Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman vyšetřuje případ zavražděné ženy, jejíž trup bez hlavy byl nalezen v krabici na vltavském jezu... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Šaráda pokračuje". Závan najznámejšej kriminalistickej česko-slovenskej záhady - vraždy breznianskej 23 ročnej slečny Otýlie Vranskej vyvstane i pred pokrokového socialistického vyšetrovateľa Honzu. Momentálne sa borí v osobných sračkách, bojuje s vyhorením v práci po úmrtí milovanej ženy. Ale čin tak strašný, že sa pre istotu neukáže ani divákom (torzo ženského tela s odrezanými končatinami a hlavou nájdené v krabici), rozpumpuje utlmené vyšetrovateľské pudy a nepochybne povedie k zdarnému výsledku. A návratu ku geniálnemu štandardu Honzy Zemana. Hoci, ľahké to nebude. Z tohto dielu, okrem názvu samotného (zopakujem ho, tak sa mi lúby: Kvadratura ženy) a geniálnej znelky Zdeňka Lišku, zbožňujem scénu premietania v budove vyšetrovačky. Pred plátnom sedí partia postarších, neustále fajčiacich príslušníkov Sboru národní bezpečnosti, v miestnosti hustne dym. Sediace obrysy postáv plávajú v jeho kúdoloch a do dymom nasiaknutého vzduchu vystreľujú vety ako je tá úvodná z tohto komentára. "A já Ti přísahám, garantuju Ti, že toho chlapa dostanu na šibenici!" "Jestli na něho půjdeš s emocema, tak pohoříš.". "Teda, válí to na nás mistrně.". Vraždu Vranskej síce v tomto diele neodhalí, ale blysne sa vyriešením obdobného prípadu v boľševickom režime sovietskeho typu. A napokon, na konci dostane spis Otýllie Vranskej so slovami, že snáď to v budúcnosti rozlúskne. Poznámka: myslím, že ten starý, prvorepublikový prípad by si vyriešenie prostredníctvom filmovej, románovej, či komixovej alebo divadelnej adaptácie zaslúžil. Podobne ako Angličania dôstojne vo fikčnom svete literárno/filmovej fantázie už niekoľkokrát poriešeili identitu aj motívy Jacka Rozparovača. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Proč mi ukazujete takovou hrůzu? Nebo to má bejt paní Truhlářová? Proboha kdo jí to udělal... Zeman truchlí za mrtvou manželku, ale musí se vrátit do služby, protože tohle může rozseknout jenom on a tak se mezi ním a na první pohled ne moc bystrým, ale o to víc rafinovaným pachatelem rozehrává hra na kočku a myš. Skutečný případ mám poměrně dobře nastudovaný a autoři se ho věrně drží, takže tu máme poctivou a hutnou kriminálku s nepříjemnou atmosférou a bez politiky. Určitě nejlepší díl celé druhé série.100% ()

Reklama

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další dvojrole: Sklenčka, který hrál už plánického faráře, Salač, který hrál v prvním díle fotografa a Faltýnek, který si střihnul roli zubaře v Bestii. U Sklenčky je tu vidět jeho pravý věk (tehdy 57) narozdíl od vetchého starce pana faráře, kde ho museli maskéři zestařovat..  Zajímavé je, možná jste si u tohoto herce i v jiných rolích všimli, taklového třesu rukou. Nevím čím přesně byl tento třes způsoben, nicméně takový člověk by sotva mohl dělat špičkového chirurga. Nicméně Sklenčka si tuto roli vychutnal s velkou grácií a i když se asi hodně snažil on i režisér tento třes zamaskovat, při prohlížení fotografie je to stejně trochu vidět. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mně ten chlap připadá tak naivní, tak strašně naivní, že cejtím, jak je nebezpečnej." Tak tomu říkám kriminalistický čich. Já bych se tedy po stopě foxteriéra nedokázal vydat s takovou zarputilostí jako kapitán Zeman, ale zase bych na své kolegy, nyní tedy spíše bráchy, neštěkal jako on. Pro mě je Kvadratura ženy zkrátka takovým tím detektivováním, které díky bezhlavé mrtvole vypadá hrozně rafinovaně, ale ve skutečnosti je na něm zajímá pouze postava správce jezu Dejmka, který mne svým předvídáním otázek docela pobavil. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po tragickej smrti svojej milovanej manželky Lídy sa otrasený a zdrvený Zeman púšťa do vyšetrovania obzvlášť surového prípadu vraždy. V rieke Vltava sa našiel balík, ktorý obsahoval torzo ľudského tela. Trup s odrezanou hlavou a končatinami. "Kvadratura ženy" je epizóda s minimálnym dôrazom na politickú propagandu. Charakterizoval by som ju ako napínavú, drsnú kriminálku. Je to jedna z najzaujímavejších častí kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". *** ()

Galerie (4)

Zajímavosti (16)

  • V epizodě je jméno postavy vraha, hraného Vladimírem Salačem, Miroslav Šíp. V titulcích je však označen jako Šmíd. Miroslav Šmíd je jméno skutečného pachatele. Do titulků se zřejmě dostalo omylem. V epizodě je také uvedena matka vrahovy milenky, i když v epizodě se jedná o sestry. Ve skutečnosti si vrah opravdu vydržoval milenku i s matkou. Za své milenky Šíp utratil 3 miliony Kčs, které zpronevěřil jako účetní. Balík s trupem byl nalezen 23. 4. 1951. Odsouzen byl k trestu smrti. (offlineman)
  • Po proteste syna vraha proti natáčaniu to režiséra (Jiří Sequens st.) inšpirovalo k pripísaniu postavy malého Slávka, ktorý v seriáli rozpráva Zemanovi (Vladimír Brabec), ako s otcom púšťajú po Vltave loď pomenovanú Nádej. (Raccoon.city)
  • Případ vyšetřovali kriminalisté Miloslav Nečásek a Jaroslav Zahrádka pod vedením plukovníka Karla Kalivody a pachatel byl dopaden za tři dny. Soud odsoudil vraha Miroslava Šmída k trestu smrti, Věru Holánkovou k deseti rokům nepodmíněně a Aurélii Křížovou k osmi rokům nepodmíněně. Při vyšetřování vyšlo najevo, že Šmíd zdefraudoval na pracovišti 3 miliony korun, aniž se na to přišlo. (sator)

Reklama

Reklama