Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Stanley Kamel, Bitty Schram, Glenne Headly, Tim Bagley, Brooke Adams, Sharon Lawrence (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Netflix)

(více)

Recenze (404)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Něco takového tu snad ještě nebylo a to už je co říct. Monk v sobě skvěle spojuje kriminální případy a vtipné situace těžící hlavně na Adrianově posedlosti čistotou. Scéna, ve které si na tanec s nevěstou (ne však svojí) bral do každé ruky papírové kapesníky, aby od ní nechytil nějaké bakterie, mě doslova povalila na zem ze sedačky :-) ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Když ponechám stranou české přejmenování seriálu na „Můj přítel Monk“, tak rozhodně nemám co vytknout. Po Colombovi jediný další detektivní seriál, který jsem mohl s nadšením sledovat. Tony Shalhoub v roli podivínského (pro ostatní svět) detektiva naprosto exceluje a nemůžu uvěřit, že na něm samotném nezanechaly všechny ty úchylky, co předvádí, žádné stopy. Na tomto seriálu se mi ovšem líbí, že nemá vždy stejné schéma. V Colombovi znal divák vraha pokaždé od začátku a jen sledoval práci detektiva, která nakonec zločince usvědčila. V Monkovi tomu tak pokaždé není, ačkoli se seriál samozřejmě jistému schématu nemůže vyhnout. Ale co by to bylo za díl, ve kterém by se nevyskytnul psychiatr Dr. Kroge? ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Písal som to už u Mentalistu – oba seriály sú si dosť podobné. Hoci žánrovo ide o kriminálky a na bežnom programe dňa sú vraždy a únosy (a vražedné únosy), seriály sú napísané a natočené ľahkou rukou, miestami idúc až do komédie. Hlavnou postavou je muž, ktorý v minulosti za drastických okolností prišiel o ženu/rodinu, nikdy sa z toho nespamätal a teraz ako (svojrázny) konzultant pomáha tímu policajtov vyšetrovať bizarné zločiny. Pre mnohých je hlavnou devízou Monka výkon Tonyho Shalhouba, ale mne tento herec nikdy nesedel. Najviac sa mi páčil v horore 13 duchov. Kým svet sa váľal od smiechu z jeho exhibícií, za ktoré dostával renomované televízne ceny (prípadne aspoň nominácie na renomované televízne ceny), ja som z niektorých jeho scén skôr prevracal oči, krútil hlavou, bolo mi trápne a mal som chuť udrieť ho mokrým jazvečíkom. Tam, kde Simon Barker držal svoju postavu v uveriteľných medziach a bol sympaťák a tak trochu (v dobrom) vychcánek, tam zachádza Monk priďaleko. Ani sekundu som neveril, že bol niekedy policajtom (keby šlo o sitkom, tak by mi to samozrejme nevadilo). Našťastie je tu Ted Levine ako drsný policajt, ktorý do toho sype korenie (už z princípu je sranda vidieť v úlohe policajta herca stvárniaceho jednu z najbrutálnejších postáv 90. rokov). Oceňujem tiež jeho (ehm neveľmi schopného) parťáka a výpravu San Francisca, čo je fakt krásne americké mesto, ktoré sa vizuálne strašne hodí do filmov a seriálov. ()

Melies 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

8 / 10 Detektívny sitcom, zachcelo by sa povedať. Monk je ojedinelý v tom, ako nenásilne dokáže kombinovať humor a riešenie zdanlivo nevyriešiteľných prípadov, začo vďačí najmä originálnym, aj keď občas trochu skratkovitým zápletkám, a znamenite prekresleným postavám a hercom, ktorí im vo finálnej fáze vdýchli život. Avšak nech sa snažia akokoľvek, ten, kto celý seriál skutočne posúva ešte minimálne o jednu priečku vyššie, je Tony Shalhoub – jeho paranoidná, mikróbov a špinavých kľučiek od dverí sa desiaca kreácia jednoducho nemá obdoby. Samozrejme, bez podpory svojich kolegov by nebol ničím iným, ako otravným detektívom vo výslužbe, no najväčšie zásluhy mu tentoraz patria právom. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Ze všech detektivů můj nejoblíbenější, no a vlastně jedinej, na kterýho se pořádně dívám. Chytrej jak Sherlock, osobitej jak nikdo jinej, vtipnej svým chováním a je to prostě skvělá a originální seriálová postava, minimálně na úrovni Dr. House, akorát že vtipnější. A hlavně svůj. Jo, jednotlivy epizody většinou jedou podle podobnyho schématu - zločin, vyšetřování, zápletka, rozluštění. Ale to vubec nevadi - hlavni je, jak se děj sune a jak Monk dělá ty svoje excesy a to rozuzlení dycky stojí za to. A ten Monkův úsměv, když na to přijde. Nebo zoufalost z toho, že na to už zase přišel. Jak o něm všichni kolem řikaj: je to dar. A jak řiká on sám: a taky prokletí. Ale ani bez dalších postav by to nebylo ono - kapitán Stottlemeyer a jeho pravá ruka poručík Randy Disher (kterej tam je tak trochu za pakoša), to sou taky dobři týpci a hýřej dobrejma hláškama. Koho nedostane první série, asi už ho nedostanou ani další. Ale mě dostala, je to borec! A dostala mě i druhá, která jede po stejné koleji, ale to je dobře. Nic, co bych na tom měnil. Ve třetí sérii dojde překvapivě k výměně ošetřovatelky (ta původní herečka prej chtěla zvýšit plat, ale místo toho jí dali padáka), ale Monk zůstává a baví skvěle. Čtvrtá sérka už ničím moc nepřekvapí, ale to neznamená, že Monk není skvělej a originální detektiv a že to má pořád stejny grády, i když člověk už tak nějak podvědomě ví, kdo je asi tak hlavní podezdřelej a jakou měl motivaci a proč je na některy detaily kladenej nenápadnej důraz. Je to totiž asi nějakej důkaz... Série 5 a furt jedeme to samy, osvědčeny. Toť vše. Stejně tak šestá, pořád tak nějak stejně, ale taky se u toho pořád stejně bavim a směju. Hlavně poslední dva díly mě dostaly docela hodněkrát. Po sedmé sérii si říkám, že už mě tam nemá co překvapit. Člověk si na Monkovy problémy tak nějak zvykl a už mu to všechno u něho přijde normální. I ty absurdní situace, do kterejch se často dostane, jsou od scénáristů už docela ohrany. Po celkovém uvážení, až skouknu i poslední sérii, se rozhodnu, jestli hodnocení nesnížím... Nesnížím. Sice to byla pořád stejná kvalita, ale je mi líto snížit hodnocení seriálu, kterej je podceňovanej na úroveň béčkovejch seriálů typu "co díl, to případ". Po zralém uvážení ale musím střízlivě přiznat, že postava pana Monka ztratila od začátku do konce svou úroveň a naopak Randy mě svou blbostí rozesmíval víc a víc. V podstatě se jedná o průměrnej seriál, ale já pro něho mám asi tak nějak slabost. ()

Galerie (566)

Zajímavosti (79)

  • Od 2. série v úvodních titulcích hraje píseň „It's a Jungle Out There“, kterou napsal a nazpíval Randy Newman. (SONY_)

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama