Reklama

Reklama

Accattone

Trailer

Obsahy(1)

Film přináší realistický pohled na život římského pasáka. Vittorio Accattone nikdy nepracoval, zařídil si však poměrně slušné živobytí "ochranou" prostitutky Maddaleny. Poté co je Maddalena zatčena za křivou přísahu, ocitá se Vittorio bez prostředků. Protlouká se všelijak dokud nepotká půvabnou a naivní Stellu, kterou se také pokusí přemluvit k prostituci. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • V roce 1962 křesťanskodemokratický právník a politik Salvatore Pagliuca zažaloval Piera Paola Pasoliniho a filmovou společnost Arco, protože ve filmu se zločinec jmenoval stejně jako on, žádal náhradu za morální újmu a odstranění svého jména, přičemž získal náhradu pouze za materiální škody. Pasolini následně citoval politika ve své básni „Poeta delle Ceneri“. (classic)
  • V roce 1962 bylo dílo uvedeno také na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde Pier Paolo Pasolini získal cenu za režii. (classic)
  • Film byl uveden do kin 22. listopadu 1961. Film byl téměř okamžitě zablokován cenzurou podsekretářem ministerstva turismu a zábavy Renzoa Helfera a stažen ze všech italských kin. (classic)
  • Tento film, který byl uveden na 22. mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách 31. srpna 1961, zaznamenal tvrdé protesty. Na premiéře filmu v římském kině Barberini se jeho promítání snažila zastavit skupina mladých neofašistů, kteří do publika házeli lahve s inkoustem, papírové bomby a fenykl. Došlo k potyčkám, a tak bylo sledování filmu na téměř hodinu pozastaveno. (classic)
  • Vytvořením filmových plakátů pro Itálii byl pověřen malíř plakátů Sandro Symeoni. (classic)
  • Natáčení filmu probíhalo od 20. března do 2. června 1961. K natáčení exteriérů se malá skupina štábu přesunula na symbolická místa římských předměstí: via Casilina, via Portuense, via Appia Antica, via Tiburtina, via Baccina, Ponte Sant'Angelo, Acqua Santa, via Manuzio, Ponte Testaccio, Pigneto, Vesnice Gordiani, Centocelle, Marranella a Lazio – oblast mezi Subiaco (hřbitov) a Olevano Romano (sen o ráji). (classic)
  • Volba využívat převážně neprofesionální herce vyjadřuje Pasoliniho přesvědčení, že je nemůže „reprezentovat“ nikdo jiný, než oni sami jako nekontaminované, čisté subjekty, postrádající nadstavby uložené společností. (classic)
  • Film měl produkovat Federico Fellini, který však na poslední chvíli ustoupil v obavách z Pasoliniho nezkušenosti s technickými detaily média, ke kterému se tímto projektem přibližuje poprvé. V roli producenta ho nahradil Alfredo Bini. (classic)
  • Film je freskou té části Itálie, kterou tvoří podtřída, která žije na předměstích velkých měst bez naděje na zlepšení jejich stavu, jimž zbývá jen smrt jako východisko ze zoufalého stavu. (classic)
  • Accattone je italský slangový výraz pro pro šupáka, somráka. (wirok)
  • V USA bol film uvedený až v roku 1968. (Svadbos)

Reklama

Reklama