikovnost během rozhovorů (to je pak vidět rozvinuté v md H..) 2série mě vůbec nechytla asi sem měl dost toho Gussieho a těch jeho čolků..(newt this, newt that.. omg) ()

vla_kor 

všechny recenze uživatele

Who ho. Ukázka perfektního převedení literárního díla do audiovizuální podoby. Od výborných scénářů po skvělý casting. Jestli jste fanoušky povídek P. G. Wodehouse o Bertiem Woosterovi a jeho sluhovi Jeevesovi, tak neváhejte. Hugh Laurie je geniální představitel dobrosrdečného člena klubu "Trubců" s věčně vykulenýma modrýma očima a otevřenou pusou. Navíc hraje a zpívá užasné dobové písničky. A Stephen Fry je zas úžasný představitel mimořádně inteligentního člena klubu Ganymed pro "gentleman's gentlemany". Pip pip. ()

aragod 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale tak nějak jsem čekal, že se mi to bude líbit víc. Miluju starou Británii, gentlemanský styl života, anglický humor, dvojici Laurie a Fry. Ale i přes to, mi přišla většina zápletek velice podobných, stejný problém a stejné řešení v každém druhém díle. Možná jsem neměl sjíždět celý seriál na posezení, časem se na to určitě podívám znovu a třeba tomu s odstupem času přijdu víc na chuť. ()

tulen 

všechny recenze uživatele

Wodehouse je moje oblíbená četba před spaním a tento seriál se rozhodně povedl. Titulní dvojice se dobře doplňuje a H.Laurie koření svoji roli nejen bohatou mimikou, ale i taky příjemnými hudebními čísly :-) Jestli se to nezhorší (hodnotím po 2 dílech, tak u mně za plný počet * - už proto, že dneska by to asi nikdy podobně vkusně a komorně nenatočil) ()

Reklama

Reklama