Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (282)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma naozaj pekelne zahrialo pri srdci. Dokonalá tragikomédia s hlbokým ľudským cítením pre rozvoj charakterov. Prvky humoru sa objavili len sporadicky, aj to v len milej a úsmevnej forme, jeden z filmov, ktorý najviac vystihuje príslovie: menej je niekedy viac. Oveľa viac. 90%. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

Reklama

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Naprosto pohodový nezávislák, jemuž vévodí skvělé obsazení. V podání P. Dinklage je zábavné i jindy nudné nakupování či vyplňování formuláře v knihovně, B. Cannavale představuje ukecaného vtíravého nadšeného Itala, kterého bych chtěl za kámoše a P. Clarkson je zase roztomile roztržitá, jak si příběh vyžaduje. Padnoucí hudba a hlavně ta příjemná atmosféra dělají z téhle komedie kousek, který si milerád opět někdy zkouknu. ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kouzelný malý film o prachobyčejném životě bez cukrlátek a strojenosti. Dneska jsme tady, zítra úplně někde jinde a pozítří už nemusíme být vůbec. Mezitím se snažíme tu naší káru táhnout jak umíme nejlíp, a když přestaneme doufat, že na nás ještě někdy vysvitne sluníčko, zapracuje náhoda. Nejlepší pomocník, který dokáže spojit nespojitelné. Znenadání dostaneme šanci, okusit ten nenapodobitelný pocit štěstí, které se zmnohonásobí, když se o něj máme s kým podělit. A víc už ostatně není třeba. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to má jen nějakých 83 minut, protože tato partička tří kamarádů byla hrozně sympatická. Podobné filmy mám moc rád, na nic si nehrajou, sází na přirozenost a pohodovou atmosféru. Naposledy mě podobným způsobem dostal The Magic of Bell Isle. Přednosta je ale o něco dramatičtější a asi mohl být delší, abychom si užili i trochu děje. 80% ()

Galerie (14)

Zajímavosti (10)

  • Film měl soutěžní premiéru na filmovém festivalu Sundance 2003. Získal hlavní ceny za dramatizaci, scénář a Cenu diváků. Po celém světa pak získal 30 cen a dalších 26 nominací. (Terva)
  • Peter Dinklarge je vegetarián, hovězí, které pojídá, bylo speciálně zhotoveno ze sojového tvarohu (Kulmon)
  • Distribuční práva získala Miramax za částku kolem 1,5 milionu dolarů (Kulmon)

Reklama

Reklama