Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kriminalisté objasňují krádež cenných předmětu v jednom zámku. Loupež se nezdařila, neboť zloděj (Jan Skopeček) je i s lupem nalezen mrtvý pod oknem, jímž do zámku vnikl. Nejde však o nešťastnou náhodu, ale o vraždu... Loupež a vraždu zorganizovala příslušnice šlechtického rodu (Květa Fialová), jemuž byl zámek po roce 1945 zestátněn, aby získala cenný obraz... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Tančíte nádherně... a vaše oči, to jsou dvě orchideje." Tak tohle je přímo level světového kalibru - ovdovělý kriminalista svádí během své služby krásnou šlechtičnu, rafinovanou zlodějku a vražedkyni v jedné osobě! Jak říká úvodní vypravěč, mohl by to být zajímavý romantický příběh, nebýt špinavých plánů skrývajících se za krásnýma očima Catherine von Laubringen... zůstala tak zábavná detektivka ve stylu Hříšních lidí, s dalším zajímavým odkazem na jmenovaný seriál (závěrečný pohled Květy Fialové s tajemným úsměvným takřka stejný jako v Lady Macbeth z Vinohrad). Výborný scénář, zajímavá prostředí zámků a varieté, postupné odhalování zločinu odlehčeno fajn hláškami zejména mezi mjr. Zemanem a jeho mladším kolegou poručíkem Stejskalem v podání Ladislava Mrkvičky a taky mladé Lidušky (co je to staropanenství :o)), opět jedinečná hudba Zdeňka Lišky (zvlášť tango z hotelového večírku je nádherné). Zde baštím snad úplně vše: housle, harmoniku, artisty, zámečního průvodce, drobného hotelového vrátneho (,,Kde je ten pán? Pošle mě po cigarety a pak zmizí!" :-)), samozřejmě hlavní skoropartnerskou dvojku. Myslím, že si Květa Fialová a Vladimír Brabec už takhle spolu jinde nezahráli, zde jim to dohromady velice ladilo, vedle svádícího tanečku je nezapomenutelná třeba scéna v zaseknutém výtahu. Docela smutná náhoda, když nám nedávno (září 2017) tito dva herci umřeli pouhé 2 týdny po sobě. Legendy nám odcházejí, díky filmům se ale pro nás diváky stávají nesmrtelnými. Tenhle díl Majora Zemana patří k mým nejoblíbenějším. 95% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po dvou strhujících dílech pokračuje seriál neslaným a nemastným příběhem, kde se bývalá rakouská či německá šlechtična a nacistka podílí na krádežích starožitností z mobiliáře zámků socialistického Československa. Začátek dílu mě celkem bavil, ale scény, kde Zeman i Stejskal předstírají zájem o dvě zločinné ženy, epizodu celkem potopily. Pamatuji se na dokument ČT k této epizodě - na inkriminovaném případu krádeží cenných historických předmětů se nepodíleli příslušníci bývalé šlechty ani nacisté. Archiválie z natáčení seriálu (viz kniha Daniela Růžičky) to jednoznačně potvrzují, takže výsostně propagandistický díl, který měl jednoznačně očernit šlechtu. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oči prozradí ledasco…Nejde sice o zrovna dvakrát záživný případ, ale je pravdou, že jsem se u něj ani moc nenudil. Zeman se konečně zbavil Bláhy a tak se vrhl do vyšetřování, které zdobilo počáteční díly tohoto seriálu. Je ovšem pravdou, že po slušné Kvadratuře ženy to byl zase krok zpátky, ale díky pohledné Květě Fialové a Sylvii Turbové se bylo na co dívat, alespoň co se ženské krásy týče. Rovněž zaujalo vystoupení rafinované artistické zlodějské rodinky – to bezesporu. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tati a co je to vlastně to staropanenství? Přeměna Zemana na šaramantního flirtujícího Jamese Bonda je zajímavý tah a aspoň tu konečně máme nějaký díl který stojí a padá na Brabcovi který tu podal odlehčený výkon, ale zároveň neztratil nic ze svých kriminalistických schopností. Politické pozadí tohoto dílu jako obvykle řešit nehodlám, ale fakt je, že šlechta se vždy měla jako v bavlnce zatím co její poddaní chcípali hlady, takže proč je trochu neočernit. Důvod proč dávám tentokrát jen za tři je ten, že mimo toho co jsem zmínil není už tenhle díl ničím speciální a má i své hluché pasáže a ani hudební motiv není tentokrát moc výrazný takže dávám 65% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tančíte nádherně, Kateřino z Laubringenu." Gentleman Souček ze Strojimportu tentokrát zahrál na šlechtickou notu tak dokonale, že by jeho inkognito mohl odhalit snad jen klaun z varieté. Jenže ho neodhalil a ještě mě přitom pobavil humpoláckým chováním a fantastickou němčinou. Takže kam se hrabou všichni ti feudálové, zloději a překupníci na brilantního antropologa Honzu Zemana? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (9)

  • Kateřina z Laubringenu byla fiktivní postava. Obraz s jejím portrétem byl ve skutečnosti portrét Terezie von Herberstein, která žila mimo jiné i na zámku Libochovice a zemřela v roce 1895 ve Vídni. (xisp)

Reklama

Reklama