Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1981 měl premiéru muzikál Cats, který si Andrew Lloyd Webber napsal sám podle knihy básníka Thomase Stearnse Eliota. Přes počáteční rozporuplné přijetí kritiky se nakonec stal hudebně-scénickým hitem. Přesáhl hranice obvyklého divadelního představení: v současnosti se nepřetržitě hraje v New Yorku, Londýně, Hamburku, Budapešti, ale například i v Japonsku a Austrálii. Dodnes ho vidělo více než 48 milionů lidí ve 42 jevištních produkcích na celém světě. Podobně jako Jesus Christ Superstar a Evita tak muzikál Cats představuje v současném hudebním dění osobitý a významný fenomén. Příběh muzikálu se odehrává v průběhu každoroční oslavy Jellicle Cats, kdy se pravidelně scházejí kočky, aby ze svého středu zvolily jednu za svého nového vůdce. Každý je přesvědčen, že pro tuto důležitou funkci je třeba mít jiné vlastnosti a schopnosti. Někdo zdůrazňuje krásu, sílu, druhý životní styl, dostatek spánku, jídla a pití, jiný zas moudrost či lásku. Rozhodování o tom, kdo bude určovat v novém roce život všech koček, proto není nikterak jednoduché… Filmový záznam jevištní verze nezapírá divadelní stylizaci ve scénických a světelných efektech, v choreografii i kostýmech. Muzikál je doslova nabit jevištní akcí jednotlivců i chóru. Kromě hudby i zpěvu také strhne všudypřítomným tancem, a zároveň mísí básnickou nadsázku libreta se surrealistickými prvky a režijní fantazií. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím tohoto muzikálu jsem o něm věděl jen tolik, že je to slavný muzikál. Tedy, především mě překvapilo, že muzikál nemá žádný děj. Dále jsem byl překvapen tím, že v něm nenajdeme žádné hodně slavné melodie. Jistě, byla zde zmíněná píseň Memory, tu jsem znal především z české verze, jinak bych ale čekal, že vzhledem ke slávě koček bude hitů víc. To ale neznamená, že nebyly skladby či melodie, které by se mi nelíbily. Já hlavně oceňuji kostýmy, ty byly naprosto perfektní. Už méně mě nadchla scéna. Já myslím, že trojka je adekvátní a naprosto zasloužené hodnocení slavného muzikálu. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Miluju muzikály a mám jich ráda celkem hodně, ale Kočky jsou zvláštní. Krásná hudba a některé kostýmy, úžasná Elaine Paige jako Grizabella. Při jejím Memory mi běhal mráz po zádech... Na druhou stranu nedějové a celkem předvídatelné. Věřím, že sledovat Kočky v divadle musí být velký zážitek, ale na televizní obrazovky to je celkem málo. ()

Reklama

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní muzikál, protože téměř postrádá to, co je základem každého dramatického díla - konflikt. Vlastně se jedná o přehlídku jednotlivých postav, které za pomoci sboru pěvecky odvyprávějí svůj kočičí životopis, načež se zařadí do davu, z toho se vyčlení další postava atd. atd. pořád dokola. Na druhou stranu je třeba uznat, že muzikálu hodně pomáhá choreografie, efektní kostýmy a hlavně výborná hudba. A ve filmovém zpracování navíc i vynikající střih. -------- V titulcích filmu uvedeno: český název Kočky; režie David Mallet; divadelní režie Trevor Nunn. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Vstane, protáhne se, chvilku bláznivě poskakuje nad klubíčkem a jde se nažrat. Furt dokola. Moje kočka. Tady dělají dvě hodiny de facto to samé pětihvězdičkové prdele nacpané do halucinogenních trikotů. A je to ozvučené a nazpívané. Chvilkama tak, že mi to trhá uši víc jak mrouskání dvou koček v pozdní noci pod oknem. ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

I přesto, že toto dílo nemá prakticky žádný děj (kromě malého zvratu způsobeného Macavitym) se mi muzikál opravdu. Koneckonců na kočky (herce) je moc pěkný pohled. Taneční čísla jsou zajímavá a je plný chytlavých melodií (kromě Memory i Rum Tum Tugger nebo Magical Mr.Mistoffelees). Navíc mám pro kočky osobní slabost, hlavně po ty dvě co se mi válejí doma. :) ()

Galerie (10)

Související novinky

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

20.07.2018

Muzikály v posledních letech dost letí, není tedy divu, že Hollywood spěchá s výrobou nových (La La Land), pokračováním starších (Mamma Mia! Here We Go Again), nebo rovnou remaky těch již ověřených … (více)

Reklama

Reklama