Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (457)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Dobrý film, ale mám s ním několik problémů. Ani mi tak moc nevadila silná politická zainteresovanost v otázce trestu smrti, u něhož se nacházím spíše na té straně barikády, proti níž film vyznívá, protože zrovna tohle je téma, kdy chápu a akceptuju argumenty obou stran. Naopak velmi mě rozmrzelo, že scénář dává důvtipnému divákovi strašně velkou zbytečnou příležitost zkazit si překvapení. Já totiž pointu (a nemyslím nějakou dílčí pointu, ale opravdu ten hlavní "šok" daný poslední scénou) odhadl po dvaceti dvou minutách. Vím to takhle přesně, protože jsem se schválně podíval na časomíru, abych se v případě, že budu mít pravdu, mohl pochlubit, jak jsem důvtipný :-D. Ten scénář je vůbec takovej nedotaženej, třeba vztah mezi dvěma žurnalisty na mě moc přesvědčivě nepůsobil. No a poslední "výtka" je ryze osobní. Kevin Spacey patří k mým oblíbeným hercům, ale až u role profesora filosofie Davida Galea jsem si uvědomil, jak strašně moc se podobá jednomu učiteli z Jihočeské univerzity, který k nám na gympl chodil učit filosofii. A od toho momentu na mě Spaceyho výkon působil divně ... ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

O tom že mi Kevin a Kate předvedou hereckou symfonii jsem nepochybovala, ale že by mi příběh týkající se trestu smrti tak vzal, tomu už říkám umění. Ani sama nevím, jestli jsem zastánce nebo odpůrce trestu smrti. Melou se ve mně dvě přesvědčení a to „Oko za oka, zub za zub.“ vs. „Každý má právo na život.“ a opravdu nevím, které vyhraje. I když tento film mi dost pomáhá rozhodnout se. Život Davida Galea je netradiční drama, které Vás určitě pohltí, překvapí, dojme i pobaví. A přestože moje detektivní schopnosti z části odhalily oč tam běží, stejně mi to na zážitku neubralo a tak se Život Davida Galea stal součástí mého života :o) ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"SOCRATES WAS UGLY, PLATO WAS FAT, AND ARISTOTLE WAS A PRISSY DRESSER." --------- Na roku vzniku filmu som nejak prehliadol nulu a bol v tom, že je 2013. A tak na to pozerám, užívam si ten nádherný šedý filter, tú zrnitosť obrazu, celý čas sa sám seba pýtam, ako je možné, že tu Katka vyzerá tak dobre a mlado vyzerajúc, reku či nejak pokročili technológie omladzovania, ale hlavne, prečo by Parker točil v '13 film, čo vyzerá (po filmárskej stránke) tak zhruba na prelom milénia. A potom, keď ho dopozerám, zbadám, že aha, tak nič, 2003 it is... Každopádne, Parker s Davidom Galeom odišiel (hoci o 17 rokov neskôr, ale predsa) v tom najlepšom (alebo radšej, aby ma nemohol nikto zdžubať, "nie v najhoršom"), i keď zámorskí kritici by asi nesúhlasili. Za mňa obrovská spokojnosť. Odhliadnuc od explicitnej agitky som videl čistú, poctivú filmárčinu, viac než solídne výkony od viac než solídneho obsadenia a topový scenár, ktorý miestni komentátori mali odhalený už v polovici filmu (kvalitný roast). Dlho som už nevidel takto dobrý film. A čo tu dávala Rhona v tých dvoch scénach... Rghhh... S tým v mysli odchádzam teraz zrobiť inú činnosť... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Charles Randolph .. Opravdu výborný a zajímavý film! Alan Parker režíruje skutečně přesně a sedělo mi to stoprocentně. Žánrové přechody od dramatu ke kriminálce, zabalené do politického hávu kolem trestu smrti mi nikterak nevadily. Kevin Spacey je výborný jako vždy, taktéž Kate Winslet svoji menší roli přesvědčuje o tom že umí. Zato Laura Linney je doslova výtečná. Radost sledovat. Vše a všechny. Od poutavého začátku do překvapivého konce.. 85%. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh sám o sobě si hraje na reálný, ale je v samotném závěru až příliš přehnaně nepravděpodobný, o to víc překvapí. Kázat pravdu a mravnost to profesorovi Galeovi jde do té doby, než je sám obviněn z těžkého mravnostního deliktu. Mít na krku znásilnění to není prdel, o to hůř, že za něj hrozí trest smrti, jehož je on sám vytrvalým odpůrcem. V cele smrti se však dějí zázraky. Odsouzení klamou tělem, investigativní reportérky jsou na tak intelektuálské povolání příliš sexy a tvůrci se pouštějí do kontroverzních vod, ve kterých se dá klidně utonout. S tímto filmem nějaké chytání tonoucího se diváka za stéblo až tak nehrozí. Je totiž chytře natočen, vystavěn a v závěru se otočí o 180 stupnů. Má svoji sílu, není sice tak strhující, jak se uvádí, není však ani nijak nudný. Duo Spacey & Winslet je natolik dobře hrající dvojicí, že s nimi nelze sáhnout vedle. Rozhodně zajímavý film, který lze doporučit, pokud máte rádi dramata s nejasným a šokujícím vyzněním. 80% ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)
  • V roce 2003 byl snímek nominován na Zlatého medvěda v Berlíně, avšak ocenění nezískal. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama