Reklama

Reklama

Strašidelné léto

  • USA Haunted Summer

Obsahy(1)

Dva slavní básníci a noc plná démonů... V létě roku 1816 se u Ženevského jezera sešli básník Percy Shelley (Eric Stoltz) se svojí milenkou Mary Godwinovou (Alice Krigeová) a její nevlastní sestrou Claire Clairmontovou (Laura Dernová) a lord Byron (Philip Anglim) se svým společníkem a osobním lékařem Johnem Polidorim (Alex Winter). Společný čas v Byronově pronajaté vile trávili filozofickými debatami, rozjímáním o umění, sexem a drogami, jimiž je ochotně zásoboval Polidori. Pod vlivem oněch letních událostí začala Mary (která se za Shelleyho později provdala) psát svého slavného Frankensteina, Polidori vytvořil klasickou hororovou povídku Upír a lord Byron napsal báseň Mont Blanc (jehož silueta se za hezkého počasí odrážela ve vodách jezera)... Ivan Passer, který po srpnové okupaci Československa emigroval do Spojených států, se sice uplatnil v Hollywoodu (jeho nejlepším americkým dílem zůstává drama vietnamského veterána Cutterova cesta – 1981), ale nikdy nedosáhl vrcholného úspěchu jako např. Miloš Forman. V roce 1988 zfilmoval román Anne Edwardsové Strašidelné léto (1972), popisující výše zmíněné události. Na rozdíl od předchozího filmu Gothic (1986) britského režiséra Kena Russella, vyprávěného s typickým Russellovým zaujetím pro hororové fantazie a vizuální úlety, zvolil Passer realističtější a také serióznější přístup pro zobrazení trýzněných myslí obou romantických básníků a jejich přátel. Místy až snovou atmosféru podtrhuje působivá fotografie známého kameramana Giuseppeho Rotunna (natáčelo se u italského Lago di Como) a uměřené výkony hlavních představitelů. Kromě zmíněných dvou filmů popisuje toto setkání u Ženevského jezera rovněž španělský snímek Veslovat po větru (1987, Remando al viento) s poněkud překvapivě obsazeným Hughem Grantem jako lordem Byronem. (Česká televize)

(více)

Recenze (18)

angel74 

všechny recenze uživatele

„Musím vás varovat. Budu o vás usilovat všemi zbraněmi, které mám k dispozici.” - „Lásku získáte jen láskou, ne zbraněmi. Není to bitva.” - „Proč se jí tak usilovně vzpíráte?” - „Jí ne. Vám.” +++ „Je-li všechno klam a mam, je přeludem i zánik sám.” +++ Námět vycházející ze skutečného setkání u Ženevského jezera má dozajista velký potenciál, přičemž četné dialogy obsahují nejednu hlubokomyslnou myšlenku. Nebýt ovšem toho poněkud rozpačitého a nezáživného zpracování, mohlo jít o výrazně lepší film. (60%) ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá dráma zobrazujúca osobnosti veľkých romantických básnikov Georga Gordona Byrona, Percy Bysshe Shelleyho a ich vzťahov s ženami. Sex, drogy a démoni v období romantizmu. Zmes hedonizmu, lásky, nenávisti, strachu a zvedavosti, ktoré sprevádzajú postavy filmu, vytvárajú napätú bizarnú atmosféru, vďaka ktorej vznikol žáner hororu. Produkcia je kvalitná a herecké výkony veľmi dobré. 75% ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený příběh z epizodního setkání dvou bohémských literátů i s jejich ženskými protějšky. Film plyne vcelku poklidně, zlatá mládež své doby si užívá plnými hrstmi svých společenských privilegií a materiálního dostatku, obklopená sloužícími a krásným prostředím, nudu si zpestřuje vznešeným mudrováním, flirtováním a opiovými hrátkami. Z těch se pak rodí halucinogenní situace, které i do filmu přinášejí občas závany napětí a vzruchu. Vysoká literatura se tenkrát zřejmě rodila z dobrého vzdělání, velkého talentu, dostatku volného času bez jakýchkoli povinností, z touhy po dobrodružství a vnitřní rozpolcenosti. V době akčních thrillerů může leckomu tento snímek připadat až nudný, ale je podle mne odrazem romantického ducha tehdejší doby a jiného plynutí času, který ještě nebyl splašený jako dnes.  Do příslušné atmosféry je třeba zlehka vplout, naladit se do ní, a pak i tempo filmu je příjemné tak akorát.  Škrtnul bych snad jen to Byronovo patetické zvolání na konci filmu za odjíždějícím kočárem s přáteli, to už Passer nezapřel svůj přerod v Američana. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Z té obludy čišela touha a smutek - a já jsem věděl, že jsem to já." ----- Něco málo o volnosti bez zábran - a taky o podlosti bez výčitek ... o bezbřehém egoismu a absolutním sobectví - a taky o otevřeném srdci ... a snad i opatrném přátelství - ale to jen tak na okraj, aby se neřeklo ... v příběhu, který se inspiroval realitou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Mal som väčšie očakávania ako sledovať partičku zabávajúcich sa mladých intelektuálov, ktorí aj s použitím drog zabíjali nudu na víkendovej "chate". Hoc v historickom háve, hoc so skutočnými historickými postavami, prevláda prevažne nuda. Očakával som, že aspoň časť filmu bude venovaná vzniku románovej vedecko-fantasticko-hororovej klasike - Frankensteinovho monštra a tiež vzniku Polidoriho poviedky Upír - nestalo sa. Okrem spomenutia, že Mary Shelleyová nemá múzu na písanie, sa viac nič v tomto smere neudeje. Niekoľko intelektuálnych teórií či občasný nádych atmosféry neboli celkom zlé, zbytok je však nezáživný a aj spracovanie pripomína skôr televíziu. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama