Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Radek99 k tomuto seriálu (1)

Bylo nás pět (1994) 

Velmi povedená seriálová adaptace jazykově hravé knihy Karla Poláčka. Jazykovou složku, která humoristickému románu vévodí, se dokonce podařilo obstojně přenést do televizního zpracování, navíc ten hřejivý milý duch knihy je také zachován, Karla Smyczeka skutečně osvítila šťastná hvězda... Jeho ruku vedla i při výběru a práci s dětskými herci, na kterých úspěch televizní adaptace stojí (zvláště představitele Petra Bajzy, který tu šťastně alternuje i Poláčkova nepřekonatelného glosujícího vypravěče) i herců dospělých (především impulsivní herecký výkon Oldřicha Navrátila v roli cholerického otce Bajzy, ale i jiní...). Pokud bych měl k něčemu výhrady, pak leda k zvolené scénické hudbě Petra Hapky, použitý dominující saxofon mi k duchu Poláčkovy předlohy příliš nesedí, ústřední (hvízdací) melodie je ale vícenež povedená a celkový dojem vyvažuje... Bylo nás pět zkrátka navazuje na to nejlepší z československé seriálové školy reprezentované takovými jmény, jako byli František Filip, Václav Vorlíček či Jindřich Polák. A nyní k nim patří tedy i Karel Smyczek... ,,My hoši, co spolu chodíme, ..." ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama