Reklama

Reklama

Tři veteráni

(TV film)

Obsahy(1)

Tři vysloužilí vojáci – veteráni, kteří se toulají světem, získají kouzelné dárky od skřítků – bezedný měšec zlaťáků, klobouk na jakékoli přání a harfičku pro vykouzlení hromotluků. Takto obdarovaní vojáci se vypraví do království, které je tak trochu podivné. Žije v něm král Pikola s dcerou Bosanou, do které se Bimbác zamiluje. Bosana je nejen krásná, ale navíc proradná a postupně vojáky o všechny dary připraví a nechá je vyhnat… Kdo by neznal půvabnou pohádku o válečných vysloužilcích Tři veteráni, natočenou na motivy stejnojmenné pohádky z knihy Jana Wericha "Fimfárum". My vám ale dnes nabízíme televizní zpracování plné pěkných písniček z roku 1964, jak ho natočil P. Kraus. V hlavních rolích se můžete těšit na Č. Řandu (Pankrác), L. Peška (Servác), S. Fišera (Bimbác), B. Záhorského (král) či G. Vránovou (princezna). (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Při dvou verzích této pohádky se člověk zkrátka neubrání srovnání. A i když je původní ta od Jana Wericha, který jinak pohádky uměl, tak Svěrákova verze se mi líbila víc. Jednak šlo o filmovou pohádku natočenou mimo studia a pak hudba samozřejmě. Verze Zdeňka Svěráka se pak liší i ve zvolených kouzelných předmětech, kdy zde klobouk umí i přenášet z místa na místo. A slyšet je též v této pohádce: "Kde je nějaké vítání?" "Sieg Heil." ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Má to sice občas divný střih, ale jinak mi to přišlo chvílemi i lepší než Lipského - Svěrákova verze - která mimochodem tuhle pohádku hodně vykrádá. Už jen způsob, jak princezna v závěru pronese jednu větu, je dikcí a frázováním nemlich stejná, jak ji po letech pronese Vida Skalská. Ani ten blesk nechybí při druhém přesunu do Monte Alba. Sice se tady neodlévají písmenka a kule a není zde nebožka žena Božena, ani rypák do Německa nikdo nestrká, ale jako politická satira je to daleko, daleko lepší. A odvážnější. Král třeba bere meprobamat, princezna kouří cigára, objeví se pár dvojsmyslných hlášek a Nesvadbův ministr strčí toho Svěrákova do kapsy levou zadní a ještě u toho udělá veselý ksichtík, poskočí si a dá si stopečku sodovky. A mladá Vránová je neskutečně k sežrání - jo, přesně takhle si představuju andělskou mrchu. Škoda, že na to tvůrci dostali jen hodinu - na všech je vidět, jak je hra baví a jak by rádi přidali ještě nějakou hlášku. Třeba i byly - přijde mi, že tahle verze je fakt nějak už sestříhaná. A to v televizi neběžela nějakých 50 let - děkujeme naše veřejnoprávní, žes to tak dlouho držela v archivu! ()

Reklama

L-wyz 

všechny recenze uživatele

Pohádka plná výborných hlášek: Namátkou třeba: 1. Páni docenti urologie, neurologie, psychiatrie... (zpíváno jako v Pekařově císaři), 2. In pívo veritas. 3. Princezna (která v jedné scéně dokonce kouří): A nebudou mě píchat? 4. Co je tohle za pitomý hnízdo. Člověk stojí takovou dobu na balkonu a nikde nic... ani Sieg Heil! Je opravdu bohužel škoda, že je to pouze studiovka, navíc snad s těmi nejošklivějšími kulisami, které jsem kdy viděl. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

O existenci předchůdce Svěrákovy verze jsem dosud nevěděl. Vlastně je dobře, že tato pohádka získala barevnou a ve výpravě bohatou verzi, neboť si ji zaslouží. Děj je tedy totožný, ovšem černobílé studiové zpracování kazí dojem. Obsazení je povedené a princezna rozhodně více roztomilá než v novějším filmu. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Náš hrad není na legraci stavěnej, je to panelák!" Traja vyslúžilci bez peňazí a posttraumatickej stresovej poruchy sú pri nocľahu v lese postupne navštívení nadprirodzenými entitami menšieho priestorového objemu, ktoré ich obdarujú magickými artefaktami za účelom zlepšenia ich fyzického a duševného stavu, nehovoriac o spoločenskom postavení. Ako prostí smrteľníci si s nimi tak úplne nevedia rady a tak to nakoniec aj dopadne. Adaptácia Werichovej rozprávky, o dve dekády staršia a podstatne menej výpravná, ale tiež hodne zábavná a nerozprávkové novodobé prvky a hlášky obsahujúca. Herecky sa jej tiež vyrovná, Fišer je Čepkovi v dobyvateľských chúťkach rovnocenný, princezná Vránová pospevujúca si aktuálne hity s cigaretou je tuším ešte lepšia než Neuwirthová a radca/poskok Nesvadba poňal svoju rolu úplne odlišne než Svěrák. Hlavný rozdiel je, že tu herci mali podstatne menej priestoru než v neskoršom celovečeráku. Inak ale mám dojem, že niektoré vtípky a hlášky sú podané skoro rovnako, takže prípadná inšpirácia tu asi bola. Pesničky sú nejaké aj tu, ale v porovnaní s Uhlířom je to slabšie. S kvalitnou predlohou a dobrými hercami sa toho veľa pokaziť nedá, takže môže byť. "Tady máte, aby se vám chápalo líp." ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama