Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (42)

  • Dům Urbanových stojí v pražských Řeporyjích v ulici Ořešská. (M.B)
  • V Třešti, která je rodištěm Otty Šimánka, se vyrábí zákusek Buřinka Pana Tau. (duklak2)
  • 3 díl se točil ve Špindlu, 7 díl ve Zlivy a Českém Krumlově, 9 díl na zámku Hluboká. (M.B)

Pan Tau - Poplach v oblacích (1977) (epizoda) (S04E01)

  • Ve filmu bylo využito trosek letadla z havárie na Ruzyňském letišti. Jednalo se o TU-134A, které se 2. ledna 1977 srazilo s IL-18. (M.B)

Pan Tau - Pan Tau a Claudie (1972) (epizoda) (S02E01)

  • Seriál byl natáčen v koprodukci se Zápaním Německem. Přestože není úplně jasné, do jaké země je děj zasazen, v prvním díle je možné povšimnout si kuriozních policejních vozidel. Jsou to Škody 1203 v černo-bílém "americkém" zbarvení s českými nápisy "Policie", nikoliv tedy s německými „Polizei“. U nás v té době ale měla policejní auta nápisy Veřejná bezpečnost nebo VB. (Stejšn)

Pan Tau - Poplach v oblacích (1977) (epizoda) (S04E01)

  • Slůně Bimbo se ve skutečnosti jmenuje Shanti, v době natáčení jí byl sotva jeden rok a po skončení natáčení našla svůj domov v pražské zoologické zahradě. (Prochy38)

Pan Tau - Pan Tau a Claudie (1972) (epizoda) (S02E01)

  • V korespondenci s Jiřím Voskovcem nazývají tento seriál Jan Werich i jeho žena Zdena "tou západoněmeckou sračkou". (Přemek)

Pan Tau - Pan Tau a Robinson (1975) (epizoda) (S03E02)

  • Dům Urbanových se nachází v Praze Řeporyjích v ulici Ořešská. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Pan Tau - Pan Tau a cesta kolem světa (1972) (epizoda) (S02E03)

  • Natáčení probíhalo v Dobřejovicích, u Munického rybníka v Hluboké nad Vltavou, v Průhonicích, v Českém Krumlově a na nádraží Zliv. (SONY_)

Pan Tau - Pan Tau na horách (1971) (epizoda) (S01E03)

  • Natáčelo se ve Špindlerovém Mlýně na Svatém Petru a v Jánských lázních. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Pan Tau - Pan Tau a cesta kolem světa (1972) (epizoda) (S02E03)

  • Snímek vznikl spojením tří částí původního seriálu, konkrétně se jednalo o epizody "Pan Tau to zařídí", "Pan Tau a cesta kolem světa" a "Pan Tau v cirkusu". (Terva)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama