Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

kulyk 

všechny recenze uživatele

Protože se mi už asi nepodaří Honzíka procpat do Expendables 3, vyznám mu nehynoucí lásku alespoň zde. Tento český rambič ztopořil nejednoho eléva Veřejné bezpečnosti, nalil mu do žil víru, odhodlání a touhu chránit socialistickou vlast až na věky, nikdy jinak a v bratrské součinnosti s Rusákem, Bulgarem či Kubou. Seriál samotný nemožno považovat za odpad. Natočeno na místní poměry i dobu vzniku fešně, hudbu dodnes považuji za špičkovou. A právě solidní kvalita díla pomáhala - a věřím tomu, že se jí to daří doteď - vymývat palice inteligenčně slabší části populace. Tedy většině. Neboť, pokud se vrhneme do komparace, když srovnáme kupříkladu Jendu, jak šetří nedostatek inzulinu na předvánočním trhu, a Onura, který tlačí do Šeherezády tisíc a jednu moč, máme o preferencích jasno. A hle, kolik oligofreniků tu tatarskou sračku adorovalo.... Dobrá. Především oligofreniček. A ukecaly starého, aby je tam vzal na dovču. Teď mají doma přičmoudlá, křivonohá děcka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud neklidný otec Brůna a jiní... Já jsem malý komoušek, český Honza Brabeček. Vaše "pravda" časem zhyne, ta má stranou diktovaná, však v zapomnění neupadne! Třicetkrát vám jí předložím, stejněkrát vás přitom pobavím. Mimo jiné na Kubu zavítáme, i ve Studni se ochladíme. Elita herecká tu je, dějinné události zdatně kamufluje. Emigranti kradou, vraždí i lžou, na oprátku za to právem jdou. PRAVDU hlásám cestou jistou, už jsem velkým komunistou. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nehledě na "lehkou" a "nevtíravou" propagandu a na to, že všechny oběti zastřelení zřejmě zemřely na šok (žádná díra po kulce, žádná krev, nic - vzpomeňte si třeba na jeden z prvních dílů s Banderovci), jde bezesporu o zajímavý počin. Přece jen jakože třicet let sledovat vývoj jednoho hrdiny, i když tam toho kvalitního herectví moc není, to si zaslouží ocenění. A některé díly opravdu stojí za vidění, i když zrovna ze Studny jsem moc na větvi nebyl. Zkrátka a dobře legenda, která filmových kvalit v "globálním" srovnání zas tak moc nepobrala, a těží z dobového kontextu, "uměleckého záměru" a okolností svého vzniku. Atmosféra se "Majoru Zemanovi" upřít nedá, i když je vždy dosti značně tendenčně upravena. Prostě ať se na to podíváte z jakéhokoliv úhlu, je tam vždycky to velké ALE nebo I KDYŽ. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za pár perfektních nezapomenutelných dílů (ikdyž ony jsou nezapomenutelné všechny, že.....). Naproti tomu některé jsou vyloženě komunistická sračka k zblíti, přesně podle jejich zaplivané ideologie. Kontroverzní, vhodné jako odstrašující případ, nebo nutno vybrat si pouze některé díly.. No tfuj! ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Od druhé série se začal objevovat komentář Milana Friedla, ten má překlenout zdánlivé nelogičnosti v čase i místě, na které není prostor v příběhu, a tak je vzájemně pospojovat. (sator)
  • Představení, na které si zajdou manželé Hacklovi v epizodě "Bílé linky", je Brechtova "Žebrácká opera" a píseň, kterou v něm zpívá Hans Klering, je titulní skladba "Mackie Messer" (v české verzi známá z podání Miloše Kopeckého). (Willy Kufalt)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama