Reklama

Reklama

Star Trek

(seriál)
  • USA Star Trek (více)
USA, (1966–1969), 65 h 51 min (Minutáž: 50–51 min)

Tvůrci:

Gene Roddenberry

Hrají:

William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols, James Doohan, George Takei, Walter Koenig, Majel Barrett, Grace Lee Whitney, John Winston (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(79)

Posádka hvězdné lodi Enterprise pod velením kapitána Kirka se noří hluboko do vzdálených koutů vesmíru, aby objevila nové světy a civilizace. (Netflix)

Recenze (256)

T2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozpočet $100,000 (na epizódu)║ Dobrodružstvá z vesmírnej lode Entreprises aj keď len v Nemeckom znení sledované v tej dobe na dosť obľúbenej Rakúskej ORF1 boli niečím úžasným, potom ma už tie novšie série nemali šancu zaujať, táto stará séria ostala mojou jedinou obľúbenou, mená a tváre William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, ... ostali vryté v pamäti a nikto iný ich nedokázal nahradiť. /85%/ ()

fiLLthe3DD 

všechny recenze uživatele

Jistý čas jsem Star Trek opravdu nesnášel a upředňostnoval Star Wars... "TNG" a ostatní seriály (DS9, VOY, ENTERPRISE) jsou sice pro mě i nadále pasé, nicméně "TOS" dokážu ocenit... Ano, kulisy jsou papundeklové, akce pofidérní a herecké výkony vesměs průměrné, nicméně seriál má alespoň nějakou myšlenku... Mimozemské rasy sice (co se vzhledu týče) trpí na úkor nizkého rozpočtu a co se charakterů týče, jsou vyobrzaeny poněkud „jednotvárně" (logičtí vuklánci, primitivní klingoni), nicméně oproti Star Wars mají charaktery jednotlivých ras alespoň nějakou hloubku a lze v nich spatřit jistou paraelu k aktuálním událostem (i po letech mají dobrodružství hrdinů co říct a lze je přirovnat k aktuálním děním)... I jednitlivé Star Trek filmy (I až X) jsou vesměs průměrné, mnohdy i nekoukatelné, avšak čím jsem starší, tím víc jim přicházím na chuť a mohu říci, že oproti komerčním blockbusterům Star Wars (kde akorát tak recyklují telenovelové propletence „Já jsem tvůj otec," osud Rey či Hvězdu smrti jedna, dvě a "starkiller" z epizody VII, osmičku si snad radši ani nepamatuju) nabízí Star Trek s každým dílem jiný motiv a nepůsobí tak monotónně... Ten kultovní status zcela chápu a stejně jako ostatní cítím sympatie k hlavním hrdinům (Kirk - v té době sexy a přitažlivý Shatner - Spock, McCoy či Uhura, kterou navzodry své sexuální orientaci mohou označit za vskutku éterické stvoření)... Star Trek J. J. Abramse měl nakročeno k tomu, aby překonal tento kult, a to hlavně díky hereckému obsazení (Pine, Saladana, Quinto) avšak zcela to dojebal díky vizuálu a celkovému vyznění příběhu, který přepracoval v komerční píč***nu, na kterou jsou současní diváci zvyklí... Neříkám že "TOS" patří k největším svkostům kinematografie, nicméně i po letech má tento seriál co říct a při balení cigaret jde o ideální kulisu... Dokonce tak ideální, že kolikrát zapomenu i "balit" a jen si přeji, abych se přenesl do šdesátek a ocitl se ve svalnatách pažích kapitána "Kérka" :) ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá původní série Star treku, která více než na zápletku, boje, efekty a vše okolo sázela na filozofickou rovinu příběhu a snažila se vyjadřovat poselství. Osobně mam nejraději Next generation s Datem, Picardem, borgama apod. ale tuto puvodni serii stejně musím obdivoat. Lidé v době kdy toto vznikalo museli být z efektů a toho co viděli naprosto mimo a dneska.... dnes se tomu mnozí zasmějí. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako starožitnost okouzlující, musím přiznat, že to sleduju za účelem sběru estetických podivností, kterými je ten seriál prolezlý. Asi je moje hodnocení nespravedlivě nízké (rozumějte: současné :o)), ale většina příběhů je postavena stejným způsobem a humor, který v budoucnosti zdobí zejména McCoye, Scottyho i (nelogicky) Spocka se v prvních sériích ještě nevyklubal z embrionálního stádia. Přesto bezesporu klasika, která to všechno započala a seriál, který bude cenným materiálem pro estetiku analyzující 60. léta 20. století. Fascinující! ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

No musím říct, že "TOSka" mě neuvěřitelně bavila. Jo místy to bylo zdlouhavý, jindy docela šílený, ale nějak se mi líbil ten celkový vesmír, sympatický postavy (vyloženě nemůžu říct, že bych nějakou nesnášel) a některý příběhy řadím k tomu nejlepšímu co jsem zatím viděl. Zatím nejoblíbenější Star Trek (ale oproti původnímu Doctorovi trochu zaostává - nikoli však po stránce efektů) Nejlepší epizody: 1x08 - Balance Of Terror, 1x28 - The City on the Edge of Forever, 2x20 - A Piece of the Action, 2x23 - Patterns of Force, 3x15 - Let That Be Your Last Battlefield pořadí seriálů: 01 - TOS, 02 - DS9, 03 - TAS, 04 - VOY, 05 - ENT, 06 - TNG ()

Galerie (483)

Zajímavosti (346)

  • Hikaru Sulu (George Takei) byl pojmenován podle producenta Herba Solowa jako vtípek na nesprávnou výslovnost jeho jména. Křestní jméno Hikaru se nicméně poprvé objevilo až v knize V.A. McIntyreové "The Entrophy Effect", oficiálně na plátně pak ve filmu Star Trek VI: Neobjevená země (1991). (mirliflore)
  • Po pilotním díle málem Gene Roddenberry postavu Scottyho vyškrtl, protože si nemyslel, že je v seriálu inženýra zapotřebí. Přemluvil ho Doohanův agent Paul Wilkins. (mirliflore)

Související novinky

Star Trek má nového Pikea

Star Trek má nového Pikea

11.04.2018

Zatímco studio Paramount řeší, jak bude vypadat další filmový Star Trek, seriálový bratránek Star Trek: Discovery směle uhání kupředu. Na konci patnáctidílné první série (a tady možná chcete přestat… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Star Trek po česku!

Star Trek po česku!

22.07.2007

Asi bychom jenom ztěží našli kultovnější sci-fi sérii, než je Star Trek. V úvahu připadá ještě Lucasovy Hvězdné války, ale ty nemají tak bohatou historii. Už tomu bude 41 let, kdy byl první díl Star… (více)

Reklama

Reklama