Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film odráža psychózu násilia a teroru, ktorá ovláda americkú spoločnosť od čias atentátu na prezidenta Kennedyho. Vo fiktívnom, ale nie nepravdepodobnom príbehu sa novinár Joe Frady stane svedkom zavraždenia jedného senátora. Keď sa ostatní svedkovia atentátu stávajú obeťami podozrivých náhod, Frady si uvedomí, že aj on je v nebezpečenstve. Rozhodne sa konať na vlastnú päsť, lebo oprávnene nedôveruje policajnému aparátu. (Film a divadlo)

(více)

Recenze (80)

majo25 

všechny recenze uživatele

Politický triler so zaujímavou zápletkou, ktorá však v polke trochu stráca dych, ale (aj keď predvídateľný) koniec to znova posúva na vyššiu koľaj. S detailami sa snímok nepiplá, čo je trochu na škodu. Zaujímavé, že mi sedeli všetky vedľajšie role, len nie tá hlavná :) a kinovsuvka vo filme mohla byť o dosť kratšia. Naopak, hudba je kvalitka. Hodnotenie: 70% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Hloupoučké, ale efektivně a profesionálně natočené béčko, které za něco víc považovali snad jen tvůrci a komunističtí nákupčí filmů. Vrcholem absurdity je montáž, která názorně ukazuje, jak se velkoměstský intelektuál představuje mozek red necka. Jako neškodná zábava, ve které jde hlavní hrdina z nebezpečí do nebezpečí, zatímco okolo něj se stahuje smyčka, je to na čtyři hvězdy. ()

Reklama

Angelopul odpad!

všechny recenze uživatele

Jsou filmy, které jsou tak hloupé, až jsou zábavné. Tento však, ačkoliv je nadmíru hloupý, zábavný moc není. Děj je pitomý, plytký, nelogický a postrádá jakoukoliv dynamiku. Podivná kamera a střih působí amatérsky. Trochu "pobaví" vyřešení vyobrazeni výbuchu letadla švenkem kamerou bokem a zatřesením s ní. Hlavní hrdina je sice trochu lúzr, všechny ale přepere, všechno ihned prokoukne a má nehoráznou kliku, Místy jsem nevěděl, jestli se koukám na špionážně-konspirační film, poldu a banditu, nebo nějaké béčko s Chuckem Norrisem. Pardon, ale nešlo to ani dokoukat do konce. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Film, vedle kterého i Čínská čtvrť najednou působí jako relativně optimisticky vyznívající náhled na americkou společnost. Škoda, že další bezvýchodný scénář, na kterém se podílel Robert Towne, trochu zapadl vedle o pouhý týden později uvedeného Polanskiho majstrštyku. Pohled společnosti Parallax je dokonalým zástupcem paranoidního thrilleru, melting potem deziluzivní nálady americké společnosti přelomu 60. a 70. let, který onu dobovou paranoiu a nedůvěru ke společenským autoritám otiskuje i do stylového uchopení. Pomalý, nesdílný a spíše vyhnívající než gradující. Ale se zatraceně dlouhým chuťovým ocasem po zhlédnutí. 90 % ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Sedmdesátky politickým konspiračním thrillerům přály a tento patří k těm vůbec z nejpovedenějších (aspoň co se zámořské produkce týče); jakkoli je dnes již neprávem poněkud pozapomenutý. Přitom má oproti mnohým jiným výhodu v přímočarém tahu na branku s nejednou výtečnou akční pasáží, rozháraném zarputilém hrdinovi jdoucímu proti všem, nádherném nasnímání, cynickém závěru (který, pravda, mohl jít ještě o krok dál; přeci jen on byl jak na lodi, tak na palubě letadla, že...) a přesvědčivé paranoidní atmosféře "věřit se nedá a nesmí nikomu", která by měla být jedním ze základních kamenů všech filmů tohoto subžánru. A přitom na ní tolik z nich zapomíná. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Traduje sa, že úvodná sekvencia atentátu na senátora Carrolla v sebe nesie autentické prvky so zabitím Roberta Kennedyho v hoteli Ambassador v Los Angeles. Prispel k tomu i fakt, že Warren Beatty bol členom volebného štábu zmieňovaného politika a viedol jeho prezidentskú kampaň v roku 1968. (classic)
  • Pôsobivá záverečná scéna v prázdnom sále bola nápadom Pakulu, ten tou chcel vyjadriť tieseň a celkovú náladu spoločnosti, prenajal tak priestory na 600 South, Commonwealth Avenue v LA. Producenti ho v tom podporovali, pretože ušetrili guľatú sumu za angažovanie prípadného komparzu. Naproti tomu rozčarovanie vyvolal test v sídle Parallax company - sled snímkov a hesiel - trvajúci bezmála päť minút, bez toho aby bol ďalej akokoľvek vysvetlený. (classic)
  • Samotná predloha je dielom Lorena Singera - napísal ju v roku 1970, ale Pakula sa ju rozhodol pozmeniť- Pretože však chcel mať vo filme Beattyho, musel sa uchýliť k neobyčajnému kroku - začal nakrúcať, než aby mal kompletne hotový scenár, na ktorom pracoval Robert Towne. (classic)

Reklama

Reklama