Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Holandské historické drama vypráví o zrodu a přetrvání vlámské legendy. Příběh začíná v 16. století ve Španělskem okupovaných Flandrech. Právě probíhá selská vzpoura a skupina vzbouřenců míří na Nettelneckův statek. Hned nato se objeví Španělé a útok přežije pouze jeden povstalec. Ten se pomiluje s manželkou majitele statku a zmizí. Žena následně porodí syna. O několik let později hoch potká potulného italského zpěváka jménem Campanelli. Ten byl údajně svědkem masakru a hochova početí. Zvědavému klukovi ovšem nabídne smyšlenou historku o tom, že jeho otec žije a je kapitánem bájné lodi. Namluví mu také, že jeho otec umí létat. Chlapec tomu uvěří a když vyroste, vydá se i se svou láskou Lotte otce hledat. (Febiofest)

(více)

Recenze (6)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, typický zástupce evropského artu. Americká studia mají schopnost uchopit nějaký fenomén, pověst, slavnou historickou osobnost či legendu a v lepším případě z toho udělat zajímavé vyprávění, které je sdělné na celém světě bez ohledu na kulturní rozdíly. V tom horším případě potom popkulturní břečku, která je prodejná prakticky komukoliv. Evropští tvůrci jsou často naopak hrdí, že na to, že jejich dílo je prakticky nekonzumovatelné v širším okruhu diváků. Tvůrci Létajícího Holanďana chtějí vyprávět o zrodu vlámské legendy, jenže takhle se legendy docela určitě nerodí. Ty totiž vychází z kolektivního masového prožitku, kdežto tahle hříčka je vlastně intimní záležitost několika postav procházejících napříč filmem. Ačkoliv obvykle nemívám s pochopením filmového příběhu a jednotlivých scén a prvků problémy, tady jsem pár věcí nepobral, a to nejen proto, že tvůrci úmyslně spoustu věcí nedořeknou. Kupříkladu motiv obří hlavy v rukou povstalců, která zůstává mementem dávné tragédie, mi nějak uniká. Rozumím tomu, že filmové postavy se vždycky nechovají tak, jak bych si představoval já, jenže tady je psychologická motivace v řadě scén podobná nápadu markytánky a vojáka zasouložit si uprostřed bitvy u Slavkova. Na druhou stranu film má spoustu věcí, které filmový fanoušek může ocenit. Skvělou kameru, na evropské poměry díky koprodukci i velmi slušný rozpočet, který umožňuje vytvořit iluzi 16. století, některé obrazy vytváří pocit magického realismu, herci jsou neokoukaní a přitom kvalitní, režisér si dal záležet na castingu, aby jeho vize historie byla plná prapodivně vyhlížejících postav, byť si soukromě myslím, že už přehání a tahle sbírka zrůdiček mohla být k vidění maximálně tak ve středověkém blázinci. Celkový výsledek vidím pozitivně, i přes dlouhou stopáž a pomalé tempo jsem se nenudil, přesto nad 3 silné hvězdičky vzhledem k výše uvedenému jít nemůžu. Celkový dojem: 65 %. ()

Reklama

el.zapikano 

všechny recenze uživatele

Drsný pribeh zo stredoveku plný fantázie či magického realizmu. Nečakajte žiadny strhujúci dej. Film ma veľmi pomalé tempo a je plný nezodpovedaných otázok **** ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film. Skutečně je vyprávěn jako legenda. Část je pravda a o části se dá pochybovat, přestože základ bude nejspíš pravdivý. Definitivní hodnocení bych měla odložit, zatím 4 hvězdy za skutečně středověké bahno a hnus, herecké výkony, celkově technické provedení a filmové zpracování literárního předobrazu. Problematické pro mě bylo jen dlouhé vyprávění s celkem zásadními a neočekávanými předěly, jakoby čas příběhu ubíhal podle úplně jiných pravidel. Do legendy to samozřejmě patří, ve filmu to nepůsobí divácky atraktivně. Řada fantasy příběhů by se tu ale mohla poučit!!! ()

Galerie (32)

Související novinky

CINEBENELUX 2014

CINEBENELUX 2014

13.05.2014

Od pátku 16. května do neděle 18. května se ve Veselí nad Moravou uskuteční již druhý ročník nekomerční filmové přehlídky CineBenelux, jež navazuje na tradici filmových seminářů, která započala v 90.… (více)

Reklama

Reklama