Scénář filmu vznikl ještě v českém prostředí ve spolupráci s filosofem Jiřím Němcem, ale realizován byl až po režisérově emigraci do Západního Německa. Kafkovu povídku ztvárňuje velmi věrně především díky způsobu pohledu na hrdinu, jehož v celém filmu jedinkrát nespatříme: Kafkově technice subjektivistického vyprávění „okem kamery" náležitě odpovídá zachycení subjektivní kamerou, která nám - podobně jako u Kafky - neumožňuje udržet si od hrdiny jakýkoli odstup. Film dobře uvádí do Kafkova světa a zároveň splňuje i nároky těch, kteří jsou s Kafkovým dílem již dobře obeznámeni. (daidalek)
Velice zajímávý nápad způsobu natočení filmu, ale ještě lepší předloha od Franze Kafky. Mladý muž se jednoho rána probudí, ale již není člověk, je brouk... Bohužel jsem se nemolh v některých částech ubránit nudě.(16.12.2008)
Libi se mi vypravecska perspektiva filmu (a s tim souvisejici kamera) i ironizace kafkovskeho mytu, lec nezda se mi, ze toto samo o sobe dokaze utahnout hodinovy film - casem prisla nuda. Skoda.(17.8.2010)