Reklama

Reklama

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

  • USA Gretel & Hansel
Trailer 1

VOD (1)

Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla. (Filmbox)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (182)

silentname 

všechny recenze uživatele

Od "Gretel & Hansel" som čakal viac. Nebudem to zastierať, ale som z filmu sklamaný. Tu bol veľký potenciál na skvelý film, no kdesi to úplne nezafungovalo. Okey, poďme si povedať pozitíva filmu. Je dostatočne temný a niektorými scénkami vie dobre budovať atmosféru. Sophia Lillis je tradične veľmi dobrá a ako Gretel absolútne exceluje. Alice Krige ako čarodejnica je tiež veľmi zaujímavá. A je pre mňa fascinujúce ju takto vidieť. Nesnaží sa deti týrať, ani vyhladovať ani nič podobné. V podstate ich skôr veľmi šikovne manipuluje a ovláda. A to je zaujímavé. Vizuálna a hudobná stránka je tiež dosť dobrá. Film je celkom na pohľad nie príjemný a snaží sa tým pridať svojej temnej stránke. Lenže na druhú stranu, mohli tie vizuály byť pokojne aj o niečo tvrdšie a drsnejšie. Pôsobí to, ako keby sa film trošku držal vzadu, lebo si dali PG-13 rating. Pričom keby to malo "R" rating, mohlo by to byť zaujímavejšie. Kopec scénok si priam pýta väčší vizuálny náboj. Okrem toho si nie som istý ani štýlom, ako sa tento film spracoval. Nechce to byť hororom, ktorý je spracovaný pre mainstreamového diváka. To oceňujem. No neviem či ich divákom budú ľudia, ktorí z toho chcú zbierať umelecký zážitok, kde na konci budú obohatený o niečo veľmi hlboké. Myslím si, že keby tie vizuály boli silnejšie, tak by film nebol tak nudný, ako občas bol. Na veľa miestach sa mi začínali zatvárať oči, lebo som nebol z toho čo sa deje vysoko nadchnutý. Pôsobí to ako keby sme sa motali v kruhoch a dokola sa točili okolo toho istého. Jedlo za stolom, lekcia pre Gretel, Hansel v lesoch so sekerou, nočné mory a stále to isté. V úvode je pár iných momentiek, no tiež ich nemôžem moc výrazne vychváliť. Takisto záver pôsobí veľmi zvláštne. Opäť, ako keby film chcel povedať niečo hlboké. Lenže neviem či si to jeho diváci z neho odnesú. Ako film je to pozerateľné, no myslím si, že hororové spracovanie tejto rozprávky sa mohlo spracovať menej umelecky a viac kreatívne. Hodnotenie: C+ ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosférická podívaná s evidentně slabšími production values, která navzdory omezeným možnostem dokáže prostředkovat sugestivní zážitek v sympatickém komorním thrilleru s hororovými prvky. Takový ten typicky „malý film“, co dokáže zužitkovat nesporný tvůrčí talent s obehraným (byť stále atraktivním) námětem a zároveň přinést alespoň nějakou originalitu svým pojetím. ()

Reklama

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Oz Perkins je vážne podivín. Dlho som mal z Janíčka a Marienky zmiešané pocity. Ohromil ma vizuál, páčil sa mi interpretačný posun a svet mágie. Na druhej strane toho deja je tam veľmi málo, chýba (pretože tam takmer nie je) tomu dynamika a paradoxne aj kúzlo. Výsledkom je krátky, ale zdĺhavý film pre veľmi malé percento zvedavých divákov. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pohádka o Jeníčkovi a Mařence, tedy O perníkové chaloupce, je v některých variantách na pomezí hororu, nejinak tomu je i v této verzi. Matka vyžene své děti, protože....protože je prý neuživí. A když Mařenka odmítla dělat bohatému pánovi couru, tak šla i s bratrem z domu. Jedna z nejsilnějších scén tomuto předchází: matka vyzve Mařenku, aby si šli s bratrem vykopat hrobečky. A když už budou mít v ruce lopatky, tak ať ho vykopou i pro ni. Sourozenci po strastiplné cestě nakonec najdou chaloupku s čarodějnicí, ale zde se příběh začne odvíjet poněkud jinak. Forma samozřejmě vítězí nad obsahem, což ovšem neznamená, že by se zde nenašel příběh včetně několika zajímavých myšlenek. Po obrazové stránce jde o nádherný film plný pastelových tónů, kouřových barev i stínů temnoty. Nemalou roli v navození temné atmosféry hraje hudba. Tajemný les s černou chaloupkou jakoby vypadly z gotického románu. Jeden z těch filmů, který je vyprávěn obrazem, jak to mám osobně rád. A protože obrazy je třeba si vychutnávat, tak kamera nikam nespěchá. Kdo by však očekával čistokrevný horor s akcí a výživným gore, bude dozajista zklamán. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po úteku z domu sa Gretel (Sophia Lillis) so svojím bratom Hanselom (Samuel Leakey) túlajú po lesoch a snažia sa nájsť spôsob, ako zostať nažive. Po ceste narazia na osamelú chalupu uprostred lesov, a keď cez okná vidia stôl plný pochutín, rozhodnú sa doň vlámať a aspoň trochu sa nasýtiť. Majitelka (Alice Krige) ich pri tomto čine prichytí, ale na ich pekvapenie im namiesto trestu ponúkne jedlo a strechu nad hlavou. Prichýlenie dvoch bezbranných detí je ale len zámienkou pre jej temné plány. - Ako vždy výborná režijná práca pána Oza Perkinsa. To sa ale nedá povedať o scenári, ktorý je od úplného filmového začiatočníka (ten film s 11 hodnoteniami na IMDb za debut nepovažujem) a je to na výsledku velmi vidieť. Film má nádherné vizuály, ktoré mňa osobne zaujímali viac ako to, čo sa odohrávalo medzi postavami, takže preto píšem o zlom scenári. Herecky je to zvládnuté s prehladom a Sophia Lillis ukázala, že nepotrebuje byť v spoločnosti ďalších detí na to, aby dokázala utiahnuť celý film, čo sa podla mňa ukázalo byť výrazným problémom u detských hercov, ktorí sa preslávili v It a Stranger Things. Pozeratelná záležitosť, ale má to základy, na ktorých by sa dalo s kvalitnejšou výpravou vybudovať omnoho lepšie dielo. + herečka z It + herečka z Silent Hill ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama