Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Súdiac podľa množstva filmov z prostredia súdnej siene, je pre Američanov súdna sieň rovnako obľúbeným miestom, ako pre Španielov corrida. Napriek tomu vynikajúce filmy z tohto prostredia spočítam na prstoch jednej ruky. Ani Podozrenie k nim nepatrí. Pomaly plynúce a napätím šetriace krimi z prostredia vysokých štátnych úradníkov by malo mať lepšie tempo, nemalo obsahovať zbytočné chyby (napr. neúspešná domová prehliadka, nevhodná farba na kladivku) a dominantný výraz Harrisona Forda by nemal v divákovi asociovať zmoknuté kura. Takže vynikajúci film ani náhodou. Ale na jedno pozretie môžem pokojne odporučiť. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Jsem prokurátor. Patřím k těm, kteří obviňují, soudí a trestají.......... Rusty Sabich (Harrison Ford) má ve své kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Tato žena byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce patří Metropolitní museum v New Yorku. Na mě je ve filmu moc právnické politiky a intrik. Vyšetřování je zdlouhavé a ke konci se převážně odehrává v soudní síni. CITÁT - Co na ní bylo, že jsi k ní tolik cítil?......... Tyhle soudní spory mi moc nesedí a chvilkama jsem se i nudil. CHYBA VE FILMU - Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustimu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta......... CITÁT - Ničitelka byla zničena........... ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pakula vo forme. To jeho pomalé ťahavé tempo založené na postupnom odkrývaní skutočnosti mám veľmi rád. Hoci to robí veľmi svojsky. Jeho filmy nie sú žiadne divácky vyhľadávané kúsky. Nejde mu o akciu, ani o napätie. Viac si holduje v nejednoznačnosti. Rád robí z diváka pátrača. Podsúva mu informácie alebo fakty a núti ho, aby si utvoril v hlave svoju vlastnú predstavu. A následne ju zmenil, spochybnil alebo potvrdil. V tomto bol Pakula génius. Tento film má množstvo vrstiev. Tie prispievajú k jeho komplexnosti. Nič tu nie je spravené len tak. Všetko súvisí so všetkým. Každý vzťah, každé rozhodnutie. A to, že má film dve roviny - Ford pátra a Ford v súdnej sieni - dostáva celý film do dvoch odlišných atmosfér a polôh a vo výsledku obidve krásne koexistujú. Najviac zamrzí koniec a odhalenie - ktorého samotné prevedenie zaváňa samoúčelne, hoci logicky. Dalo sa to spraviť inteligentnejšie. Každopádne Ford vo vrcholnej forme. A Williamsova hudba poriadne temná. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Objevil jsem zbrusu novou metodu, na to jak rychle usnout. Již nemusíte počítat ovečky. Stačí si pustit film Podezření a spánek se dostaví okamžitě. Protože při tak nudně, nezáživně a nenápaditě natočeném thrilleru, na člověka jde skutečně spaní. Hodně věcí v první polovině je zde prakticky, jen proto aby natáhlo stopáž na ty nekonečné 2 hodiny. Ta hlavní zápletka mohla přijít mnohem dřív. Myslím si, že na divákově pocitu by se nic nezměnilo. Pak už jsem z té nevýraznosti filmu, byl tak unavený, že jsem vypínal a ani se nedokázal soustředit. A to i přestože filmy ze soudní sině fakt miluju. Ale tady jsem vůbec necítil žadné emoce, nějaký vztah k postavám a zájem o příběh. Jak už tady někdo zmínil, skoro to až vypadá, jako kdyby všem postavám bylo jedno, jak to vlastně dopadne. A mně tedy taky. Já už jsem jen bezelstně čekal konec, který vzhledem k stopáži, nepřicházel tak rychle. Ke konci tedy přišlo odhalení, které bylo pravda vydařené a nepředvídatelné. Jenomže vzhledem k němu, mi tam připadal zbytečný ten politický podtext. A pro mě stejně nejlepší odhalení bylo to, že po vysvětlení k vraždě přišli titulky, které znamenali konec a byli tím nejlepším na celém filmu. ()

Parlay 

všechny recenze uživatele

Snímek sice nabízí nadprůměrné herecké výkony (Ford, Julia) a překvapivé rozuzlení, nicméně... Plně chápu, že pomalé tempo vyprávění je pro snímky ze soudního prostředí příznačné a zřejmě bych za „šnečí rychlost“ tvůrce kritizovat neměl, avšak… Zařadit „dvojku“ by (alespoň někdy, trošku a decentně) rozhodně neuškodilo :-) ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Rusty Sabich (Harrison Ford) má v kanceláři obraz ženy jménem Lila Acheson Wallace (1889 - 1984). Byla dlouhá léta předsedkyní a spoluzakladatelkou Klubu spisovatelů. Také věnovala nemalé částky na dobročinné účely. Mezi těmi, kterým přispěla nejvíce, patří Metropolitní museum v New Yorku. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)
  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)

Reklama

Reklama