Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

Mefistofelle 

všechny recenze uživatele

Tohle se bude hodně špatně komentovat... no, zkusím to. Za prvné: nic byť jenom vzdáleně podobného nejspíš NIKDY neuvidíte. Tohle je absolutní solitér, jediný zástupce svého druhu. Co dělá Begotten tak neskutečně specifickým a originálním filmem? Děj je redukován na jednotlivé záběry, které spolu zdánlivě nesouvisí, kamera použitá pro natočení snímku většinu času dává obraz, na kterém jen tak tak něco rozeznáte, nikdo nemluví a zvuky obecně jsou omezeny na minimum, nic zde nedává na první pohled smysl a vše pochopíte a zároveň i nepochopíte až v momentě, kdy vidíte běžet závěrečné titulky. Zní to jako nuda? Ano, do určité míry je to pravda, ale jedná se o docela jiný typ nudy, který vás místo toho, abyste film vypnuli, nutí, abyste se dívali dál zatímco si říkáte, že na téhle perverznosti přeci musí být něco víc. Já vím, trochu to nedává smysl, ale v momentě, kdy se na to podíváte, tak mě snad pochopíte... Dalším výrazným a stále se opakujícím prvkem je násilí a syrová brutalita. Už jenom začátek, kde "kdosi" páchá sebevraždu, včetně fyziologických detailů toho, co se po smrti s tělem děje, je dechvyrážející. A v podobném duchu se pokračuje dál v rámci bezútěšné, dokonale pusté krajiny. Stručně řečeno je Begotten bezpochyby jedno z nejavantgardnějších děl současnosti. Svou absurdností předčí i jeden z mých nejoblíbenějších industriálně-psychedelických snímků Tetsuo, o kterém jsem si po dlouhou dobu myslela, že v surreálnosti spojené s brutalitou jednoznačně vede. Jediné mínus, které bych na filmu viděla, je to, že stopáž je na tento počin až moc dlouhá. ()

Filmmaniak odpad!

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný film, originální a unikátní. Je zajímavé, jak nutí diváka představovat si věci mnohem zvrácenější, než jaké se v něm ve skutečnosti odehrávají (protože kvůli příšerné kvalitě obrazu často není poznat, co se v něm vlastně děje). Jeho technické zpracování je ale odpudivé a činí film téměř nekoukatelným. Jistě šlo o režisérův záměr, ale je to záměr, který se absolutně neshoduje s tím, co já vyžaduji od filmu. Úvodní scéna sebevraždy je velmi působivá, avšak zbytek je jen abstraktní, surrealistický a zmatený avantgardní patvar. ()

Reklama

Danny F. odpad!

všechny recenze uživatele

Upřímně nevím co to je za slátaninu, ale je to nevkusně úchylné a brutální. Teda co jsem mohl v té černobílé patlanině stěží rozpoznat. Opravdu něco pro úchyláky a narušené. Není v tomto případě co hodnotit. Někdo by se měl nad sebou zamyslet! Sám režisér vypadá jako... Souhlasím s uživatelem ''gumolit''. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na umělecky vyvedený zvrhlý masakr, ale už při prvních vteřinách úvodní scény mě to přešlo. Vyvolávalo to ve mně takový děs, že jsem myslel, že ten film nezvládnu. Technicky a působností naprosto výjmečná záležitost. Doslova jsem se bál, co uvidím v příštím okamžiku. SPOILER Zdaleka ne jen proto, co se dělo, ale s kým. To byla vtělená hrůza. Bizarní postava bez tváře (původně jsem myslel, že jde o ženu), která vypadá jako oběť obludného zla, ale přitom z ní jde děs. A když se zpod mrtvého náhle zvedla sympatická ženská postava, čekal jsem, že následující "akci" už zaručeně nepřežiju. Naštěstí se žena dala do sebeoplodňování, čímž mě poněkud uklidnila. Co se týče dalšího "děje", celou dobu jsem si lámal hlavu, co se tady zpodobňuje. Napadaly mě různé výklady, ale i bez toho byl pohled na "zrozence" dosti výmluvný (pokud šlo zrovna rozpoznat, co vidím): tak tohle je život: permanentní umírání. Závěrečné titulkové vysvětlení jsem přijal s nadšeným "aha, no jasně", ale i s úlevou. Pak jsem si ještě znova pustil začátek, protože původně mi kvůli chvilce polevení v pozornosti zcela unikla návaznost (sebeoplození - zrození - zrozenec). KONEC SPOILERU Nevím nakolik je tento film jedinečný, ale já jsem nikdy nic srovnatelného neviděl. Pět hvězdiček je málo. Pokud jde o diskusi, stotožňuji se s některými věcmi s Flipincova komentáře, líbí se mi komentář od hirnlego. Všem kritikům "kvality obrazu, nudnosti, nesmyslnosti, nerozpoznatelnosti" atd. mohu říci jen "vo tom to je". ()

kongamato2 

všechny recenze uživatele

Vysoko-abstraktné, experimentálne a prapodivne. V Begottene mňa imponuje každá sekunda tohto neordinárneho skvostu. Už pri úvodnej scéne som videl že sa bude jednať o tradičný film. Brutálne vizuálne perfektné, a enigmatické . Možno pre niekoho tento avantgardný film je nadhodnotený no u mňa je to jasných 5 hviezdičiek a zaradenie do toho najlepšieho čo som videl. Tento extremne nejasný a brutálny film nie je pre každý žalúdok:) Príbeh tohto filmu je pre mňa akcesórny a sekundárny samozrejme viem o čo tento film zobrazuje. Mne osobne stačila obrazová stránka a nechýbala mi ani absencia hudobného podkladu. Kvitujem čerpanie staroegyptskej mytologie a pohanských náboženstiev. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Vyprodukovat jednu minutu filmu trvalo 8-10 hodin optických úprav, zahrnujících filtry, vizualizace atd. Celkově trvala postprodukce 8 měsíců. (Cheeker)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)

Reklama

Reklama