Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 130)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Homérovu Íliadu jsem četl několikrát v různých verzích (i když ne přímo originál) a jedna z věcí, co jí dělá nezapomenutelným, zváštním příběhem je právě spoluúčast olympských bohů na samotném válečném konfliktu.(tady se nabízí možnost srovnat Tróju s podobně pojatým Králem Artušem, který však dopadl nepoměrně hůř) Nechápu, proč se Petersen (či jeho scénárista) rozhodl pro to, tuhle linii chirurgicky oddělit a pracovat jen s "reálným" základem legendy - zvláště v dnešní době, kdy trikové technologie umožňují vizualizovat prakticky cokoli... Pokud jde o příběh, jedná se samozřejmě o ochuzení původního eposu, velice dobře však film komunikuje základní myšlenku - ideu hrdiny, jehož činy žijí dlouho poté, co on odejde... tahle žízeň po slávě, zastoupená Achillem (Brad Pitt ho ztvárnil senzačně arogantně a povýšeně, bravo!) je postavena do kontrastu s nesobeckým, kategorickým pojetím hrdinství, které zástupcem je Hektor (charizmatický Eric Bana, z kterého se vyklubalo největší překvapení filmu). S těmahle dvěma se dostáváme k tomu co na tomhle jinak slušném blockbusteru vidím jako to nejlepší. A tím je jediná bojová scéna. Ano, správně, je to onen bezmála pětiminutový duel před vraty Trójy. Emocionálně napjaté jak příliš těsné plavky, jedna z nejlepších soubojových choreografií (pokud ne ta nejlepší) a omračující hudba, která tuhle pětiminutovku vynáší mezi ty největší scény v dějinách kinematografie. Tak, zbytek už jen telegraficky- Bloom je jako zbabělý, bezkrevný Paris docela přesvědčivý (:-)), Diana Kruger je jako nejkrásnější žena všech dob ucházející, O´Toole výborný, Bean jako Odyseus taky, Cox jako Agamemnon sice slušný, ale tohle jeho pojetí jako černobílého parchanta je docela nešťastné, k plusům filmu ještě přidat silnou vyloďovací scénu a máme tu fakt hodně divných a možná ne úplně stabilních 70% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ale spíš asi 2,5 hvězdičky. Co se týče výpravy, kamery a technické stránky filmu není co vyčítat. Ale k příběhu, režii a některým hercům už výhrady mít musím. S tím, co celý námět, Homérův epos a období antiky nabízí si myslím, že výsledný scénář je hodně slabý a velmi průměrně zrežírovaný (a to nemluvím o úplné absenci bohů, která je pro mě nepochopitelná, protože právě z postav Olympských bohů by se dalo vytěžit strašně moc - viz. třeba technicky slabý, ale příběhem velmi povedený Souboj Titánů). Co se týče herců tak velmi se mi líbil Peter O'Toole (který je opravdu fantastický), ucházející je i Brad Pitt jako Achilleus, solidní Sean Bean jako Odysseus a Eric Bana jako Hektor. Naprostým zklamáním je ale pro mě Orlando Bloom a Diane Kruger, kteří jsou oba zoufale necharizmatičtí a prkenní. Bohužel musím říct, že mě tentokrát nzaujala ani hudba (James Horner) která místy téměř věrně kopíruje hodně výborných soundtracků minulosti (mj.jsem v ní slyšela Zimmerova Gladiátora, Jarreho Lawrence z Arábie, Arnoldovu Hvězdnou bránu (která je sama podobná Lawrenci z Arábie), Muže se železnou maskou a samozřejmě taky spoustu dřívějších Hornerových kompozic). ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Deset důvodů, proč milovat jeden dlouhý špatný film...7/10 Trója je vykastrovaná od toho nejlepšího, vytržená z antických kořenů, důsledky existují bez příčin…Petersen provedl důslednou genocidu všech olympských božstev, scénárista viděl Iliadu maximálně z oken japonského šinkanzenu (ne, Paris trojskou válku opravdu neprežil a to je ještě maličkost:-) a dialogy jsou místy stejně pateticky hloupé jako v Stoneově propadáku Alexandrovi. (and that says a lot:) Psychologizace kukuřičného eposu-hodně Hollywoodu, málo Homéra. Ale…na druhou stranu vah pokládám: tři ultimátní scény: 1. Patrokles a Achilles trénují a hláškují: Nervous? Petrified? (a to Petersen jaksi „zapomněl dodat, že vztah mezi nebyl jen…přátelský:-) 2. duel hrdinů- Achilles vs Hektor. 3. milostná scéna Achilles, Bríseis a dýka 4. nejkrásnější zombie pár století: packal Paris Orlando Bloom a unylá Helena Diane Krueger soutěží, kdo je horší a nudnější herec. A oba se snaží, co jim prázdné obličeje stačí. Snaha je půl úspěchu-při vážně míněných scénách jsem se kuckala smíchy. výborné výkony: 5. rozšafného Odyssea Seana Beana /i bez žárovky/ 6. rozpolceného poloboha Brada Pitta 7. mužného Erica Bany, který zvládl přímo herkulovský úkol: scénář mu předepsal roli Mirka Dušína obohaceného tím nejlepším od správňáka z brdských lesů (pro neznalé-Kája Mařík) , ale Bana uhrál důstojného, hrdého, až do morku kostí dokonalého Hektora tak, že nevíte, komu držet palce. 8. modré oči Petera O´Toolea kraulující v umělých slzách (prý pohltily polovinu rozpočtu) , já mu hrozně baštím výraz, kdy se tváří oduševněle jak Sokrates před číší jedu a stojí nad Trójou. Zlé jazyky tvrdí, že je to mrtvola, ale ...de mortuis nil nisi bene. 9. jeden ze tří filmů, kde to Bradu Pittovi sluší. 10. Jeden z mála filmů, který jsem shodou okolností viděla dvakrát v kině (a vždy zadarmo:) ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack James Horner: 1. 3200 Years Ago [3:37] ,2. Troy [5:01] ,3. Achilles Leads the Myrmidons [8:30] ,4. The Temple of Poseidon [3:28] ,5. The Night Before [3:29] ,6. The Greek Army and Defeat [9:39] ,7. Briseis and Achilles [5:19] ,8. The Trojans Attack [5:01] ,9. Hector's Death [3:28] ,10. The Wooden Horse/The Sacking of Troy [10:02] ,11. Through the Fires, Achilles... and Immortality [13:28] ,12. Remember Me - Josh Groban/Tanja Tzarovska [4:18], ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mě zklamal. Tak nějak mi připadá, že antickému filmu již odzvonilo a Gladiátor byl čestnou výjimkou kvalitního "sandálu" posledních let. Vizuální stránka filmu je dokonalá, kameraman odvedl dobrou práci a patří mu za ní dík. Z herců je určitě nejlepší Eric Bana, který se na roli Hektora hodil a očividně si ji užíval. Diana Kruger je velice hezká a byla i celkem přesvědčivá. Tak, a teď to přijde. Co na většině moderních historických filmů nesnáším jsou počítačem vytvořené armády vojáků. Herci (i komparsisti) chtějí moc velké honoráře a tak radši použijou PC techniku. Iritovala mě také ta neustálá naškrobenost a nepřirozenost některých herců. A pod tou slupkou moderní přebujelé techniky se nenachází nic. Žádné kouzlo antického světa, které vyzařovalo ze starších velkofilmů. Je to pouze krásně udělaný, malebný a velice příjemně koukatelný obrázek, ale nic víc. A koukatelný navíc pouze jednou. Po druhé jsem to nevydržel déle jak hodinu. 40%. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (74)

  • V čase 1:15 se při souboji s Paridem (Orlando Bloom) Menelaovi (Brendan Gleeson) zlomí špička meče. Když však Parida přemůže a chce mu setnout hlavu, je jeho meč nepoškozený. (Marrty3)
  • Hektor byl známý tím, že uměl krotit koně. Eric Bana, který jej ztvárnil, na koni nikdy před natáčením nejel. (don corleone)
  • Vo filme je badateľné, že takmer všetci bojujú so železnými mečmi, avšak príbeh sa odohráva v dobe bronzovej, kedy železné meče ešte nepoznali. (Wooke)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama