Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Český divák miluje své fízly. Ty bodré fízly z lidu, s laskavou tváří a korektním postojem i vysvětlením ke všem zásadním dějinným událostem v krušných časech za rokem 1948. Český divák bez svých fízlů nemůže žít. Protože svět fízlů, to je jedna velká pohádka – je tu jasné dobro, jasné zlo. Zlo, to jsou všichni krom fízlů z lidu. Odpudivý intelektuálové. Velkosedláci. Kulaci. Umělci. Pak jsou tu ještě méně dokonalí jedinci, ne zlí, ale prostě ne z řad VB. A ti dohromady tvoří svět, v němž vládne náš fízl z lidu. Jiří Sequens natočil ztělesněnou normalizaci – tvarem i obsahem. Pod tenkou krustou rádobydetektivek (jsou to vůbec detektivky, drazí znalci?) se ukrývá dobře formulovaná propaganda, servírovaná s buranským šarmem a neobyčejnou podbízivostí. Řemeslně dobré? Ale nenechte se vysmát. Hrozné! Řidké! Neumělé! Snad ještě hudební doprovod stojí za pochvalnou zmínku... Jenže český divák miluje své fízly a je mu jedno, že Major Zeman je prvotřídní propagandistický výkal, který při hlubším pohledu jeví až zvrhle systematické sklony k překucování reality. No, přeju vám dobrou chuť, fanoušci soudruha majora z lidu... Všimli jste si vlastně, o čem z poloviny je ona opěvovaná Studna? O mordu? Ále! Zkuste znovu... Co takhle o nekorektním postoji části socialistického národa k roku 1968? Přihořííívááá... ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Honzík Zemanů se vrací po druhé světové válce do zpustošené země a naskytne se mu příležitost dělat v jedné z obranných složek státu. Poslouchá rozkazy, plní své úkoly, až se z něj stane jeden z nejlepších kriminálních vyšetřovatelů v tehdejší socialistické době. V seriálu je reálně popsaná doba po druhé světové válce i hlavní nebezpečí, která trápila tehdejší společnost, ale nevidíme v ní žádné bezdomovce, lidi v exekuci,celkově to vypadalo, že lidi byli štastni a byli na tom skoro všichni stejně, nikdo nikomu neporoučel, všichni měli, kde bydlet, měli co jíst, všichni měli práci a všichni se cítili v bezpečí. V seriálu jsou uvěřitelné herecké výkony, kvalitní scénář a dobře vybrané filmové lokace. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejprofánnějších komunistických seriálů nejtemnější normalizace v sobě se značnou přesvědčivostí zrcadlí jeho protikladnost. Ryze zprostituovaných dílů je v třiceti dílech překvapivě málo. Mnohem více je těch, které ruší zadané stalinistické dogma a přímo či nepřímo se vztahují k tradicím prvorepublikové kriminální policie, této tradiční elity našich policejních sborů. V tomto ohledu se jen se zdánlivou nečekaností major Zeman propojuje s prvorepublikovým PANOPTIKEM, ale i s mnohem pozdějšími ČETNICKÝMI HUMORESKAMI. Je těžké se dohadovat, nakolik se tak dálo úmyslně a nakolik tu působila váha přirozeně daných souvislostí. Jisté je jedno: proklamativní fráze a plakátovost už pro svou povrchnost a mělkou zakotvenost ve skutečnosti podléhají obecným souvislostem, tomu, co se často ne zcela přesně nazývá vlastním životem díla (postavy). Sequensova protiřečivost přetrvává, ale v tomto nazírání se jeví v značně odlišné podobě. A tak i tady řemeslo, které nemá daleko ke skutečnému umění, přemáhá svěrací kazajku dogmatu, a ačkoliv je daleko vrcholu, je stejně vzdáleno propasti kýče a podbízivosti. Jeho svědectví o komunistické době pro poučeného diváka vyznívá mnohem složitěji, než by se byl původně nadál. Což ovšem není a nemá být chvála této neblahé dějinné epochy. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Studna: Musela to být strašná, temná doba, ten osumašedesátý, když natolik zamávala s dosud šťastným, zdravým národem, že se z něj přes noc stal národ ustrašených lhářů, že ještě po roce se pomocníci VB bojí o život, že už v tom následujícím roce lidé mluví o loňsku výslovně jako o "osumašedesátém". Zeman poučuje místního fízla o tom, že musíme tomu strachu vzdorovat, překonat ty "nesmysly a zmatky" osumašedesátého - to je myslím vrchol celého seriálu. Tomu také odpovídá elegantní revolucionářské soudružské tykání, jímž Maštalíř Zemana okamžitě konspiračně oslovuje. Horší je to s pokusy o lidový kolorit, tady Sequens obzvlášť trapný. Logika kriminálního případu samozřejmě není tak důležitá, vždyť už ze samotné původní výpovědi mladého Brůny muselo být i zrádci Stejskalovi (natož Zemanovi) jasné, že takhle (včetně stromků) to proběhnout prostě nemohlo, kbelík nekbelík. S logikou jednání si starosti nedělali v žádném díle (co jsem od dětství znovu viděl), hraje se přece na jinou strunu. Většina dílů je sice chytlavá, ale hloupá, až to bolí, celý seriál je pak nehoráznou urážkou obětí fašistického teroru KSČ (v tomto ohledu je celý seriál opravdu pozoruhodnou učebnicí dějin boševické moci v Československu). K adekvátnímu hodnocení viz Radek99 nebo Marigold. Já dávám jednu za kultovního otce Brůnu (a za kultovní hlášku "Toho večera byl otec poněkud neklidný", která, jak správně upozorňuje Ony, neexistuje). Druhá je za Chosého Lábuse z Mimiker a jeho nedostižný Bič Boží (pozdější adaptace zde: http://www.youtube.com/watch?v=ALU1VVDPSzs, zbásnění a zhudebnění Studny např. zde: http://ulozto.cz/xTLQUiQ/new-kids-underground-studna-mp3). (nový komentář: Perotinus)! ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Časopis Amatérské rádio číslo 8/1976 v článku „Barevná televize v praxi“ hodnotí negativně barevné podání tohoto filmu: „Naproti tomu však seriály Matka (od r. 1975) či Případy majora Zemana, které byly jistě natáčeny a vyráběny pro barevné televizní vysílání, v žádném případě nemohly diváka v podání barev uspokojit. Některé díly Majora Zemana byly výrazně nazelenalé apod.“ (mol1111)
  • V díle "Tatranské pastorále", ve scéně, kdy sjíždí Martin, major Zeman (Vladimír Brabec) a provozní autem dolů do města, projíždějí dvakrát jednou a tou samou křižovatkou. A to při rozhovoru, zda si provozní někdy vzpomene na zavražděnou. (San Miguel)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama