Reklama

Reklama

Balada o Cable Hogueovi

  • Česko Balada o Cablu Hogueovi (více)
Trailer

Obsahy(1)

Kdo jinému jámu kopá... Enfant terrible hollywoodského filmu Sam Peckinpah zůstal po westernu Divoká banda věrný svému oblíbenému žánru, ale výrazně změnil jeho polohu. Po brutálním násilí předchozího díla se v následujícím westernu Balada o Cablu Hogueovi podíval na svět Divokého západu přece jen laskavějším pohledem. Divoké přestřelky vystřídal humorný nadhled, vytříbený smysl pro filmový detail i pochopení pro stále chybující hrdiny snímku. Příběh prospektora jménem Cable Hogue (Jason Robards) začíná jeho zdánlivou smrtí v poušti, když ho oloupí a opustí jeho povedení kumpáni. Cable se nejen vylíže ze svých zranění, ale navíc si zřídí velice lukrativní občerstvovací stanici. A nakonec získá srdce krásné ženy s pochybnou pověstí (Stella Stevensová)... Titulní úlohu ztělesnil významný divadelní a filmový herec Jason Robards (1922–2000), držitel dvou Oscarů za skutečné postavy šéfredaktora Bradleeho (Všichni prezidentovi muži – 1976) a spisovatele Dashiella Hammetta (Julie – 1977), jemuž zdařile přihrávají stálí herci z Peckinpahových snímků Strother Martin a L.Q. Jones (Hogueovi zlotřilí kamarádi Bowen a Taggart) či Slim Pickens (kočí dostavníku Ben Fairchild). Postava kazatele je jediným westernovým vystoupením britského herce Davida Warnera a hlavní ženskou postavu prostitutky Hildy přesvědčivě ztvárnila Stella Stevensová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

emma53 

všechny recenze uživatele

Mezi westerny tak často nezavítám, ale jsem moc ráda, že jsem to dnes udělala, protože na chvilky, kdy reverend Joshua utěšuje Claudii a nebo na skvostně hrajícího Jasona Robardse v roli Cableho, jak spolu filosofují nad ženským tělem, hned tak nezapomenu. A těch prima chvilek bylo mnohem, mnohem víc. Výborná hudba nejen Jerryho Goldsmitha už jen podtrhla můj příjemný zážitek z této balady i když se přiznám, že první polovina filmu mně sedla o chlup víc. Jo a Stella si rozmarně lehkou a zároveň křehkou Claudii zahrála podle mě docela s chutí. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Je jen málo filmů, které jsou zároveň tak příjemné, s lehkým nádechem melancholična, ale na druhou stranu mají hlavní postavu tak nepříjemnou a asimpatickou, blbou a i přes relativně nízký věk s propukající senilitidou, kterou se marně snaží zamaskovat nadhledem, jenže to nefunguje. Vážně si nepamatuji, kdy se mi takhle moc hlavní protagonista nelíbil, snad jen při koulení v Columbine. Přitom většina vedlejších postav je zábavná a mnohem raděj bych viděl víc času s nimi, než Cable Hugem (erotomaniakální kněz, sličná štětka) a jelikož ani délka není příliš milosrdná, zůstává průměr, leč sympatický. ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevšední westernový příběh o self-made postavičce s atmosférou nostalgie a radikální změny časů, romancí a řadou humorně stupidních i dojemných chvil. Zařadil bych do soudku k Life and Times of Judge Roy Bean a McCabe & Mrs. Miller. Milá alternativa od trojice legend - Peckinpah, Huston, Altman. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mám strašně rád filmy o dobrácích a tenhle mě tedy nezklamal. Parádní neakční western, kde vůbec nejde o střílení, ale hlavně o lásku a podnikání :) Moc se mi líbily ty zrychlený komický pasáže a bavily mě tam všichni ty dobráci, co řídili dostavník. Jason Robards je tam přesnej, dostávalo mě, jak se dehydrovanej plahočí pouští a ironicky si kecá s bohem :) A Stella Stevens byla ale sakra ženská. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Škoda, že Peckinpah neudržel tempo a humornou linii z první půlky filmu, jinak bych uvažovala i o nejvyšším hodnocení. Cable je moc fajn postava - přímý, rovný, oplácející dobro dobrem a zlo zlem, kazatel je zase člověk, u kterého si nejste dlouho jisti, co je vlastně zač a Hildy je děvče do nepohody, která rozhodně ví, co chce. Konec byl bohužel trochu slabší a roztahaný, ale i tak to není vůbec špatný film. Přinejmenším se na začátku zasmějete. 3,5* ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Kvůli špatnému počasí se často nemohlo natáčet. Tyto přestávky využívali členové štábu v čele s Peckinpahem k pití alkoholu. Účet za pití nakonec činil více než 70 000 dolarů. (MrCreosote)
  • Peckinpahův nejoblíbenější film. (MrCreosote)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama