Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (1 409)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $134,529,403Tržby Celosvetovo $383,531,446║ nakoniec sa Die Hard 4.0 stal komerčne najúspešnejší diel série, obavy z neúspechu sa rozplynuli už po prvom premietacom víkende, keď film len na pôde USA zarobil $33,369,559 ▐ Tržby za predaj DVD v USA $104,775,181 //počet predaných kusov 6,065,299║ __Režisér Len Wiseman sa nám postupne rozbieha, po nie celkom výraznom upírsko/vlkodlačom Underworlde (40%) spravil aj pokračovanie Underworld: Evolution (60%) a tam už bol cítiť pokrok v režírovaní ale kto by čakal či aspoň dúfal že spraví u Smrtonosnej pasce 4.0 také veľkolepé vzkriesenie starej série a vo svojom rangu veľký skok v schopnosti gradovať príbeh, by musel byť neznalec jeho predošlých schopností dosť kŕčovito vyprávať príbeh. Mňa osobne v tomto prípade prekvapil ako len mohol a odteraz mu môžem len fandiť a veriť že to čo nám predviedol bude v jeho ďalšej kariére len odrazovým mostíkom. __ „Len Wiseman sa postupne stáva novou režisérskou akčnou ikonou a tým pádom aj najväčší konkurent pre Michaela Baya!“ __Herecké obsadenie je postavené na základnom stavebnom „nezlomnom“ pilieri akým je Bruce Willis v jeho najlepšej kariernej postave policajta Johna McClane v podstate taký ľudský Superman, ktorého nezastaví nič absolútne nič a k tomu si treba prirátať jeho pestré hlášky, do zástupu smutných padúchov na zozname McClane sa zaradil už aj herec Timothy Olyphant ako novodobý počítačový terorista Thomas Gabriel, McClaneho chránenec sa stáva Justin Long ako hacker Matt Farrell, spomeniem aj Maggie Q ako Gabrielovú pomocníčku Mai Lihn a na koniec McClaneho dcérenka Lucy McClane v peknom prevedení Mary Elizabeth Winstead a len dodám že podala sa na otca. __„Nápaditosť v nadupanej akcii tu nepozná hraníc a prináša toľko zaujímavých nových spestrení až nadšenie predčí akékoľvek očakávania, čo všetko dokáže zničiť z holými rukami John McClane.“ Na dnešnú dobu nemôžem dať filmu menej než 90%, jednoducho to nasýtilo moju chuť po dobrom akčnom thrillery! ____/videl v kine 3x: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman, ten eklektický a bezduchý upíří synek a John McClane? Děláte si legraci? To ne! Leda že by... Bruce Willis měl životní formu a Len si udělal legraci z toho, co svými dvěma dosavadními filmy ztělesňoval – z hypermoderní akčňárny. Nuže, zázraky se dějí. Die Hard 4.0 je přesně takový akční koktejlek, jaký ho staromilci rádi popíjejí. Explozivní, ironický, duchaplný... okouzlující a strhující. Čím to? Popořadě: Willis má životní fazónu a jeho John by film utáhl, i kdyby byl scénář o třídu slabší. Scénář není o třídu slabší, je přesně tak řídký, jak je potřeba. Wiseman si na nic nehrál a natočil film bez zbytečných moderních obezliček, se zaujetím a jasnou vizí. Postaru, ale strašně strašně svižně. Timothy Olyphant je záporák k pohledání. Dokonalá kontradikce oplešatělého detektiva, chlapík, který si krví ruce nešpiní, ale používá vymoženosti moderního světa. Toho světa, který se stane smrtící arénou, v níž se stárnoucí detektiv, poslední mohykán svého druhu, utká s modernitou. Neobejde jí, neprotančí kolem ní s elegancí mistra kung-fu, nepodvede jí hackingem či nadpřirozenými schopnostmi, on jí rozčísne pěstí, kulkou, prostě chlapskou silou, na kterou jsme od Johna zvyklí. Detektiv NYPD se s moderním světem nechce kamarádit, on si proklestí cestu z bodu A do bodu B, hláškuje jako za mlada (a více), bruslí skrz nabušené a dechberoucí akční sekvence, obrňuje se klišé a patosem "dobrých poldů", který k 80. letům neodmyslitelně patří. Die Hard 4.0 je závan starých časů, poctivá filmařina s hrdinou, který je loser (a proto cool), s hrdinou, který je se vší hi-tech kulturou tak dokonale nekompatibilní, že připomíná vzteklého Dona Quijota. Narozdíl od toho Cervantesova ale větrné mlýny srovná se zemí, zkrvavený nasedne do ambulance a odjíždí kamsi do hollywoodského zlatého fondu. Dokonale osedlaný žánr, který jsem osobně považoval za krávu hnanou na porážku.Yippee-ki-yay, bastard! ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

U příležitosti 4. dílu smrtonosné pasti by stála za zmínku drobná rekapitulace. V prvním díle John McClane zachraňuje skupinu lidí ve výškovém domě, v druhém díle několik tisíc osob na letišti, ve třetím obyvatele velkoměsta a ve čtvrtém celé Spojené státy. Pokud by se hypoteticky natočil pátý díl, pak bude chrabrý policista nepochybně zachraňovat celý svět. Už z toho výčtu je vidět, že tato série splňuje veškerá pravidla pro pokračování, tedy větší rozpočet, bombastičnost a více akce. Čtyřka určitě není špatný film, nicméně si dovolím tvrdit, že ze všech čtyř dílů je z filmařského hlediska nejslabší a je tady vidět zřetelný kalkul producentů. Schází ona syrovost prvního dílu, určitý nadhled a sebeironie, kterou nahrazuje práce trikařů a pyrotechniků. Nadsázka, která byla sérii vždycky vlastní, tady předchází do kontraproduktivní absurdity, viz McClanův vítězný souboj se stíhačkou. Taky je vidět nedbalejší práce scénáristy, z některých soubojů čiší určitá béčkovitost, viz střetnutí McClanea s Maggie Q v elektrárenském velíně, kde oba soupeři jeden druhého vyřídí a dál si ho nevšímají, aby vzápětí došlo k zázračnému oživení, přesně ve stylu tisíckrát obehraných klišé špatných filmů. Taky hlavní padouch je přece jen méně charismatický než jeho předchůdci, zejména nepřekonatelný Alan Rickman. Kladem filmu je výborný výkon Bruce Willise, na kterém léta nejsou téměř znát. Příznivce alternativní scény potěší drobná role Kevina Smithe, který by dle mého názoru měl začít vážně uvažovat o dietě... Celkový dojem: 70 %. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Pôvodnú trilógiu milujem, všetky tri filmy patria medzi najlepšie akčné filmy, aké som vôbec videl, preto to malo toto štvrté pokračovanie po dvanástich rokoch mimoriadne ťažké, nadviazať na ich úspech a hlavne kvalitu bolo takmer nemožné, ale na veľké prekvapenie sa to podarilo a takmer v ničom za nimi nezaostalo. John McClane vždy čelil skvelo zorganizovanej skupine zločincov s dokonalo prepracovaným plánom a keďže máme nové tisícročie, nezaostali ani zločinci a tak je to podstatne viac hi-tech, čo ale filmu vôbec neškodí, práve naopak a táto kombinácia moderného akčného filmu s najnovšími technológiami a starého dobrého akčného hrdinu, ktorý na to ide staromódnymi spôsobmi už asi ani nemohla byť prevedená lepšie. Pokračuje sa aj vo veľkosti oblasti, ktorú zločinci ovládajú a tak po mrakodrape, letisku a meste tu máme celú krajinu, čo filmu výrazne dodáva na veľkoleposti, až mi to už ani nepríde ako radový akčný film, ale presahuje už prakticky až do katastrofického a občas sa mu darí navodiť pocit, že sa chystá nejaká apokalypsa. Takže skutočne originálnejší, prepracovanejší a nápaditejší scenár by som v akčnom žánri hľadal len ťažko, na tomto si dali tvorcovia skutočne záležať. Sťažovať si nemôžem ani na obsadenie, Bruce Willis je stále vynikajúci, ako aj predtým, že kvôli ratingu nemôže fajčiť alebo nadávať mi je prakticky jedno, hlavne že je s ním stále rovnaká zábava a má skvelé hlášky. Aby sa aspoň trochu vyznal v tomto modernom svete, potrebuje partnera a Justin Long ako mladý hacker ma bavil, rovnako Mary Elizabeth Winstead ako jeho dcéra a z vedľajších postáv ešte vyniká Cliff Curtis. A k tomu vynikajúce zloženie záporákov, Tymothy Olyphant ma v tejto úlohe mimoriadne bavil, nie je čiernobiely, ale v určitých ohľadoch je aj celkom sympaťák a dokonca mi príde ako najlepší záporák celej série a pod nám pracujú Maggie Q, skvelý Cyril Raffaelli, ktorý tu predvádza svoje výnimočné schopnosti, ale sadli mi aj tí radoví. A teraz k samotnej akcii, ktorá je jednoducho vynikajúca. Po vizuálnej stránke je dokonalá, práca s kamerou a strihom už nemohli byť lepšie, pôsobí to dynamicky a prehľadne a efekty sú špičkové. Okrem toho je dostatočne veľkolepá a mimoriadne nápaditá. Film okrem klasických súbojov, prestreliek a explózií ponúkne hlavne perfektné naháňačky a originálne likvidácie a deštrukcie. Hlavne prvá trištvrtehodina, kedy ešte záporáci majú navrch ponúkne niekoľko nezabudnuteľných momentov, ako použitie hasiaceho prístroja, zostrelenie strelca hydrantom, no hlavne celá časť v tuneli s dvomi úžasnými scénami, zničenie vrtuľníku a zastavenie padajúceho auta. Kvôli nízkemu ratingu chýbajú drsné prvky, ale keďže to nahradili originálne nápady, nemám s tým problém. Takže akcii tu prakticky nemám čo vytknúť, v rámci veľkolepých akčných filmov už nemohla byť lepšia. A ani tá časť so štíhačkou nie je zlá, aj keď predsa len je trochu prehnaná. Režijne je to rovnako, ako všetko ostatné prvotriedna práca, Len Wiseman síce nemal ešte moc skúseností, ale s touto náročnou látkou si poradil viac, než len so cťou, tu nemám absolútne žiadnych výhrad. Takže v tomto prípade sa podarilo to, čomu som vôbec neveril a štvrtý diel kvalitou bez problémov nadviazal na pôvodnú trilógiu. A tak je z toho jeden z najlepších akčných filmov nového tisícročia. 89% () (méně) (více)

POMO 

všechny recenze uživatele

Dej je našlapaný, akcie sú perfektne nakrútené a občas dokonca scenáristicky NÁPADITÉ (tunel), a starec Bruce Willis je (prekvapivo) stále tým skvelým Johnom McClaneom, ktorý to všetko drží pokope a dodáva tomu správny nadhľad. Tretiu štvrtinu filmu by som prestihal a celok skrátil o 5 min, ale ináč nemám žiadne výtky. Teda až na ten spadnutý Capitol v traileri, ehm. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (59)

  • Dátum narodenia Johna McClanea (Bruce Willis) je 23. máj 1955. Je to možné vidieť v scéne, kedy si Thomas Gabriel (Timothy Olyphant) prezerá jeho zložku. Willis je v skutočnosti o necelé dva mesiace starší. (m.a.t.o.)
  • Stíhačka v závěru filmu je F-35B, vybavená systémem STOVL umožňujícím kolmý start a přistání. Systém je však využíván pouze k těmto úkonům a ne k boji, především proto, že má obrovskou spotřebu paliva, motory se velmi rychle zahřívají a s letounem se obtížně manévruje. (Pedro Morales)
  • Aby mohli tvorcovia dôkladne zachytiť zvuk z prívesov, využívali 18 mikrofónov na záznam zvuku motora, pneumatík a celého vozidla. (Greenpeacak)

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama