Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedm hodin výuky a oběd. Taková je nabídka newyorské Střední školy muzických umění. Hvězdná kariéra? Ta je zase hlavním cílem mladých hudebníků, herců, tanečníků a snílků po celou dobu jejich působení na škole. Vidina slávy je hnacím motorem, tříbí talenty, konfrontuje iluze s realitou, provází hledání lásky i smyslu života. Režisér Alan Parker (Evita, The Commitments) přináší pohled na příběhy studentů, které hrají: Irene Cara (později oceněná Oscarem), Paul Crane (seriál Pohotovost), Barry Miller (Horečka sobotní noci) a Gene Anthony Ray spolu s Leem Currerim. Film byl nominován na šest Oscarů, dva získal, a to za skvělou dynamickou hudbu a titulní píseň. (Magic Box)

(více)

Recenze (46)

golfista 

všechny recenze uživatele

Alan Parker se dva roky před svou úžasnou "The Wall" podíval zblízka do zákulisí umělecké střední školy. A musím přiznat, že mě zase dostal .... I přes absenci hereckých hvězd jsou k vidění vynikající herecké i taneční výkony, ke slyšení skvělá hudba a pro mě jeden z nejlepších živých pěveckých výkonů (Irene Cara), které jsem kdy ve filmu viděl.... Nic "Hollywoodsky sladkého" ale nečekejte - režie A. P. :) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Klasický školní film podle neklasického schématu - žádní hollywodští looseři, kteří by to nakonec všem natřeli, žádná načančaná pohádka, ale příjemná cilvilní podívaná plná příjemné hudby, písniček a krásných choreografií, která snad přibližuje, jak to může doopravdy v takové umělecké škole chodit. A mimochodem - scéna, kdy dva z hrdinů sledují v kině Rocky Horror Picture Show, je celkem nezapomenutelná. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Příliš málo času na příliš mnoho postav. Jinak ale krásná ukázka toho, že i film s bandou mladých umělců může mít hloubku a zajímavě řešit podstatné věci. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi spickovej film od Parkera, tenhle typek snad spatny filmy netoci. Tentokrat film nevynika pribehove, je to takovej ten klasickej skolni film, akorat, ze tu nejsou nejaky looseri, co by se polepsily, vyvoj postav tu spociva v zlepsovani schopnosti a je jedno, jesli hereckejch, tanecnich a dalsich. No a tohle je obcas ozvlastneno nejakym hudebnim nebo tanecnim cislem, ale rozhodne ne nijak moc, takze bych film za muzikal nepovazoval. Navic, kdyz se nejaky cislo strhne, spis to pripomina chaos a bordel nez nejakou vypilovanou choreografii, ale tady to vubec nevadi a pridava to snimku na skvely atmosfere, kterou si drzi cely dve hodiny. A co se tyce hercu, ackoliv tu nejsou zadny hvezdy, vsichni hrajou velice slusne a vetsina je navic dobre vybavena i pevecky nebo pohybove. Jedinou vytku bych mel k tomu, ze spousta kluku tu vypada jak buzny a ze 16 let nekterejm fakt neverite. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Při odborných vědeckých testech, experimentálně na mně prováděných v pobočce NASA v Bohnicích, nebylo v mých genech potvrzeno ani stopové množství uměleckého talentu. Patrně proto mne nikdy nenapadlo navštěvovat uměleckou školu, která z budoucích Baryšnikovů, Mozartů či DeNirů neomylně vytváří stádo číšníků doufajících ve svou šanci. Nicméně tato dvouhodinová exkurze do čtyřletého studia byla rozhodně zajímavá, poučná i zábavná a nakonec v ní ukápla i ta kapka naděje směrem k možné kariéře. Jen mne trochu mrzí, že Irene Cara si svou Fame nestřihla naživo, ale pouze z útrob taxikářských reproduktorů, což, vzhledem k její přítomnosti, považuji za trestuhodnou formu mrhání. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Objeví mě, prorazím, budu slavný? Několik (vlastně až příliš moc) studentů newyorské umělecké školy si vybral pro svůj film osvědčený britský tvůrce Alan Parker. Po čtyři semestry je to místy hodně svá, pak zas sympaticky civilní, jindy naopak poměrně táhnoucí se záležitost, která nicméně v době svého vzniku musela zvedat ze židlí. Vděčit za to může působivé realizaci a strhujícímu hudebnímu aranžmá, což inspirovalo vznik dalších podobných kousků. Hollywoodsky nesladké.. a to se cení!! Přesto beru s mírou a víceméně hlavně odškrtávám ze seznamu.. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Strašná pecka a obrovské žánrové prekvanie. Neviem prečo som čakal nablýskaný muzikál. Namiesto toho som dostal vynikajúcu a hlavne civilnú štúdiu prostredia a charakterov s cca 3 muzikálovými výstupmi.. Hlavne ma úplne fascinovalo ako Parker dokázal zachytiť ten prechod od - wow, som cool umelec, tu ma máte, všetci ste hovadá, ja som najviac až po - som profík, musím sa živiť, fuck art . A hlavne je to krásne znázornené práve v muzikálovch číslach....úplne živelné v jedálnicez prechod v štýle my na to máme na ulici až po perfektné na istotu hrané vo finále. Scéna s čašníkom depka jak sviňa Jediným veľkým záporom je dĺžka - kvôli pretlaku postáv to malo/mohlo byť o cca pol hodinkuku dlhšie. Ďalší úžasný Parkerov film a neviem ( a vlastne ani nechcem ) si predstaviť ako funguje súčasný popový remake 9/10 ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Cesta za partou bohémsky smýšlejících středoškoláků, která je v nejednom případě zajímavá a uvěřitelná, ale na rozdíl od podobného Chorus line nezvedla mojí prdel ze židle, ani mě nedonutila civět s otevřenou pusou. Přesto je to milý návrat do osmdesátek a z těch filmů (ať už dramat, nebo hudebních), které z dané doby znám, patří mezi lepší. Určitě vydařenější, než uzívaný Footloose. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Tak toto bola absolútna šupa! Fame osobne pokladám za nadčasový film! Nevedel som, do čoho idem, na film ma upozornil kámoš ( díky Ďuro!) a osobne ma od neho odrádzalo Muzikál v anotácii. Ale tam sú snád' len tri také muzikálové vsuvky a tie tam naviac neuveriteľne pasujú. No a ešte jedna, záverečná, a tá je totálnou emociálnou bombou, ktorá zakončuje celý film a bez ktorej by sa to celé nezaobišlo podľa mňa. Inak zaujímavé mi prišlo to, že na umeleckú školu sa dostali študenti, ktorí nemali vôbec talent. To ma na začiatku dosť miatlo. Práve preto som nevedel, čo od filmu očakávať. Avšak veľmi rád osobne tento kúsok doporučím! Výborná oddychovka s kvalitnými hláškami a vtipnými scénkami. 100% ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Přiznávám - nejdříve jsem viděla nový remake filmu Fame. Ten mě však donutil se podívat na původní film z roku 1980, abych mohla srovnat. Co je velké plus tohoto filmu, jsou jeho postavy, které jsou dobře vykreslené a jejich příběhy s vlastními problémy při cestě za slávou jsou zkrátka uvěřitelné a nepřeplácané. Jak jsem řekla, je to velké plus, které film vyzdvihuje, ale bohužel asi tak jediné. Možná je to také tím, že se přece jen jedná o třicet let starý film, ale hudba ve filmu mě ani trochu nezaujala a taneční výkony taktéž skoro ne. V tomhle ohledu považuju původní Fame za hodně slabý film. Pokud se jedná o film, kde jde o umění, ať už pěvecké, taneční nebo jiné, potřebuju aby mě to v tomto ohledu oslnilo nebo přinejmenším aspoň nějak upoutalo. A to se naopak povedlo remaku, který ať už byl jakkoliv povrchní, měl slušnou dávku dobré hudby i tanečních čísel. Původnímu filmu by více toho "lesku" rozhodně neuškodilo. Kde je původní Fame v plusu, tam je remake v mínusu a naopak. Hodnocení tak dopadá víceméně stejně. ~(3,9)~ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Žádné velké herecké výkony, žádný propracovaný příběh a prakticky ani příběh jako takový ale výborná hudební a taneční čísla. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Bol som ohúrený, nadšený a ostal mierne sklamaný. Tento film úžasne zobrazuje bohémsky život študentov umeleckej školy. A spočiatku je aj veľmi vtipný. Takmer každý si tu môže nájsť postavu sebe blízku. Prelínanie vyučovacích predmetov je tiež fajn. O dobovej atmosfére raných 80’s nehovoriac. Aj keď o vtedajšej móde by som radšej pomlčal. Neskôr z toho síce začnú robiť veľkú melodrámu hraničiacu s citovým vydieraním, to je ešte u týchto umelecky založených ľudí celkom normálne. Ale nevyváženosť priestoru, ktorý majú "na plátne" neskôr postavy, má celkom deštruktívne účinky na záverečné vyznenie filmu. Až sa mi nechcelo veriť, že to práve končí. Zhrnutie: Z počiatočného zábavného spolunažívania množstva talentovaných bláznov, vznikol rozvinutím ale nedokončením príbehov jednotlivých postáv, nekompletný celok. Aspoň pre mňa. Čiže žiadna sláva, ale bavil som sa určite nadštandardne. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Skoro dokumentárním stylem zachycuje režisér Alan Parker osudy několika studentů střední školy dramatických umění – od konkurzů přes náročnou výuku, stavy deprese a nedůvěry v sebe sama až po konečné finální vystoupení na jevišti. Film získal řadu cen i Oscara, ale dnes již působí nudně a vyčpěle. DVD: Bonusy nabízejí komentář režiséra, trailer (bez titulků), původní dokument o natáčení, návštěvu ve skutečné škole, 12 rozhovorů s herci dnes (s GB titulky) a seznam cen. Film 2/4, Bonusy 3/4, Zvuk 2/4, Obraz 2/4 ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Natočené je to brilantně se spoustou nezapomenutelných scén (např. už zmiňovaná Rocky Horror Picture Show), ale na druhou stranu mi některé hromadné scény (např. ve školní jídelně) přišly strašně umělé a nucené (asi jako když v Discopříběhu na konci celá Plzeň skákala po náměstí...) a většina z těch rádoby talentovaných puberťáků, co si mysleli, že dobudou svět, mi lezla na nervy. ()

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama