Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 130)

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 175 000 000 $ Otvárací Víkend: 46 865 412 $ (v 3 411 Kinách) Tržby USA: 133 378 256 $ Tržby ČR: 2 079 369 $ Tržby Celosvetovo: 497 409 852 $ Ja som spokojný,letný blockbuster ako vyšitý.Výprava pekná,herci výborný(Pitt,Bana),akčné scény veľkolepé,počítačové efekty na úrovni,súboj Hectora a Achilesa perfektný.Samozrejme má to aj negatíva,20 kg Bloom nesympatický až na kosť,hudba podpriemerná a historická autentickosť minimálna.Našťastie že pozitíva prevyšujú negatíva. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Troy není rozhodně špatný velkofilm a disponuje vším, co může limonádová velkoprodukce nabídnout. Mladými a pohlednými hereckými představiteli, solidní válkou i jakž takž slušnou romantikou. Především však těží z úchvatné Illiady, z níž si bohužel vzala jen tu hrubou kostru a některé podstatné události. Výrazným nedostatkem jsou pak Diane Kruger a Orlando Bloom, kteří mi připadají jak reklamní panáci - čili naprosto nevěrohodní. Naopak překvapí Pitt a Bana. Petersen je více než slušný řemeslník, který dokáže ukočírovat i velké rozpočty a tisíce komparzistů. Konec má sílu a voice-overy jsou nesmírně stylové a k filmu tohoto typu se hodí. Nutnost vidět Directors cut - strhující krvavé bitvy a minimálně o půl hvězdičky nahoru. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska je to naprostá kravina. Už jen to že samotná bitva trvala 10 let oproti pár dnům, jak nám autoři servírují znázorňuje fakt, že se tvůrci vypli pouze na film samotný. I vlastnosti různých důležitých postav mají mít zdaleka jiný charakter než se může zdát. Ale pokud to budeme brát pouze jako film, tak rozhodně jako film velice zdařilý plný efektních bojů, slušných hereckých výkonů, pěkně zpracovaného prostředí a opravdu s hodně rekvizitami. Škoda oné historické nepřesnosti, která i přesto nemá smysl řešit jelikož Trója i tak zůstane v pamětích diváků jako jeden z nejlepších historických filmů současnosti a zdá se, že oprávněně. --- Říká se, že vás nelze zabít. - To bych se asi neobtěžoval nosit štít. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Chce-li se někdo srovnávat anebo alespoň být srovnáván s Homérem, musí rozhodně klasickou Homérovu látku uchopit nějak nově a pokusit se o trochu obohacení tohoto tématu a nikoliv pouze trpně kopírovat geniální předlohu, protože pak by se nejednalo o umělecké dílo, nýbrž pouze o plagiátorský řemeslný výrobek. Z tohoto pohledu Troja nezklamala a odvážně zamíchala s mnoha známými fakty a dokonce i postavami, kdy se vedle klasických dilemat a problémů řeší i několik "moderních" otázek a jednotlivé události i postavy jsou přizpůsobeny tomuto účelu. Hlavní důraz není kladen na poměrně dobře zvládnuté bojové scény, nýbrž na vnitřní konflikty hlavních postav. Achilleova podivná touha po slávě, která však vůbec nevylučuje další vývoj jeho postavy, už může diváku časem připadat jako trochu potrefená a umělá, zato Hektorově a Paridově přístupu se už dá uvěřit poměrně snadno. Podle hesla:"Účel světí prostředky.", byla silně zjednodušena postava krále Agamemnona, který se tady stal pomalu hlavním záporákem a tím, jak si s ním scénaristé nakonec poradili si sami zabouchli dveře k natočení Orestey. Celkem sympatické jsou povětšinou herecké výkony ( Peter O'Toole, Eric Bana, Sean Bean), výjimečně mně nevadil ani Brad Pitt, kterému jeho role arogantního namyšlence docela sedla. Překvapilo mě, jak film rychle uběhl. 165 minut - no, 11 000 veršů to není, ale i tak z 10 let zbylo přibližně 16 dní. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Limonádová prehliadka hviezd a efektných súbojov. Herci slušní, výprava pekná. Súboj Achillesa s Hectorom možno najlepší, aký som v rámci žánru videl. I keď s tým žánrom je to diskutabilné. Trója nedisponuje ani zlomkom kúzla filmov Williama Wylera a je iba technicky brilantným popcornovým kalkulom. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (74)

  • V traileru můžeme vidět, jak na Tróju míří tisícovka řeckých lodí. Režisér Wolfgang Petersen se ale nakonec nechal přemluvit, že to přeci jen nepůsobí opravdově a ve filmu jich zůstaly "jen" čtyři stovky. (HappySmile)
  • Během natáčení v Mexiku se musel štáb vyrovnat se dvěma hurikány. Jeden z nich přišel v posledním týdnu natáčení a zničil dům, v němž spával Brad Pitt (Achilles). (don corleone)
  • Spousta předmětů a dekorací ve filmu je autentických. Ze svých archeologických sbírek je zapůjčilo Britské muzeum v Londýně. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama