Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Představte si, že by vám někdo navrhl výměnu manželky na jednu noc. Přesně v této situaci se ocitá Richard Parker (Kevin Kline), jenž se rychle sblížil se svým novým sousedem Eddym (Kevin Spacey). Ten přichází s nečekaným, avšak lákavým plánem na jednorázovou výměnu partnerek. Zdá se, že s ní všichni zúčastnění souhlasí. Po vášnivé noci je však Eddyho manželka nalezena brutálně zavražděná ve své posteli. Nezávazné milostné dobrodružství představovalo pouhou zástěrku pro chladnokrevnou vraždu, z níž je záhy obviněn Richard. Ten je však přesvědčený o své nevině a po zaplacení kauce rozjíždí nebezpečné vyšetřování plné nečekaných zvratů. Napínavý kriminální thriller natočil režisér Alan J. Pakula, který zde žánrově navázal na svůj veleúspěšný snímek Podezření (1990). (Česká televize)

(více)

Recenze (50)

Antek 

všechny recenze uživatele

Další z „manželských“ thrillerů, kterých se tehdy vyrojila celá řada (se střídavou kvalitou). Pakula na to nejde špatně, má v ruce parádní hitchocovský námět (s kterým si vždy rád pohrával), jenomže pak přijde zlom a manželské hrátky se změní v béčkové tápání o nevinném muži, kdy sehraje více na náhodu a méně na logiku. Herecká sestava šlape dobře, ale nohy jí podráží nedopečený scénář, který chce být tak moc napínavý, až si nejsem jistý, jestli nemělo jít o komedii (podezření, které měl už Roger Ebert) a já to celé v podstatě nepochopil. Pokud ano, pak je to skvěle podvratný film. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Ten film je asi báječný pro někoho, kdo si neklade otázky. Třeba proč vám téměř cizí člověk s nasazením vlastního zdraví věnuje 25 000 USD a vy se vlastně nedivíte, proč žena po 14 letech manželství uvěří, že její manžel zmasakroval sousedku a kamarádku, přestože neměl žádný motiv, proč se ta žena hned začne stýkat s manželem zavražděné sousedky, proč se nediví, že netruchlí, proč se policie v tomto případě vůbec nezabývá motivem, když byla zavražděná pojištěná na 1,5 mil USD, proč si manželka vraha vezme kazetu s nahrávkou a nediví se reakce Eddyho, proč se domnělá oběť Kay neobává o život, když ví, že ona jediná může zhatit vystavěný plán vraha, proč se vůbec nebála potom, co jí Richard tak snadno vypátral, že jí vypátrá i Eddy, jaktože Richard s Priscillou mají dům u moře, když předtím měli finanční potíže, proč si Eddy nechal v kapse obleku lístek s adresou místa, kde zabil Kay, když měl všechno dokonale naplánované a vše předvídal, proč když na konci čeká na Richarda, aby ho zabil a hodil na něj vraždu Priscilly, nechá Priscillu nespoutanou a bez zavázaných úst, proč nechá na zemi baseballovou pálku, proč policii říká, že má dům zabezpečený, když vůbec neví, co se kolem domu děje, proč se ani jedna kulka z asi sta vystřelených netrefi...proč, proč, proč někdo natočí takovou kravinu. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Je presne ten večer, keď máte chuť šľahnúť si niečo ostré a rýchle (fungujú tak napríklad chilli papričky, ale teraz samozrejme hovorím o filme) a thriller s hviezdnym obsadením nemusí byť zlá voľba. Po prvej polhodinke začnete podozrievať distribútora, že nás so žánrovým škatuľkovaním zasa raz dobehol, ale ono sa to našťastie fakt rozbehne. Dokonca pekne zostra, lenže s vyberaním zákrut má scenárista menšie problémy. Len čo totiž film začne thrillerovatieť a hustnúť akoby začal strácať aj kontrolu nad riadením a zasa sa raz od nás, divákov chce, aby sme prižmúrili oči nad neduhmi väčšiny thrillerov: "toto sa deje preto, aby to malo grády, nie preto, aby sme tomu mohli uveriť". Ale keď človek vidí démonického Kevina Spaceyho, vypne rozum a /podobne ako scenárista/ začne strácať kontrolu nad riadením... A pokorne pricupitá ku compu a ochotne nasype Ochotným dospelým štedré štyri hviezdičky. Je konieckoncov horúce leto, a vtedy má byť obloha plná hviezd. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

První polovina je hloupá a naprosto mimo. Druhá už je relativně jakž takž napínavá a nepředvídatelná. Nicméně proměna postavy Kevina Klinea, resp. jeho utrhnutí se ze řetězu je stejně nevěrohodné, jako snímek sám. Trapně (hloupé dialogy) hecující Mary Elizabeth Mastrantonio prakticky ani nestojí za pozornost, stejně jako úlisný a tehdy ještě relativně neznámý Spacey. Klíčová scéna samotná je naprosto mimo a tvůrci si zřejmě pustili při psaní scénáře hlavu na špacír, protože takovéto "scifi prvky" mně rozesmávaly co minutu. Výměna manželek ? Ne děkuji. Jednou a dost. ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Velmi slibný začátek rozjíždí zajímavou zápletku, která v polovině dojde k vrcholu a pak už jen pomalu doklouzává k cíli. Díky nanejvýš příjemnému obsazení je to podívaná, která nenudí ani u jinak netrhillerových scén. Pakula umí navodit atmosféru, kde paranoia a neznámo hraje důležitou roli. Jen by to chtělo větší originalitu v druhé půlce. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama