Reklama

Reklama

Epizody(26)

Obsahy(1)

Animovaný detektivní seriál z pera Hayao Miyazakiho je jeho poslední, z doby těsně před založením studia Ghibli. Ihned po tomto seriálu už se věnoval práci na filmové verzi Naušiky. V seriálu člověka nenajdete, takřka všichni jsou totiž psi... Nicmén, kupříkladu poměrně logicky, Sherlock Holmes je lišák. Postavy si rychle dovedete zařadit, protože jsou typově zařazeny do různých psích ras. V seriálu vůbec nejde o detektivní zápletky, ale o humor a zábavu. Celým dílem se line pronásledování padoucha Moriartyho, spíše než řešení jednotlivých detektivních příběhů - a takové pronásledování zahrnuje spoustu zběsilých honiček různými dopravními prostředky, často ve výrazně sci-fi steampunkovém duchu (balóny, parní stroje, divoké konstrukce letadel a další, jak vystřižené z Verneovek). (zelvopyr)

(více)

Recenze (6)

Deschain 

všechny recenze uživatele

"I say: Hello."Aby nedošlo k omylu, Sherlock Hound je v skutočnosti lišiak, Moriarty je vlk a všetci počínajúc Mrs Hudson a končiac Lestradom a jeho bandou nepodarkov zo Scotland Yardu sú psi. Vrátane Dogtora Watsona. Anime som si vybrala kvôli svojej prednáške o SHolmesovi, ale podobnosť s predlohou od Doyla je iba povrchná. Watson síce bol v Afganistane a v seriáli sa mihnú Holmesove obľúbené artefakty ako lupa, husle či fajka (ktorú Hound snáď ani z papule nevyberie), ale akékoľvek dedukovanie je redukované na minimum. Nehovoriac o tom, že Hound je slušný lišiak. A tu je možný problém, prečo ma inak pekne kreslené a o-muzikované anime nebavilo – je primárne určené detskému divákovi. Všetkých 26 dielov je v podstate o tom istom: Moriarty niekoho unesie, niečo ukradne -> Moriartyho prenasledujú -> Moriarty utečie. Dej nie je ukončený, časti sú epizódne, motív sa nikdy nerozvíja v dvoch častiach za sebou, postavy sa nevyvíjajú. Moriarty má rád steampunk (jeho pterodaktylie lietadlo :); Mrs Hudson je niekedy najakčnejšou postavou (bývalá aviatička), láme srdcia všetkým vrátane Moriartyho a jeho sidekickov. Niekoľko dielov (6) zrežíroval Miyazaki, tie jeho mi prišli o niečo vtipnejšie ako ostatné, pôvodne mal v pláne spraviť práve z Mrs Hudson hlavnú postavu a Holmes legendu tak pozmeniť, ale potom kvôli práci na iným projektoch od Hounda odišiel. Škoda, možno by to dopadlo inak a zaujímavejšie. Akcia inak strieda akciu, najmä vďaka tomu, že za Moriartym sa stále naháňa celý SY a Hound s Watsonom, všetci sa radi obliekajú do ženských šiat. Niektoré časti majú istú podobnosť s kánonom, napr. úvodný diel pripomína Znamenie štyroch a epka The Runaway Freight Car mi pripomenula poviedku mimo kánonu The Man with the Watches. Inak, anglický dabing sa mi naozaj nepáčil, postavy zneli čudne, Moriarty ráčkoval (brrrriliant plans, you bafoons), iné znenie som ale nezohnala. Takže ak pre niekoho, tak určite pre deti, ja som dopozerala iba zo zotrvačnosti a preto, že seriáli nenechávam nedopozerané. (23.3.-10.6.2012) ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Animace je pěkná, příběhy docela ujdou, ale za vším stojí Moriarty, takže to má Sherlock jednoduché. Samotná detektivní práce, tam skoro není a většina dílů je prakticky to samé jen na jiné téma. Pro děti určitě fajn anime, dospělejší divák si šáhne po něčem jiném. Pár postav/obličejů typických pro Hajao Mijazakiho z jeho filmů se objevuje už i zde. 65% ()

Reklama

type_B 

všechny recenze uživatele

Jedná se o seriál pro mladší děti. Klasických příběhů ACD se dotýká jen velmi lehce, navíc to mixuje tak trochu se světem J. Vernea. Výsledek je nicméně poměrně zábavný a dá se na to dobře dívat s potomkem. ()

Potjoc 

všechny recenze uživatele

Podle upoutávky jsem si to vybral, abych viděl animaci anime z 80. let, které mě aspoň trochu zaujaly, narozdíl od těch nových a tvrdších seriálů. Dějově je to typický západní seriál, jenom animace je japonská. Ale ta okatá šablona, kde se pořád děje v každém díle pořád to samé dokolečka, jenom odlišované prostředím. Tím mě ten seriál odradil. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Hádám, že o příběhu něčeho, co má v názvu jméno Holmes (případně Sherlock v anglickém překladu), se netřeba nějak sáhodlouze rozepisovat. Jedná se o sled šestadvaceti nenavazujících epizod, ve kterých Sherlock Holmes společně s Dr. Watsonem a někdy i za pomoci inspektora Lestradea (i když ten se do vyšetřování jako obvykle spíš plete) řeší nejrůznější případy, které k detektivní branži patří. Protivníkem je jim úskočný profesor Moriarty se svými dvěma neschopnými nohsledy. Seriál by se dal asi nejvíc připodobnit k jinému Mijazakiho dílu, Rupan Sansei; i tady jsme svědky rozličných zločinů - avšak tentokrát se na ně díváme z té správné strany zákona, i tady mají jednotlivé epizody střídavou kvalitu, a i tady jsou některé z nich zdlouhavé. Ale pro svoji zálibu v detektivkách a těch z pera Sira Arthura Conana Doylea a Agathy Christie především, musím uznat, že ze všech seriálových pokusů páně Mijazakiho mě právě tenhle oslovil nejvíc. 75% ()

Galerie (17)

Zajímavosti (3)

  • Tento díl je inspirovaný povídkou „Tři Garridebové“ z výběru příběhů nazvaných „Z archívu Sherlocka Holmese“, který vyšel v roce 1927. (Trajektt)
  • V čase 9:53 je na praporku vidět česká vlajka. (A.Anglicanka)

Reklama

Reklama