Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér Sam Peckinpah (1925–1984) po svých profesionálních i osobních excesech hledal v polovině sedmdesátých let jen těžko práci v Hollywoodu, a tak ochotně přijal nabídku Wolfa C. Hartwiga, německého producenta, který se do té doby živil převážně výrobou erotických filmů, aby pro něho v jugoslávských exteriérech natočil adaptaci válečného románu Williho Heinricha „Trpělivé maso“. Zaujal ho pohled „z druhé strany“, drama těžce decimovaných německých vojáků na Tamanském poloostrově v roce 1943, a především téma, společné pro celou jeho tvorbu a nejvíc snad pro jeho mistrovský western Divoká banda (1969) – pohled na skupinu mužů na nesprávné straně, kteří uznávají pouze loajalitu jeden k druhému. Seržant Steiner (James Coburn) je vynikající a mnohokrát dekorovaný voják, ale válku nenávidí. Příchod nového velícího důstojníka, kapitána Stranskyho (Maximilian Schell) s jeho prušáckým nadšením, ho v tom jenom utvrdí. Steinerovi muži svého velitele slepě poslouchají a jeho nadřízení plukovník Brandt (James Mason) a kapitán Kiesel (David Warner), otupení vlekoucí se válkou, jeho svérázné jednání tiše tolerují. Železný kříž se stal posledním velkým Peckinpahovým dílem, působivou výpovědí proti válce. I když Peckinpah v evropských podmínkách nemohl pracovat se svým obvyklým štábem, jeho pečeť je patrná zejména v mistrovsky zvládnutých akčních sekvencích ukazujících válečnou vřavu. Na filmu také naštěstí nejsou vidět finanční problémy, do nichž se producent Hartwig na konci natáčení dostal a které Peckinpaha donutily k improvizacím. (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Železný kříž" jsem poprvé viděla jako děcko - byla jsem morbidní děvčátko, film se mi líbil a ještě víc se mi líbil "ten vrhač nožů ze Sedmi statečných";-). Po dlouhých letech už zážitek nebyl tak intenzivní - chvílemi trochu nuda, lehce matoucí střih, některé válečné záběry nechtěně pobavily, ale syrovost zůstala, myšlenka se prohloubila (coby mládě jsem protiválečné poselství tolik nevnímala, hlavně že se střílelo:-)) a vyžilý ksicht Jamese Coburna mi stále dokáže zacloumat hormonama. Na svou dobu slušný kousek, i dnes ještě má co říct. 75% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Mistrný válečný snímek, natočený charakteristickým Peckinpahovým westernovým stylem. Většina bojových scén je zcela bezchybných, a pokud ještě o něčem pochybujeme, prvotřídní dojem v nás utvrdí nečekaný prostřih, zpomalení, symbol, ironie. Z hlediska obsahu se nejedná o žádnou průhlednou záležitost. Stranského chápeme: není to zbabělec, prostě nechce porušit tradici své rodiny a musí se k železnému kříži dostat, ať to stojí, co to stojí. Četař Steiner ale představuje nebývalý oříšek. Bojuje, jak nejlépe a nejčestněji umí, a to proto, že se ocitl tam, kde se octl. Nijak nadšen z toho není, právě naopak: nenávidí důstojníky už kvůli tomu, že jsou důstojníky. Ale nevzbouří se, nerezignuje. Dělá to, co nejvíce nenávidí, dál. Zvláštní a velmi silný existencionálně pesimistický snímek. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Skvělý drsně realistický válečný film Sama Peckinpaha. Rusko, Tamanský poloostrov 1943, ústup. Německý (všeho)schopný seržant Steiner (James Coburn) a jeho četa. "Steiner, to je mýtus. Muži jako on jsou naší poslední nadějí." Německý generál v lazaretu potřásající bezrukému rukama... Steiner: "Máte vůbec tušení, jak já nenávidím tuhle uniformu?" ... ...Steiner neschopnému a zbabělému kapitánovi Stranskymu při finálním útoku rudoarmějců: "Ukáži Ti, kde rostou železné kříže." Na začátku a na konci filmu slavná dětská píseň Kinderlied a k tomu kruté válečné fotografie vytahují rozpor mezi nacistickou propagandou a tvrdou realitou utrpení ve válce na maximum (Hänschen klein Geht allein In die weite Welt hinein). Perfektní film v každém detailu. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=ie0jCa2RsUE ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Další film režiséra Peckinpaha který jsem si konečně doplnil a byl jsem velmi spokojený. Tohle je staré dobré válečné umění do kterého je navíc zjevně i vložena myšlenka a protiválečné poselství. Navíc zde exceluje charizmatický James Coburn v hlavní roli. Můj oblíbenec ze Statečné sedmy tu podává opravdu působivý výkon. Strhující výpověď o marnosti a zbytečnosti celé války viděné možná z pohledu těch zlých, ale charaktery v tomto případě rozhodně nejsou ani náhodou černobílé. Velmi kvalitní dobová záležitost.80% ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na válku na straně "těch zlých", to znamená na straně německých vojáků. I tam totiž, ať se to zdá jakkoli podivné, fungovaly bytosti vybavené charakterovým spektrem od rovného Steinera pohrdajícího Bohem ("bůh je sadista, ale neví o tom"), důstojníky a pachtěním za válečnými skalpy, přes obyčejné vojíny, kteří jedou na setrvačník, aniž už vlastně vědí proč, až po šmejda Stranskyho, třesoucího se na vyznamenání v závětří zato s plnými ústy válečné strategie a psychologie. Konflikt těch dvou je nosnou silou příběhu a musim říct, že se mnou tenhle film a mazácké herectví Jamese Coburna hodně zahýbalo. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (23)

  • Natočeno v Jugoslávii s penězi, které poskytl porno producent ze Západního Němce. (ČSFD)
  • Sovětské stíhačky, které bombardují německé pozice, jsou americké stíhací letouny Chance Vought F4U Corsair. Na některých z nich jsou americká armádní označení ještě patrná. (vangobseck)
  • Sovieti vo filme používajú tanky T34/85. V čase, v ktorom sa odohráva dej filmu, tento tank nebol nasadený do bojov a používala sa verzia T34 s delom ráže 76 mm. V čase natáčania filmu ich však už veľa nezostalo, naproti tomu T34 s delom ráže 85 mm bol stále súčasťou výzbroje niekoľkých štátov, a tak sa použil síce nesprávny, ale ľahko dostupný typ tanku. (beso74)

Související novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Reklama

Reklama