Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Největší politická aféra i dech beroucí novinářský počin... Dva novináři deníku Washington Post, Carl Bernstein (Dustin Hoffman) a Bob Woodward (Robert Redford), jsou na stopě zdánlivě banálního případu: do kancelářských budov Demokratické strany zvaných „Watergate“ se roku 1972 vloupalo několik mužů. S každým odkrytím dalších souvislostí ale oba neústupní novináři zjišťují, že mají co do činění s mnohem hrozivějším případem než jen s obyčejným vloupáním zlodějíčků, a celá událost jim začne přerůstat přes hlavu. V sázce je nejen jejich kariéra, vztahy, ale zřejmě také holý život. Přešlapování novinářů na tenkém ledě nicméně odkrývá politickou špínu nebývalých rozměrů, což roku 1974 vyústí až v rezignaci republikánského prezidenta Richarda Nixona... Přelomový film z ranku amerických dokudramat, které spojují fiktivní vyprávění s přístupem dokumentární kinematografie, natočil mistr svého řemesla, režisér Alan J. Pakula, jenž navázal na úspěch svého politického thrilleru Pohled společnosti Parallax (1974). Půvab dramatického snímku Všichni prezidentovi muži tkví v propracovaném scénáři Williama Goldmana (Harper, Butch Cassidy a Sundance Kid, Maratónec), jenž z nepřeberného množství faktů a souvislostí spojených s případem Watergate dokázal vydestilovat soudržný a pro diváka přehledný děj, který navzdory politickému námětu neztrácí nic ze své napínavosti. Mimo věrohodné výpravy a hereckého vyjádření je též potřeba zdůraznit kameramanskou práci Gordona Willise, jenž s Alanem J. Pakulou spolupracoval už na snímku Klute (1971). Všichni prezidentovi muži obrazově vynikají minimalistickým, ale průzračně čistým rámováním, jakož i vynalézavým užitím různých ohniskových vzdáleností objektivů. To umožnilo kupříkladu přehledně rozehrát hned několik akcí v předním i zadním plánu současně, nebo naopak zaměřit pozornost jedním směrem a zbytek informací na scéně nechat rozostřených. Nejen tedy puntičkářská režie Alana J. Pakuly, uspořádaný scénář Williama Goldmana, ale i kamera Gordona Willise stála za tím, že si divák může vychutnat napínavý příběh o největším politickém skandálu poválečné éry, který je navzdory své košatosti podán přístupnou a přitom hodnotnou formou, již docenila i Akademie filmového umění a věd, když snímek vyznamenala čtyřmi Oscary. (Česká televize)

(více)

Recenze (310)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Jde o tzv. dokudrama, tedy spojení dokumentu s dramatickým vyprávěním. Z hlediska teorie vyprávění jej ale řadím spíše do linie, kterou pracovně označuji jako „narativní filmy faktu“ (kam spadají třeba Dobrou noc a hodně štěstí nebo Zodiac). Nezajímá mě totiž ani tak reference ke skutečným událostem, ale spíše způsob zprostředkování příběhu. Více viz Douglasovy poznámky ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2010, Oscar 4 : Herec VR - Jason Robards, Výprava, Zvuk, Scénář - A + 4 nominace: Nejlepší film, Režie, Herečka VR - Jane Alexander, Střih ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Ve své době, tj. pár let po Těch Událostech, musel být tento precizně zrežírovaný a luxusně obsazený a zahraný politický thriller zejména pro americké publikum neskutečná pecka - konečně v úhledném balíčku ukázané zákulisí toho jak se Woodward a Bernstein dostali až tam, odkud nebylo ani pro ty nejvyšší politické špičky návratu. Bohužel Všichni Prezidentovi Muži ukazují i přes svojí víc než dvouhodinovou stopáž jen velmi malou výseč toho, o čem Watergate byla, a koncentruje se skutečně jen na výše jmenované duo novinářů. Včetně jejich bloudění ve slepých uličkách, návštěv nesprávných osob kvůli záměně jmen, a tak dále, a tak podobně. Čímž pádem je to možná vynikající záležitost pro výuku filmových věd či historie žurnalistiky, ale jako thriller nebo nedej bože zdroj informací o Watergate je to poněkud obtížně použitelné. Naproti tomu vřele doporučuji knihu Michaela Fialy o aféře Watergate, která vyšla před pěti lety k tehdejšímu polokulatému výročí této pozoruhodné kapitoly amerických dějin na pokračování na stránkách ČT24. Pro mě byla rozhodně přijatelnějším formátem než Pakulova - musím to říct - nudná filmová podívaná. Ale říct, že je to nepovedený film se nedá, naopak. Dělá přesně to, co si předsevzal - pomník Woodwardovi a Bernsteinovi. Alespoň nějaký zůstane, až ty legendární garáže půjdou k zemi. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro snímky o investigativní žurnalistice (Sladká vůně úspěchu, Vysíláme zprávy, Dobrou noc a hodně štěstí, Zodiac) a tohle je jeden z nejlepších. Lopotné kutání hluboko ukrytých informací hájí, ale neidealizuje. Připouští, že tahle práce je šílená dřina, časově náročná, vyčerpávající a monotónní (film nevypouští ani tu méně zábavnou část vyšetřování, například dlouhé přesuny na vzdálená místa, zbytečné návštěvy a nikam nevedoucí telefonáty), nechává však na divákovi, aby posoudil, zda výsledky pátrání stály za to (film končí před publikováním klíčového článku). Pokračování zde. 90% Zajímavé komentáře: StarsFan, Faidra, Iroquaise, Merggie, Svadbos ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Zajímavě udělaná verze toho, jak to tehdy skutečně bylo se známou aférou Watergate. Hoffman s Redfordem jsou jako dva novináři dokonale zvědaví a skvělí a jsou ochotni riskovat snad i životy kvůli odhalení pravdy. Fakt hodně dobrý film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $8,5miliónaTržby USA $70,600,000Tržby Celosvetovo $70,900,000║ Až moc nezáživné podanie má tento film. Možno v dobe vzniku to mohlo pôsobiť šokujúco, to čo sa v tomto filme preberá ale mne to dnes príde len pomalé, nemotorné odvýpravanie vtedajších udalostí, bez toho aby dej mohol vtiahnuť diváka a poriadne ho zapojiť do pátrania po korupčných škandáloch. Plus postava Dustina Hoffmana na vážnosť riešenej situácie nevyznie zrovna moc vážne. /40%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Politické drama o jedné z největších afér v dějinách spojených států si zaslouží pořádný film. Tím určitě Všichni prezidentovi muži jsou, ale nesou také všechnu odpovědnost a problematiku tématu. Herecké obsazení nemá chybu a v podstatě ani Alan J. Pakula nemohl pro film více udělat. Problém je spíše v látce samotné, která se snaží přiblížit a rekapitulovat celý proces "hledání pravdy" dvou reportérů. Pro neamerického diváka tak vyskakuje otázka, zda opravdu chce všechny detaily vidět a znát a nebo by mu stačil dokument o délce 45 minut, o tom "proč a jaké byly důsledky" bez vaty a čekání. Politická dramata obecně to mají složité a tak je větší otázkou než zda je tento film opravdu kvalitní (to totiž určitě je) zda divák opravdu chce vidět dvouhodinovou snahu reportérů o nalezení pravdy... Já to vidět chtěl, ale neubránil jsem se velkému počtu hluchých míst a po skončení snímku jsem neměl dostatečný pocit uspokojení ani skvěle strávených dvou hodin... Možná to byl ten televizní ořez nebo dabing, ale nepůsobilo to nijak intenzivně... ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Vyborny thriller o zakulisi afery Watergate muzu s klidnym vedomim zaradit mezi nejlepsi novinarsko-politicke filmy vsech dob. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Hlavně se na to nesmíte dívat jako já - poslouchat to, číst si u toho a ještě lepit modýlek liberecké radnice.Po chvíli už jsem byl ze všech těch fondů, zlodějů, špionů, prezidentských poradců a sekretářek zmaten natolik, že jsem to musel sjet ještě jednou.A tady je moje výtka - až moc nepřehledné.Chápu, že oproti skutečnému komplotu a knize Woodwarda a Bernsteina je to ještě hodně zjednodušené. Víc asi udělat nešlo, aby tohle postupné rozkrývání konspirace mělo nějakou realičnost a dokumentární styl. K tomu tempu - až bych řekl, že to dělal Pollack, ale zase na druhou stranu - od něho by jsme se dočkali i pohledů do soukromí obou hlavních hrdinů, což by celkový spád ještě zdržovalo! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Je dřina stíhat všechny souvislosti, ale odměna je tak sladká, že si ji vychutnávám ještě teď. To snažení Hoffmana s Redfordem je neskutečně nakažlivé, takže kdykoli se vydají po něčem pátrat, rozešel bych se pro novou stopu hned taky. Šťastnou cestu do tmavých garáží, přátelé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pakula se soustredi ciste na vysetrovani dvou novinaru. Coz znamena, ze se tu neresi otravne nejaky rodinky a vztahy hlavnich hrdinu, celej film vyplnuje jen a pouze vysetrovani, ktery je bohuzel nebo bohudik natolik verohodny, ze je to v podstate jen neustalej kolotoc telefonovani, psani poznamek, jezdeni z mista na misto a dotazovani se lidi zapletenejch do kauzy. Takze na jednu stranu to pusobi skoro az dokumentarnim stylem, nastesti ne kamera, ta je prijemne filmova a obcas tu je i nejakej skutecnej zaber na prezidenta a podobne, ale na stranu druhou, je to obcas trochu stereotypni nuda, kterou zachranuje jen to, ze jak Hoffman, tak Redford jsou ve svejch rolich naprosto verohodny a ze se film venuje takle zajimavymu tematu. Lepsi 4*. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem dokonalé!!! Téměř s jistotou mohu tvrdit, že jsem zatím neviděl lepší politické drama. Žádné zběsilé honičky či přestřelky v tomto snímku neuvidíte. Připravte se na pořádnou porci špičkových dialogů a báječných hereckých výkonů všech zúčastněných v čele s Dustinem Hoffmanem a Robertem Redfordem. Jejich ztvárnění novinářů je výborné a ukazují všechny vlastnosti jaké by měl správný novinář mít. Jason Robards obdržel za roli šéfredaktoar Bradleeho Oscara za vedeljší roli a troufnu si tvrdit, že více než zaslouženého. Oscarový scénář je napsán skvěle a styl pomalého vyprávění je vynikající a k snímku se přesně hodí. Společně se Sophiinou volbou nejlepší filmy zesnulého Alana J. Pakuly. Kdo neviděl ať co nejrychleji napraví.............. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Carl Bernstein a Bob Woodward v tak symbolicky americkém spojení "židovský mládenec po boku plavovlasého anglického protestanta riskují vše, nač jen pomyslíte, v zájmu pravdy a spravedlnosti," že to mohl vymyslet jen jediný scénárista - život - a obohaceni o protikladný šarm Roberta Redforda a Dustina Hoffmana dokazují platnost slov jedné španělskými tradicemi inspirované písně: "Není chlap, kdo býka skolí, pravý muž zápasí s voly!" Dokumentární ráz filmu může na někoho působit suše a zdlouhavě, pro mě je spolu s velmi dobře dýchatelnou atmosférou sedmdesátých let se všemi psacími stroji na kancelářských stolech, pevnými linkami a zápisníky v kapsách důvodem, proč na mě působí daleko víc než nějaké nadlidské výkony žurnalistických supermanů zdrhajících s notebookem v jedné ruce, kompromitujícími dokumenty v druhé a mobilem přidržovaným u ucha ramenem před bandou najatých zabijáků, pověřených umlčet jejich smělý hlas. Roberte, proč ses při natáčení Hrdinů a zbabělců nezkusil na chvilku ohlédnout těch třicet let zpátky a nevzpomenout si, jak vypadá pořádný kopanec na solar systému? A moji milí čeští žurnalisté, kdy se nějaký Bernstein nebo Woodward objeví mezi vámi? Hledám, hledám, nenacházím... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To si chcete klidně napsat, že bývalej Ministr spravedlnosti, ztělesnění zákona v týhle zemi, je gauner?" Kdyby jen on. Aféra Watergate jasně ukazuje, že Republikáni jsou svině, protože upláceli, odposlouchávali a vyhrožovali. Jenže oni Demokrati i ostatní politici jsou vlastně úplně stejní, takže se těším na to, až je jednou LID nakope do zadnic a převezme zpátky moc. Jenže ono to bude těžký, protože ani novináři už nejdou po těchto svinstvech a místo toho píší dle přání těch, kteří je platí. A když už se najdou, tak si jako třeba Gary Webb dvakrát v sebeobraně prostřelí hlavu. Přesto doufám, že se zase narodí, neodradí je hromadný "no comment" ani zastrašování a nebudou psát opatrně. Pak si zase zaslouží mý uznání a svůj první dodatek Ústavy. Woodward s Bernsteinem to zvládli skvěle, vtáhli mě do děje, fandil jsem jim, ale přesto mi přišlo podezřelý, že jsem nezaslechl ani jednu zmínku o prodejnosti novin. Vždyť o prachy jde přece až v první řadě. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Dustin Hoffman a Robert Redford v rolích investigativních žurnalistů skládají nepatrné střípky aféry Watergate, aby nakonec přišli na jeden z největších skandálů americké politiky. Aféra, která stála Richarda Nixona křeslo prezidenta USA, je zde popisována ze zdola, od těch "bezejmenných" pisálků, kteří byli prostě jenom zvědaví. Všichni prezidentovi muži je překrásný hold investigativní žurnalistiky a pro dnešní diváky je to atraktivní návrat do sedmdesátých letech, kdy oba herci měli sex-appeal na rozdávání. Celému filmu trošku škodí absence většího tahu na branku, ale na druhou stranu závěr s psacím strojem byl uchvatný. Pakula nejenže vytvořil film s přesnou náladou tehdejších let, ale také zajímavý pohled jak to tehdy asi bylo. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

A pak že události musejí uležet, aby je bylo možné uchopit objektivně. Neumím si ale představit, že by tento film natočený dva roky po vyvrcholení Watergate mohl říct víc, kdyby byl natočen o deset - dvacet let později. Spíš naopak. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z toho typu thrillerů, jaké se už dneska příliš netočí. Nikoli jedno zásadní náhodně získané odhalení, ale pečlivá práce s fakty stály za úspěchem novinářů v boji s Bílým domem, trpělivost, inteligence a solidnost. Totéž platí pro film. ()

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Aféra Watergate jinak

Aféra Watergate jinak

28.01.2006

Agent FBI W. Mark Felt se stane hlavním hrdinou dosud nepojmenovaného filmu v režii komediálního tvůrce Jaye Roacha (Fotr je lotr). Felt před rokem způsobil mezinárodní senzaci, když prozradil svou… (více)

Reklama

Reklama