Reklama

Reklama

Letec

  • USA The Aviator (více)
Trailer 2
USA / Německo, 2004, 170 min (Alternativní 164 min)

Obsahy(1)

Postava legendárního průkopníka letectví, podnikatele a filmového režiséra Howarda Hughese (1905–1976) už mnohokrát posloužila literárnímu i filmovému zpracování. Neúnavný dobrodruh, který miloval rychlost a nebezpečí, jeden z nejbohatších Američanů své doby, ale také nenapravitelný sukničkář a psychicky nemocný člověk posedlý nejrůznějšími fobiemi – tato komplikovaná osobnost dvacátého století se v roce 2004 stala předmětem nákladné filmové biografie Letec. Režisér Martin Scorsese je známý svojí zálibou v hollywoodské historii a také patří k jejím největším znalcům, takže jeho volba byla víceméně logická (původní režisér Michael Mann si ho vybral jako náhradu, když se mu nechtělo dělat třetí biografii po sobě). Scénář Letce, jehož autorem je chicagský dramatik John Logan, se soustředil na bouřlivé dvacetiletí (1927–47), ohraničené počátkem natáčení ambiciózního leteckého snímku z první světové války Pekelní andělé a zkušebním letem Hughesova legendárního letadla Herkules. Značné prostředky byly věnovány vystižení dobové atmosféry (scény ve známém nočním podniku Cocoanut Grove) i angažování předních hereckých představitelů. Vedle Leonarda DiCapria v titulní úloze se tu objevují např. Cate Blanchettová v roli Hughesovy přítelkyně Katharine Hepburnové, Kate Beckinsaleová jako jiná filmová hvězda Ava Gardnerová a Jude Law jako bouřlivák Errol Flynn. Ve spolupráci se svým stálým kameramanem Robertem Richardsonem zvolil Scorsese pro jednotlivá období odlišné barevné ladění, např. na začátku se zcela obešel bez červené, přesně ve stylu dvoupásového technicoloru používaného na přelomu dvacátých a třicátých let, a postupně barevnou škálu doplňoval. Snímek nakonec získal z jedenácti nominací pět Oscarů, za kameru, výpravu, kostýmy, střih a ženský herecký výkon ve vedlejší roli (Cate Blanchettová). Režisér Scorsese znovu vyšel naprázdno a sošku si odnesl až za svůj následující film, gangsterské drama Skrytá identita (2007). (Česká televize)

(více)

Diskuze

MartyM1

MartyM1 (hodnocení, recenze)

Po přečtení Hughesova životopisu na Wikipedii mám chuť ještě hvězdu ubrat ale nechám to tak, zase 2* by pro film, který aspoň celkem bavil, bylo zase málo. To ale nic nemění na tom, že do tří hodin se tam toho mohlo vejít daleko, daleko víc, tohle byl jen zlomek toho co dělal, navíc občas natahované, velká škoda.

Wade W.

Wade W. (hodnocení, recenze)

roning85

Presne.  Viac takichto autobiografickych filmov ktore su zaroven natocene v zabavnej forme. Vacsina tih novodobych su az prilis vazne, suche.

roning85

roning85 (hodnocení, recenze)

Super film kebyze su viac taketo filmy. Idem si ho stiahnut a po 5o-krat pozriet.

na příspěvěk reagoval Wade W.

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

denulik

Nic mi to bohužel neřiká, ale já nejsem ani žádnej velkej čtenář, takže bych si to asi tak či onak nechal ujít. I tak ale díky za info.. ;)

denulik

denulik (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ak zháňaš info o Hughesovi, možno si už narazil na knihu Letec od Charlesa Highama. Ale je už staršieho dáta, tak neviem, ako a či sa dá zohnať. Nečítala som, ale pokúsim sa  k nej dostať.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Disk

Ani já bych se za hodinou a klidně i delší diskuzi na téma H. Hughese nezlobil, ostatně teď se dost oháním, abych o něm sehnal nějakou zmínku, video atd. Doporučuji na youtube ten asi 3/4 hodinový dokument, který se tam dá najít, tedy pokud si ho neviděl. Je to poměrně hezky udělané a vypráví to o jeho celém životě, více méně... Každopádně pokud jde o film... Já sem kdysi dávno viděl v telce jen ten konec, jak byl u toho slyšení a pak jak vzlétl s Herkulem a popravdě mě to taky nijak neoslovilo, snad jen ten Herkules mě nadchl. Bylo to hlavně tím že tehdá sem DiCapria moc nemusel a tak sem automaticky a dopředu vlastně každý film kde hrál odsoudil. Ale uběhlo pár let, já čistě náhodou přišel k filmu Krvavý diamant a tam mi DiCapriova role naprosto učerovala a pak už jen následovaly další a další filmy, kde prostě válel na výbornou. No a když jsem si v kině vychutnával Djanga a DiCaprio tam o5 uměl naprosto dokonale zahrát jednoho z největších slizáku současné kinematografie, rozhodl jsem se že dám šanci Letcovi. A upřímně řečeno, těch 170 min. projekce sem si přenádherně užíval a postava H. Hughese se mi asi nadosmrti vtiskla díky filmu a DiCapriově výkonu do paměti. Film mě hodně moc ovlivnil a já si ho teď pouštím věru často, protože zkrátka chci a nemohu se ho dostatečně nabažit.. :) Ale není to pro mě žádnej popcorňák, pro mě je to něco jako Blade Runner, film který je takřka něco víc.. ;)

na příspěvěk reagoval denulik

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

Jakkob

Pravda, tahle možnost mě nenapadla. Jen mě mrzí, že je ta diskuse docela hodně sestříhaná, hodinové povídání by mi vůbec nevadilo. Každopádně tomuto filmu - abychom se vrátili zpět - jsem propadl už docela dávno. Docela mě mrzí, že jsem si jej v kině moc neužil. Abych byl přesnější, byl jsem na něm v kině, ale skoro úplně naslepo, bylo mi necelých dvacet let, Howarda Hughese jsem vůbec neznal. Ten film mi ale v jistých ohledech učaroval. Postupně jsem si pořídil videokazetu (zvláštní, že ještě před osmi lety ještě vycházely videokazety), potom DVD a nakonec Blu-ray. Čili s tím filmem žiju už nějaký ten pátek. Nekoukám na něj bůhvíjak často, sledování tohoto uměleckého díla považuji za malý svátek a přistupuji k tomu až obřadně.

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Disk

Pravda, asi neviděl, ale zase si nemyslím že tohle bylo účelně točeno pro potřeby zaplnění místa na bonusovém DVD disku, podle mě tohle vzniklo samostatně při příležitosti vydání filmu, kdy se postava H. Hughese dostala zase do centra dění, mluvilo se o ní a onu diskuzi následně použili i jako jeden z bonusů. Věřím že kdyby se to Terry Moore jakkoli nezdálo, určitě by to řekla, popř. na to sezení nešla.. ;)

na příspěvěk reagoval Disk

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

Jakkob

Ruku na srdce: už jsi někdy v bonusových materiálech viděl někoho, kdo by film hanil? ;)

na příspěvěk reagoval Jakkob

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Disk

Souhlasím, ty bonusy za to určitě stojí. Nejvíce se mi asi líbila ta diskuze o obsesivně-kompulsivní poruše H. Hughese, kde byla přítomna i Terry Moore, vdova po Hughesovi a která se velice hezky a pochvalně vyjádřila k práci a přístupu režiséra Scorseseho a DiCapria a film se jí líbil...

na příspěvěk reagoval Disk

Jakkob

Jakkob (hodnocení, recenze)

Naprosto báječný a dokonalý zážitek, který mi i přes nebývalou délku utekl jako voda. Howard Hughes byl bezpochyby vyjímečná osobnost amerických dějin a Scorsese tu zajímavějí část jeho života zcela vyjímečně vtiskl na filmové plátno. Ať už jde o báječný herecký koncert všech zůčastněných (kterému bezpochyby vévodí sám DiCaprio), skvělý scénář, kostýmy, hudba... To vše zde naprosto báječně funguje. Oněch tuším 11 nominací na Oscara již plně rozumím - ano, tento film na to prostě má. Vážně pouvažuji nad koupí originálního Blu-ray a zařazení filmu do mé TOP 10. Přenádherně ztrávených 170 minut, věru přenádherných. Těším se na příště.. =]

P.S. Na film mě zcela nečekaně navedla hra L.A. Noire, kde je postava Howarda Hughese nepřímo zapletena do jednoho z případů a hráč má tu čest se projít v hangáru, kde se stavěl legendární H-4 Hercules a dokonce se v tomto obrovi i projít...

na příspěvěk reagoval Disk

Uživatel Jakkob smazal svůj příspěvek.

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

Škoda, že tvůrci do snímku nezakomponovali následky, které měl čin Howarda Hughse z roku 1955 a to, že v rámci produkce filmu The Conqueror s Johnem Waynem nechal dovést do hollywoodských filmových studií x vagonů radioaktivní zeminy, aby z nich vytvořil filmové scenerie.. Skoro polovina dvousetčlenného štábu včetně herce Johna Waynea totiž onemocněla rakovinou a nejméně 46 z nich zemřelo!!! Howard Hughes jr. se prý nikdy nevyrovnal s pocitem viny za smrt tolika lidí..  :Y

Disk

Disk (hodnocení, recenze)

Dnes jsem si zakoupil Blu-ray s tímto filmem a jsem částečně zklamán. Film v HD samozřejmě vypadá perfektně už v první scéně, všechno je úžasné, ale s bonusy je menší problém. Jsou sice otitulkované, ale je jich jen malý výběr, přičemž na DVD, které vlastním, jich je mnohem více. Jsem rád, že jsem dvoudiskovou edici Letce nevyhodil.

Tristan Rafael

Tristan Rafael (hodnocení, recenze)

Leonardo je tady tak excelentní, že nechápu....  Jeho osobnost je místy tak neuvěřitelně silná, ... Jeho herectví je neuvěřitelné... K nevíře...

 (hodnocení, recenze)

tak prvých 50 minút ma dosť nudilo, ale potom ma scorsese predsa len vtiahol do deja. Skvely DiCaprio každopádne ;)

patrik221

patrik221 (hodnocení, recenze)

Tak toto bolo majstrovské dielo. A Dicaprio? To sa musí vidieť - najlepší výkon(zatial) jeho kariery!!! Rád by som si niekedy pozrel Raya lebo normálne neverím že Fox pripravil Lea o zaslúženého oscara.

pistalka

pistalka (hodnocení, recenze)

Příjemný film s okouzlujicími záběry, exteriéry i interiéry. Díky skvělému hereckému výkonu Lea i Cate nenudí od prvních minut.

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

No musím povedať že toto som od Scorseseho nečakal. Tak nudný film...Ano je nadherne natočený, perfektne profesionálne spracovaný ale akosi mi tomu čosi chýba. No a čo že dostal oskarov, no a čo že tam hrá Caprio, proste mňa to vôbec nedostalo. Strašný americký profesionálny film. Kde je ten starý dobrý Scorsese...

dezert

dezert (hodnocení, recenze)

Proberte se vy všichni, co odsuzujete Letce za jeho délku či co!Otočte se za svým dosavadním dílem a srovnejte to s Letcem. Jestli je vaše dílo lepší, tak sklapnu. Ale dokud tady někdo nadává na Letce, tak je *****.

Pit

Pit (hodnocení, recenze)

A tak isto aj kluzo , spolu s Vackem sú to naj hodnotiaci na tejto databáze. Je to vidieť aj na ich počet bodov aký sú žiadaní a kvalitní !

kluzo

kluzo (hodnocení, recenze)

3*- Čekal jsem od filmu více. Ani DiCaprio mě nějak nenadchl.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

A smažte už někdo ty sračky způsobené Vackem - tenhle film si je v diskusi mít nezaslouží!

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Tak jsem Letce taky konečně měla možnost vidět a ... doprdele - tohle jsem prostě nečekala...

Vacek

Vacek (hodnocení, recenze)

hirnlego : Bohužel o té sekci nic nevím. Mě to šlo normálně dřív taky, jenže najednou to po mě chtělo min. 300 ohodnocených filmů tak jsem musel zabrat. Jinak 300 filmů(seriálů) jsem určítě viděl, ale já jsem na ČSFD nijak dlouho takže už si všechny nepamatuju co jsem dřív viděl. A to hvězdičkový hodnocení... K jakýmu fimů myslíš ? Silas: To můžou třeba hned a ještě jim to můžeš doporučit...já stejně plánuju nový nick.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Vacek: Do diskuse jsi mohl přispívat v sekci "začátečníci" i bez ohodnocených filmů - stejně tam chodí všichni, takže pokud by ses chtěl na něco zeptat, tam by to viděli i ti, kteří už mají víc než 300 hodnocení. Navíc snad neni možný, abys viděl tak málo filmů, že sis do počtu 300 musel pomáhat takovýmhle způsobem. Každý, kdo se jen trochu zajímá o filmy (potažmo seriály), by měl 300 dát v pohodě - pokud tys jich tolik neviděl (což snad ani neni možný), pak bys v diskusi stejně nebyl moc přínosem - o čem bys chtěl diskutovat, když jsi nic neviděl? A ještě k tomu hvězdičkovému hodnocení - to snad opravdu nemyslíš vážně...

Vacek

Vacek (hodnocení, recenze)

hirnlego: No a k čemu myslíš mi je hodnotit něco co jsem neviděl ?! Co bych z toho asi tak moh mit ? Mě je uplně fuk jestli mám ohodnocených 1000 nebo 3 filmy, já jenom potřebuju mít min. 300 filmů abych mohl příspívat do diskuze.Což bohužel není zadarmo.Kdyby to pravidlo nebylo tak bych se do hodnocení asi nijak nehnal !!! V tom není žádný ego, nevím k čemu by mi to tady bylo poněvadž když chceš znát kolik mám hodnocení tak se stejně musíš podívat do profilu, takže to každý nevidí hned. Silas: Tak a jakej oblíbený web si tam dám je snad moje věc, tak nevím co je ti po tom.

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Hm, pak lituju, že jsem to propásla, protože sama od sebe si tenhle film asi shánět nebudu...nevim, no...chjo

Související novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

DiCaprio krutým zabijákem

DiCaprio krutým zabijákem

12.08.2015

Gangy New Yorku, Letec, Skrytá identita, Prokletý ostrov a Vlk z Wall Street. Pětice společných filmů Leonarda DiCapria a Martina Scorseseho je impozantním odkazem, který se již brzy rozšíří o šestý… (více)

„Letec“ podle Nolana?

„Letec“ podle Nolana?

19.02.2011

Christopher Nolan ještě ani nezačal točit pokračování Temného rytíře a už má jasnou představu o tom, co chce dělat pak. Před mnoha lety totiž připravoval film o životě Howarda Hughese, avšak musel… (více)

Pohádkový Scorsese?

Pohádkový Scorsese?

24.01.2010

Filmových projektů, u nichž se počítá s \"Martyho\" účastí, neustále přibývá. Nakonec to ale vypadá, že je smete ze stolu jistý Hugo Cabret. Pokud ano, Scorsese po mysteriózním thrilleru (který v… (více)

Reklama

Reklama