Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (440)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilé převedení knížky na plátno. Pěkné herecké obsazení a zajímavé zpracování. Sice jsem to už viděla asi desetkrát, ale příště se budu určitě dívat pojedenácté. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Kvalitně zpracovaná adaptace díla Karla Poláčka, dobře odvedené a naturalistické herecké výkony především mladých představitelů, společně s nezapomenutelnou pohodovou atmosférou a vtipy, tvoří z tohoto seriálu jeden z nejlepších českých televizních seriálů. (9/10) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

My hoši, co spolu chodíme... tak tahle věta mě pronásledovala pěkně dlouho. Ale jen proto, že můj mladší bratr tenhle seriál omílal na videokazetě tak dlouho, až jsem z toho málem zcvoknul. (No dobře, přestal s tím trochu pozdě...) Zpracování je to jistě hezké a srozumitelné, nicméně největším kladem nejsou hlavní postavy pěti kamarádů, ale vedlejší postavy jako pan Fajst nebo strejda Vařecha (nezapomenutelný Petr Nárožný). ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Skvělému zpracování románu vévodí úžasné herecké obsazení (a naopak :-) v čele s Adamem Novákem (Petr Bajza.) ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výtečná seriálová adaptace, která fajnově udržuje tu krásnou familiérní a dětsky rozesmátou atmosféru knížky. Pravda, Smyczek nemohl dost dobře respektovat vypravěče Poláčkova románu, čili se jeho dílko více rozlézá a místy fabuluje i nad rámec knihy, ale přesto neztrácí na humoru a rošťáckém šarmu. Namísto dětsky otevřeného světa tvoří seriál poláčkovsky dospělácké město-komunitu se všemi morálními problémy a problémky, včetně jasného názvuku probíhající hospodářské krize. Za pochvalu stojí i hlavní dětští hrdinové, kteří tvoří spolu se zkušenými kozáky české kinematografie solidní ansámbl ospalého městečka, v němž řadí parta malých uličníků. Zindulka jako starej Fajst klasa, tak jsem si to nějak představoval. Škoda, že se v seriálu nakonec neobjevil František Filipovský, který Bylo nás pět tak nezapomenutelně přečetl a zvěčnil (je ale zachycen na fotce v Bajzovic "obýváku", zřejmě jako Petrův děda)... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Podle mě jeden z nejlepších českých seriálů co kdy byli natočeny. Naprosto úžasná a přesná atmosféra doprovázená skvělým obsazením. Pětice chlapců a jejich zvláštní a problematický život a Otásek vocásek .) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená seriálová adaptace jazykově hravé knihy Karla Poláčka. Jazykovou složku, která humoristickému románu vévodí, se dokonce podařilo obstojně přenést do televizního zpracování, navíc ten hřejivý milý duch knihy je také zachován, Karla Smyczeka skutečně osvítila šťastná hvězda... Jeho ruku vedla i při výběru a práci s dětskými herci, na kterých úspěch televizní adaptace stojí (zvláště představitele Petra Bajzy, který tu šťastně alternuje i Poláčkova nepřekonatelného glosujícího vypravěče) i herců dospělých (především impulsivní herecký výkon Oldřicha Navrátila v roli cholerického otce Bajzy, ale i jiní...). Pokud bych měl k něčemu výhrady, pak leda k zvolené scénické hudbě Petra Hapky, použitý dominující saxofon mi k duchu Poláčkovy předlohy příliš nesedí, ústřední (hvízdací) melodie je ale vícenež povedená a celkový dojem vyvažuje... Bylo nás pět zkrátka navazuje na to nejlepší z československé seriálové školy reprezentované takovými jmény, jako byli František Filip, Václav Vorlíček či Jindřich Polák. A nyní k nim patří tedy i Karel Smyczek... ,,My hoši, co spolu chodíme, ..." ()

novoten 

všechny recenze uživatele

I přes desítky repríz, co nás ještě čekají, se minimálně ještě jedné určitě neubráním. Poetické, dojemné a pro každého, kdo jednou vyšel s kamarády ven i velmi velmi osobní. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jeden nejlepších rodinných porevolučních seriálu bezpochyb. Podobně jako třeba "Přítelkyně z domu smutku". Jeden díl, lepší než druhý. Seriál je hlavně založen na perfektní původní předloze, dobré souhře všech herců, výborných dialogů, humorných scén a typicky poláčkovského vtipu. A hudba? Jak titulní, tak i doprovodná bez debat povedená a hlavně snadno zapamatovatelná. Jako kluk jsem si ji pískal den co den. Myslím si že by zde byl po právu i pan spisovatel Poláček více než spokojený. Všechny role ať už od té neposlednější až po tu nejhlavnější byly víceméně do mrtě perfektně ztvárněny. Ať už od bohatě rozmazleného ale vychytralého Otakárka Soumarů, nebo pedantsky založeného tatínka Petra Bajzy, starými zásady se řídícího, a o klukách ani nemluvě. Knihu jsem četl a určitě se vyrovná i tomuto seriálu. To jsem silně přesvědčen. Pěkná a více než zdařilá celorodinná pokoukaná a to téměř pro všechny generace, takříkajíc nikdy nestárnoucí. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál je o hodně lepší, jak knížka. U knížky jsem přeskakoval i odstavce a vůbec mě to nezaujalo (a to jsem velkej čtenář s minimálně dvěma tisíci knížek na kontě). U knížky mě hodně štvaly ty dětinskosti hlavního hrdiny a zároveň vypravěče Péti Bajzy. Což naštěstí v seriálu tak moc viditelný nebylo. A ten jeho sen v deliriu jsem přeskočil celej, protože to bylo něco srašnýho. Tady naštěstí stačilo přeskočit jeden díl a ne polovinu knížky. I kostýmy byly dobrý a atmosféru to mělo, bych řekl, dobovou. Není to nejlepší seriál, který kdy Čt vytvořila, ale na porevoluční laťku nadprůměrnej. Plus výborný herecký obsazení, který se už dnes tak často nevidí, hlavně kvůli větším honorářům. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Perfektní zpracování románu Karla Poláčka Bylo nás pět. Oldřich Navrátil zde přímo exceluje a myslím, že do kapsy strčil i Emila Nádeníčka :)........ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Pomalu bych řekla, že nejlepší český seriál všech dob. Kouzelně atmosferická kamera, skvěle vybraní dětští herci, stejně skvěle vybraní dospěláci, takřka kultovní dialogy... Nemám, co bych tomuto seriálu vytknula. Ta pohoda, která z obrazu přímo vytéká, mě zkrátka vždycky dostane. "Křesťané oslavují příchod Krista zpěvem, cukráři řevem!" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholů české polistopadové televizní tvorby, patrně nejlepší český televizní seriál devadesátých let. Podílela se na něm současná herecká špička a casting do dětských rolí byl opravdu zdařilý. Smyczek má s podobným typem tvorby bohaté zkušenosti a povedlo se mu zachovat půvab Poláčkovy knihy beze ztrát, spíš lze říct, že literární předlohu úspěšně oživil a zmodernizoval. Rozsah šesti dílů je u této rodinné podívané ideální, prakticky se nevyskytují hluchá místa. Celkový dojem 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Arest na chmury, vakace pro duši a díry kulébru smyslem pro humor. Pan Fajst do reklamy na masné produkty, starý Bajza na vlasový kondicionér a Zilvar nechť je Marlboro Man z chudobince! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jakkoliv to zní hrozně, toto seriálové dílo si uchovává svébytnou poetiku žánru, jehož rozvoj vyvrcholil právě v sedmdesátých a osmdesátých letech: žánru tvorby pro děti a mládež. Děti tu jsou dětmi, dospělí dospělými a výchozí prvorepublikové reálie prvorepublikovými reáliemi. Odlišnost literární a filmové tvorby vyzněla tentokrát určitě ve prospěch televizního zpracování. Vedle kvalitního Vogeltanzova scénáře souzní neméně invenční Smyczkova režie a reprezentativní herecké obsazení, perfektně zapadající do dobře sestaveného soukolí "výroby" - raději bych řekl tvorby - filmu. Pověstné již letité Filipovského rozhlasové ztvárnění tak neméně zdařile bylo doplněno i obrazově. Je nepochopitelné, že tato skvělá a divácky nadmíru přitažlivá věc dosud nebyla přenesena do dévédéček. Její nadčasovost to ovšem zpochybnit nemůže a nedokáže. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jak již tady napsalo několik uživatelů přede mnou, tak i pro mě si tento komediální seriál zachoval ducha kvalitních československých snímků předrevoluční tvroby. Já si myslím, že každý z nás, co jsme prožili své dětství venku, se k tomuto seriálu vrací rád. Jako děti jsme vyběhly ven, svá dobrodružství jsme si prožívali úplně stejně jako kluci z party Bylo nás pět. Prolézali jsme křoví, vysokou trávu, lezli na stromy, klepač byl našim fejsbůčkem a mobilem, tam se řešilo všechno. Skvělé herecké obsazení jak Oldřicha Navrátila, Adama Nováka, Dáši Veškernové tak i tlouštíka Jakuba Hladíka. U něj se vždycky pochichotávám, jak chce za každou cenu zapadnout do party a jak se po pansku dokáže plamenně vyjádřit. Vše je tu humorné a krásné zároveň. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Knížka se mi vůbec,ale vůbec nelíbila, kdežto seriál je mojí srdeční záležitostí už asi navždycky .Pamatuju,jak jsem neustále vyhlížela v programu, jestli to konečně budou zase dávat. Většinou jsem se dočkala a mile ráda prožívala příběhy pětice kluků stále dokola.. Úsměvný vtipný seriál,kdyby se tak takové v Čechách vyráběly i dnes.. ()

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama