Tatínkova sláva
Drama / Dobrodružný / Životopisný
Francie, 1990, 105 min
Yves RobertHudba:
Vladimir CosmaObsah
Provence 1895, městečko Aubagne. Malý Marcel vzpomíná na své dětství. Noří se do vůní, barev a bezstarostnosti mládí, kdy jako malý chlapec chodil za tatínkem do školy a sám se tak naučil psát, vzpomíná na své blízké - na svou maminku, krásnou a veselou ženu, na svou tetu Rózu a jejího bonvivánského muže Julese. Když mu byly tři roky, odstěhovali se na předměstí Marseille, kde jeho tatínek získal místo učitele. Ale ze všeho nejvíc mu učarovaly prázdniny, které rodina trávila v kopcích Provence, v nádherné divoké přírodě, kde malý Marcel chytal motýly a cikády, kde se učil poznávat květiny. (oficiální text distributora)
Radyo
Pravdou je, že knižní předloha Marcela Pagnola byla nepřekonatelná, její úrovně film prostě dosáhnout nemohl. Ale přesto se o to tvůrci velice sympaticky pokusili a výsledek, jehož dosáhli, předčil má očekávání. Krásný lyrický příběh s poměrně nenáročným, ale o to procítěnějším dějem, se mi vryl nadlouho do paměti. Film se dočkal volného pokračování s názvem Maminčin zámek.(18.4.2003)
Anthony
Kouzelná vzpomínka na klučičí dobrodružství v překrásné krajině Provence. S velkým citem se Robertovi podařilo převést na platno nostalgickou atmosféru Pagnolovy knihy Jak voní tymián. Velkou oporou mu přitom byli přirození dětští herci.(17.7.2003)
Jeanne
Vzpomínkový příběh o dětství budoucího spisovatele Marcela Pagnola je po francouzsku to, co pro nás Bylo nás pět a vzpomínky Krala Poláčka. Jediný rozdíl je v tom, že Sláva mého otce je mnohem víc poetičtější než "česká konkurence". Krása Provence je dokonalá, člověk jakoby tu vůni tymiánu a levandule cítil z těch pastelových barev, kterými snímek celé dvě hodiny doslova září! Polidný děj je o vztazích mezi dětmi, o rodině hlavního hrdiny a nejlegračnějších a nejdojemnějších historkách, které mohou utkvět v hlavě dítěte.(5.1.2004)
Falko
Nemecka Cinema - 100%(28.8.2010)
tahit
Marcel Pagnol a kouzelná Provence se těší u mne vždycky velké oblibě. To co platí pro jeho knihy, se dotýká bezprostředně i natočených filmů podle knižního vydání. Jeho díla svou vypravěčskou lehkostí jsou mi opravdu blízká. Mimo jiné zde více než jinde se dá říci, že nemalý podíl má na výborném filmu i režisér Yves Robert, který dokázal filmu vtisknout věrně Pagnolovu poetiku viděnou dětskýma očima. Dostal jsem inspiraci a nedá mi to, abych dnes nepřidal do pánve k zelenině hrst provensálského koření s krásnou vůní. Určitě to bude dobré a možná jako právě zhlédnutý film, z kterého sálá báječné dětství a voní levandule.(20.3.2011)
freddy
Film jsem viděl poprvé v předvánočním období v prosinci 2003. Náhodou jsem to tehdy přepnul na ČT1 a tam byl tento film. A já se do něj zakoukal a byl jsem nadšený. Nyní, v květnu 2008, jsem viděl tento snímek podruhé, kdy se mi ho povedlo sehnat na DVD. Za těch necelých pět let jsem absolutně nezměnil názor. Film je dokonalý, je perfektní, je geniální, je tak úžasně poetický, je prostě svůj. Literární předlohu bohužel neznám, ale tenhle film je udělaný opravdu výborně. Z filmu na mě dýchla doba dětství, doba bezstarostnosti, doba radosti a her, a samozřejmě i doba léta a letních prázdnin. Chválím výtečně zvolené exteriéry francouzské Provence, díky nimž jsem zatoužil být na místě malého Marcela a prožívat tyto prázdniny místo něj. Jedním slovem nádhera! Herci jsou vybráni opravdu skvěle a musím říct, že tenhle film řadím spolu s Maminčiným zámkem k jedněm z nejlepších snímků vůbec. Neznám příliš lepších filmů, než je tento. A o to více je smutné, že o tomto filmu ví málokdo a že je u nás prakticky neznámý. Přitom se jedná doslova o skvost. Bez váhání dávám plných pět hvězdiček a určitě doporučuji ke zhlédnutí!(14.5.2008)
Aky
Krásné poetické drama, u něhož ani tolik nevadí, že téměř chybí příběh. Poklidná, úsměvná atmosféra, prosluněná Provence, milé dialogy, to všechno vytváří dojem příjemné malebnosti. Kdyby to šlo, tak tak by se člověku chtělo žít.(31.1.2010)
Kimon
Roztomilý, úsměvný příběh malého chlapce ve vzpomínkách pojatých ve filmu formou nezvykle zajímavého humorného vyprávění. Zážitky malého předškoláka se snoubí s poznáváním narození svého mladšího bratříčka (rozpínání pupíků) a následně v odrostlejším věku objevování velkého dobrodružství o prázdninách s rodiči ve skalnaté oblasti Provence. Lov motýlů, cikád, tatínkův lovecký úspěch a tatínkova střelba na kadibudku má na chlapce takový vliv, že když nastává doba odjezdu, volí před návratem domů raději poustevnický život hluboko v horách. :-) Příjemné pokoukání pro děti i vyspělé dospělé.(28.12.2008)
Sofia
Obecná škola po francouzsku :-) jižní Francie je krásná, vzpomínky malého Marcela také. Taky bych chtěla zažít takové dětství!(3.4.2006)
prsvl
Cekem milý rodinný film..(13.3.2007)
Hedka
Kvalitný a veľmi príjemný film, ale nemôžem dať maximum. Možno tým, že empatia nefungovala. Nevedela som sa odosobniť a stále som mala pred očami svoje detstvo, svoje zážitky a svojho "tatínka" ... A táto Tatínkova sláva nebola zrazu pre mňa až taká slávna.(20.3.2011)
Disk
Společně s Maminčiným zámkem jeden z nejoptimističtějších filmů, jaké znám. Předloha Marcela Pagnola je sice o kousek lepší, ale i tak vás snímek dostane. Dopooručuji zhlédnout při dlouhých sychravých večerech.(30.10.2007)
Snorlax
Krásný svět dětskýma očima, každý okamžik se stává dobrodružstvím, z každého kouta voní romantika, sny se mísí s realitou. Robert uměl natočit klukovský film, který rozhodně nebyl určen jen klukům.(12.11.2011)
Karush
Báječná rozprávka plná citov, láskavej ochrany rodičov a predovšetkým film plný úprimného ničím nerušeného detského šťastia a radosti, ktoré režisér veľmi otvorene a nevtieravo preniesol na plátno. Podobný film: Mamičkin zámok.(25.7.2011)
elle
Takhle nějak voní dětství a tymián.(21.10.2007)
Beagle
Jak voní tymián ožívá na plátně. Nikdy to nebude jako číst předlohu, ale Marcel Pagnol by byl určitě spokojený.(21.9.2010)
Davej
Nikdy jsem na francouzské Rivieře nebyl, ale jsetli je tam opravdu takováhle atmosféra, tak bych se tam chtěl podívat.(27.4.2003)
Splasher
Jak je to jen možné? I ve Francii umí natočit Film.(1.7.2010)
Britrik
Kdo byl někdy v Provence, musí jistě zamáčkout slzu v oku. Tento film budí vzpomínky. Na dětství, první lásku, krásnou přírodu, vůní levandule naplněný vzduch, kamenné vesničky nejkrásnějšího koutu Francie. Pro mne hořkosladké. A tak to mám rád.(17.4.2011)
Pawlisman
Na "Páni kluci" to nemá teda ani zdaleka. Navíc se mi silně nelíbili vybraní herci pro oba hlavní hrdiny - Marcela a taťuldu. Dan Bárta a Hručínský jr. zamlada. Ne. Jinak docela slušné zpracování úúúúžasné knižní předlohy, kterou především všem doporučuji. Film za 7,5/10.(30.7.2009)