Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postava příběhu, mladá zdravotní sestra Marta Kavanová, která stojí poněkud stranou obvyklého rozložení rolí mezi "četníky a zloděje". Je "pouze" lehkomyslnou manželkou, která se nezajímá, odkud její manžel bere peníze na její blahobytný a bezstarostný život. Netuší, že peníze pochází nejen z podvodných kšeftů s obrazy a šperky, ale také z loupežného přepadení menší pražské pošty, během kterého jeden z Kavanových kompliců zastřelil mladou úřednici a zranil policistu. Teprve po manželově nečekané smrti Marta zjistí, že byl zapleten do podezřelých obchodů a vzápětí je ve svém bytě přepadena dvojicí neurvalých manželových kompliců, surově se domáhajících peněz z poštovní loupeže, které měl Kavan na čas někde ukrýt.
Když objeví fotografie mlýna, který muž nedávno koupil, donutí ženu, aby je tam odvezla. Cestou je však zahlédne nesmělý ctitel Marty, mladý fotograf Ivan, který začne trojici sledovat. Pokusí se ženu zachránit, ale je přitom zabit jedním z padouchů, všeho schopným Dolfim. Vyděšená Marta se pokusí o lest a namluví mužům, že peníze jsou uloženy u jednoho přítele v Praze. Milenec Milan, kterého se pokusí zkontaktovat, jí však odmítne pomoci, a tak se situace Marty zdá bezvýchodná. Přestože Bareš již pochopil, že žena o penězích nic neví, agresívní Dolfi se nemíní vzdát a je připraven peníze získat za každou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nóóó, tak to násilnický éro v podání Pavla Novýho tam předvádělo slušnou bouřku. I když tahle krimoška není přímo na slinták, rozhodně se nejedná o nic špatnýho. Není to přímo napínák, ale přece jen strach o hlavní hrdinku a neodbytná zvědavost jak to všechno nakonec dopadne se dostavili. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je tady vidět jakási inspirace kriminálníma filmama z imperialistický ciziny. V porovnání s ostatní českou normalizační tvorbou je tohle neobvykle "akční", plný násilí a je tam na tehdejší poměry i dost nahoty. Ale je to spíš takovej pokus, kterej se nepovedlo dotáhnout k nějakýmu povedenýmu výsledku. Přesto se na to dá koukat. Zejména díky Pavlovi Novýmu, kterej si toho psychopatickýho násilníka zahrál evidentně s chutí. Jinak hodně herců ve filmu nemluví svym hlasem, ale jsou předabovaný. A podle mě to filmu spíš uškodilo. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Námět a herci nejsou špatní, byla tu i snaha o akci (přepadení pošty, automobilová honička, honička po střechách, výbuch bytu), chybí ale větší napětí, spád a styl. Nemám nakoukané socialistické kriminálky, tak nevím, na kolik to vybočuje z jejich kolejí, ale dnes na tom filmu nic zvlášť drsného ani zajímavého nevidím. Pavel Nový good. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Drsné krimi s hloupou zápletkou a marnou snahou P.Nového býti pražským Belmondem. Taky vám při té honičce Pavelkův VW Brouk připomínal Žlutého bastarda ze Sin City? ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Tady bych jen chtěl připomenout, že hlavní ženskou roli tady hrála Z.-U.Kesslerová, známá například z filmu Fešák Hubert. Film byl nebo měl být pokusem Barrandova o krimi v západním stylu, jen to jaksi skřípe... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Svobodova variace na italské exploatační filmy se Zorou Keslerovou, které dal výjimečnou příležitost ukázat tuto svou hereckou zkušenost také českým divákům. Pro tehdejší Barrandov nevídaná míra surovosti, nadbytečné nahoty a všeho, v čem Zora uměla na západě tak dobře chodit. Nelze se divit dvojité gáži za fyzickou náročnost, kterou Zoře naši soudruzi přisoudili. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Dost drsný film, jiný než ostaní detektivky 70. a 80. let. Dva lupiči přepadnou banku, zastřelí úřednici a zraní policistu. Lup ukryjí u šéfa, který však nešťastnou náhodou zemře. A tak je začnou násilím vymáhat z jeho mladé ženy, která o ničem neví. Film má na svoji dobu dosti drsné a naturalisitcké akční scény. Výtečný Pavel Nový v úloze surového zločince Dolfiho. Jiří Svoboda se k drsné krimi po letech vrátil snímkem "Sametoví vrazi". ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Zločin sa nevypláca. Pretože aj keď sa muž snaží vysokým životným štandardom plynúcim z lúpeží, falšovania obrazov a kšeftov so zlatom pripútať k sebe atraktívnu manželku, tá si milenca nájde. Kombinácia povinnej práce a zločinu snaživého manžela totiž pohlcuje totiž natoľko, že nestíha plnohodnotne ženu. Spravodlivosť predstavuje nezaujímavo pôsobiaci vyšetrovateľ, no napriek malej vizuálnej i celkovej telesnej atraktivite dopadne aj šelmovsky krutý typ zloducha. Subžáner akčnej normalizačnej československej kriminálky so sebou priniesol nahotu, neveru, násilie a akciu. A zároveň vniesol do týchto jednaní akúsi perverznú odpudivosť ostro kontrastujúcu so svetom prevládajúcich vyondulovaných trvalých, uniformnej šedivosti verejných priestorov aj panelákových interiérov a svetríkov z Ozety či Makyty. Veď si len zoberte - päť mŕtvych a nič poriadne sa nestane - nejaké vykradnutie lokálnej pošty, čo to je? Akoby normalizačných robotov ovládol v týchto filmoch (okrem Reťazí sa mi vybavuje ešte Smrť stopárok) kriminálny vírus, umožňujúci akčnú auto naháňačku či strieľačku v prefízlovanom priestore. Verejný zločin totiž v reáli mali v oku okrem oficiálnych policajtov bdelé pomocné stráže Verejnej bezpečnosti, strážcovia socialistického zriadenia v podobe členov Ľudových milícií a prešpekulovane dosádzaní agenti a iní posluhovači Štátnej bezpečnosti. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na dobu svého vzniku je to určitě nadprůměrná kriminálka s trochu neotřelým pojetím a dá se říct, že některé (téměř) akční scény jsou solidně natočené. Co se protagonistů týče tak celý film si pro sebe krade psychopatický hrázný Palyza se kterým člověka opravdu nebaví svět. Nový překvapil a svou netradiční úlohu zvládnul více než slušně. Škoda, že zbývající postavy jsou vesměs nezajímavé a film je dějově pouze průměrný, takže nedám 4* i když tu byli některé pasáže co mě opravdu docela bavili...65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Drsná krimi rozhodně ne pro oddech, příliš násilná, leč více reálná, o muži, který se zaplete s dvěma vyhlášenými recidivisty, jenže stačí umřít dříve, než svou manželku a sebe přemístit do jiné krajiny daleko od domova.!! A jeho žena? Ta o ukrytém lupu rozhodně nic neví... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Pche západní kriminálka? Chachá! Nový jako gangster ještě ujde, ale ten tlustej kudrnáč co ho v tesilkách a bundě s kapucou honil přes prejzy Starého města, ten byl teda vzorem všech policejních agentů a detektivů! :-)))) Nejlepší je, jak ho postřeleného saniťák vyžene z dvanáctsetrosky a on s krvácející rukou odchází městem... Opravdová socialististická brutka, kde VB hrají neherci, což je znát nejen na hereckých výkonech ale i na samotném vzezření dotyčných, které je dobové a příšerné! Dávám jeden kufr s lupem. * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Věřit Novému sadistického primitiva mi nedělalo problém, ale ostatní již tak přesvědčiví nebyli, stejně jako scénář, podle nějž se snažili hrát. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tahle poctivá krimi není vůbec špatná, ale má velké potíže s tempem, a to hlavně v první polovině. Z hereckých výkonů jasně dominuje psychopatický Pavel Nový. Pokus o syrovost a autenticitu tady ale tak docela nevychází, jak by si režisér Jiří Svoboda přál, ale přesto tento snímek není ztrátou času. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

V úvodu průměrné kriminálky, v níž se řeší hospodářská kriminalita na pozadí partnerských vztahů, zaujme interiér půdního bytu a odhalená Zora Ulla Keslerová (Marta). Ve druhé půli nudí ubíjející nereálné vydírání/ vyslýchání Marty dvojicí kumpánů. Pavel Nový se postupně stává několikanásobným vrahem. Závěr jak z laciné parodie - běh a střílečka po střeše a do toho všetečný soused (Bohumil Vávra) naznačuje, že cítí plyn a přitom mačká na zvonek - hvězdička za tuhle výbornou scénu:-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Azda prvý akčné krimi v československom filme, ktorý sa ani nesnaží byť niečim iným. A to oceňujem. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Svoboda kriminálky a dramata o temnotách lidských duší vždycky uměl. Nezávisle na režimu. Tady je všechno - náznaky erotiky, honičky v autech, přestřelky, honičky po střechách, výbuch, napětí, zajímaví záporáci a skvělá akční hudba. Zřejmě nejhlavnější česká role Zory Ully. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ke kriminálkám z období normalizace přistupuju většinou s rezervou, ale tohle není špatný film. Rozhodně alespoň námět byl výborný. Pak se to ale celé utápí ve spoustě hluchých míst, navíc s naprosto směšnou figurkou kriminalisty s kravatou zastrčenou ve véčkovém svetříku. Na svou dobu musel hodně provokativně působit luxus půdního bytu hlavní hrdinky, ale tenhle interiér měl ve scénáři své logické místo. A výkon u nás nepříliš známé Zory Keslerové, bývalé pornohvězdy v Itálii, nebyl vůbec špatný. ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Samotný příběh a hlavní představitelé v pohodě, ale jako libovolný i jen náznak akce je natočen opravdu směšným způsobem. ()

Reklama

Reklama