Reklama

Reklama

Billy Wilder, wie haben Sie's gemacht?

(seriál)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Více než týden v květnu 1988 Billy Wilder odpovídal na otázky Volkera Schlöndorffa a Hellmutha Karáska o jeho životě a díle. Rozhovory byly následně destilovány do šestidílného dokumentu, který zároveň dokumentuje ohromnou lásku k vyprávění legendárního scenáristy a režiséra. (sator)

Recenze (5)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který Česká televize vysílala pod názvem „Billy, jak tys to dělal“ v roce 1994. Technická stránka je poměrně diletantská (točení v protisvětle), ale veškerý důraz je zde kladen na obsah. Rozdělen do tří hodinových části, Billy Wilder popisuje, svůj odchod (emigraci) z Německa před druhou světovou válkou, návrat do své země (bývalé) k točení poválečných dokumentů (zřejmě nejsilnější pasáž výpovědi) a práci s největšími Hollywoodskými hvězdami, mezi které například Jack Lemmon či Marilyn Monroe bezpochyby patří. Dozvíme se, které režiséry uznával (Ernst Lubitsch), s kterými herci byl spokojen i přes problémy s jakými se díky nim musel potýkat (božská hádejte kdo) a hlavně věc nejzajímavější, a to popisy jeho tvůrčí práce při psaní scénářů. Zajímavé povídání během kterého slavný režisér spokojeně přeskakuje mezi angličtinou a němčinou, přičemž jednou zabrousí i do jazyka země galského kohouta, je pochopitelně velmi nekritické ale popravdě toho na mistrově práci ke kritice moc není. A navíc Billy sem tam přihodí nějaký ten klep či vtípek a to opravdu stojí za to... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Momentálně k sehnání jako tříhodinový bonus na britském Blu-rayi Ztraceného víkendu. O technickou stránku opravdu nejde, je ale objektivně škoda, že povídání končí u Bytu... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Samotný film je kompletnou retrospektívou Wilderovej kariéry a jeho práce. Vysoko musím hodnotiť jeho prácu aj z dôvodu štyroch výborných vojnových filmov Brána ku šťastiu, 1941, Päť hrobov v Káhire, 1943, Zahraničná aféra, 1948, Stalag 17, 1953 a jedného dokumentu Mlyny smrti z roku 1945. A práve tieto dva Mlyny smrti a Zahraničná aféra ma naštartovali, aby som si pozrel aj tento výborný trojdielny dokument o živote a práci Billa Wildera , "Bily, ako si to robil" z roku 1992. Bill Wilder, Žid narodený v Poľsku, postupne žijúci v Rakúsku a Nemecku, po nástupe Hitlera v roku 1934 odchádza do Francúzska. Odtiaľ potom do USA. Všetci jeho najbližší zomreli v nacistických koncentračných táboroch. A tak síce bolestne otváral tému 2. svetovej vojny, ale na druhej strane mu robilo potešenie, že to môže takýmto spôsobom Nemecku vrátiť. Vyžíva sa v autentických záberoch zbombardovaného Berlína, autentických záberov z koncentračných táborov (Mlyny smrti), z čierneho trhu v Nemecku, ale zobral si na paškál aj korupciu v radoch amerických ozbrojených síl (Zahraničná aféra). Ale koncom 60-tych rokov ale i roky 70-té už neboli prípustné jeho cynizmu, irónie a satire a táto generácia mala iný pohľad na svet v podobe mieru, lásky, priateľstva. Ale aj tak je Wilder braný, ako jeden z najlepších scenáristov a režisérov na svete v tejto dobe. ()

sator

všechny recenze uživatele

Více než týden v květnu 1988 Billy Wilder odpovídal na otázky Volkera Schlöndorffa a Hellmutha Karáska o jeho životě a díle. Rozhovory byly následně destilovány do šestidílného dokumentu, který zároveň dokumentuje ohromnou lásku k vyprávění legendárního scénáristy a režiséra. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý prináša obsažný prierez bohatou tvorbou Billyho Wildera, jedného z najväčších svetových režisérov. Je tu množstvo zaujímavých rozhovorov so samotným režisérom, kde rozpráva o svojich filmoch a o spôsobe svojej práce. Takýto náhľad do zákulisia s mnohými trefnými postrehmi dokáže veľa objasniť. ()

Reklama

Reklama