Reklama

Reklama

In America

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh její irské rodinky, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - In America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou není tak magické. Rodiče těžko hledají práci, vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se museli levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Na světové premiéře v Torontu v roce 2002 si získal srdce publika film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a 13x nominovaného). Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze židlí k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger. Film o strastiplné cestě herce Johnnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodinky, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, přichází i do našich kin předat poselství o lidské sounáležitosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (74)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videl som na komerčnej televízii v sobotu popoludní, čo bol ťažký omyl. Che to pondelkový večer v art kine alebo aspoň na verejnoprávnej tv v rámci filmového klubu pekne potme. Na Sheridena mi to prišlo málo výrazné a emocionálne ma to trochu minulo, aj napriek mojej obľúbenej Samanthe. Ako dielo mladého nezávislého tvorcu by som film hodnotil vyššie, Sheridan mi už ale niekoľko krát vyrazil svojimi filmami dych. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ukážková smutnosť. Trpký príbeh z režisérovsho života, ktorý by nie každý dokázal tak pekne previsť na plátno. Ak by to vôbec dokázal. Je to zvláštne, ale teraz verím, že ak bolo niečo prikreslené, tak toho bolo len minimum. Film je počas celého deja tak nasiaknutý bezradnosťou a realistickosťou, že debaklový smutný koniec, by ma asi dostal. Záver je ale veľmi pekný a nakoniec budeme všetci celkom spokojne čítať titulky s venovaním pre zosnulého Frankieho. A okrem troch želaní malej dcérky by som asi tie jej rozprávačské poznámky celkom vynechal. 75%. ()

Reklama

italka63 

všechny recenze uživatele

Film, jehož scénář dokáže napsat jen život sám. Irská přistěhovalecká rodina v Americe, táta, máma, dvě sestřičky a Frenkie....vlastně ne, on tam není, on totiž nešťastnou náhodou po pádu zemřel. Rodina, vyrovnávající se s jeho ztrátou v novém prostředí, starém činžovním domě, ve čtvrti plné feťáků. A je zde zajímavý černoššký soused, zpočátku trochu nahánějící hrůzu.....jak se dá dál žít, o tom, že nový život si vezme jeden stávající, o tom, že pořád se musí jít dál. Na konci filmu jsem jen tak potichounku brečela..... ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní film, který dokáže oslovit hodně diváků. Přehršle melancholie, kterou film oplývá je ale trochu přehnaný a místy i vadí. Ke konci toho bylo i na mě moc: umírající přítel, novorozeně na umření, matka na umření a do toho strach z nakažení. Ve své podstatě jde ale o film velmi působivý a upřímný. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Realita, ktorú prežila rodina Sheridanových musela byť naozaj veľmi ťažká a zlá, ale nech sa na mňa nikto nehnevá, toto je iba priemerný film zo života čerpajúci, nie ho stvárňujúci. Filma Jima Sheridana mám naozaj rada a jeho "V mene otca" patrí k mojim najobľúbenejším. Od príbehov čerpajúcich zo života jednoducho čakám viac. Možno je to moja chyba, že som čakala niečo lepšie, ale tak či tak to na viac ako tri hviezdičky nevidím. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Samantha Morton se narodila v roce 1977. Byla tak o pouhých 14 let starší než Sarah Bolger v roli její dcery, která se narodila v roce 1991. (ČSFD)
  • Režisér Jim Sheridan čerpal při natáčení z vlastních autentických vzpomínek. Postava chlapce Frankieho má předobraz v Sheridanově zesnulém bratrovi. (ČSFD)
  • Při tvorbě filmu spolupracoval režisér Jim Sheridan se svými dvěma dcerami Naomi a Kirsten, které byly předobrazem pro postavy Christy a Ariel. (ČSFD)

Reklama

Reklama