Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Hlavní postava příběhu, mladá zdravotní sestra Marta Kavanová, která stojí poněkud stranou obvyklého rozložení rolí mezi "četníky a zloděje". Je "pouze" lehkomyslnou manželkou, která se nezajímá, odkud její manžel bere peníze na její blahobytný a bezstarostný život. Netuší, že peníze pochází nejen z podvodných kšeftů s obrazy a šperky, ale také z loupežného přepadení menší pražské pošty, během kterého jeden z Kavanových kompliců zastřelil mladou úřednici a zranil policistu. Teprve po manželově nečekané smrti Marta zjistí, že byl zapleten do podezřelých obchodů a vzápětí je ve svém bytě přepadena dvojicí neurvalých manželových kompliců, surově se domáhajících peněz z poštovní loupeže, které měl Kavan na čas někde ukrýt.
Když objeví fotografie mlýna, který muž nedávno koupil, donutí ženu, aby je tam odvezla. Cestou je však zahlédne nesmělý ctitel Marty, mladý fotograf Ivan, který začne trojici sledovat. Pokusí se ženu zachránit, ale je přitom zabit jedním z padouchů, všeho schopným Dolfim. Vyděšená Marta se pokusí o lest a namluví mužům, že peníze jsou uloženy u jednoho přítele v Praze. Milenec Milan, kterého se pokusí zkontaktovat, jí však odmítne pomoci, a tak se situace Marty zdá bezvýchodná. Přestože Bareš již pochopil, že žena o penězích nic neví, agresívní Dolfi se nemíní vzdát a je připraven peníze získat za každou cenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (78)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Je tady vidět jakási inspirace kriminálníma filmama z imperialistický ciziny. V porovnání s ostatní českou normalizační tvorbou je tohle neobvykle "akční", plný násilí a je tam na tehdejší poměry i dost nahoty. Ale je to spíš takovej pokus, kterej se nepovedlo dotáhnout k nějakýmu povedenýmu výsledku. Přesto se na to dá koukat. Zejména díky Pavlovi Novýmu, kterej si toho psychopatickýho násilníka zahrál evidentně s chutí. Jinak hodně herců ve filmu nemluví svym hlasem, ale jsou předabovaný. A podle mě to filmu spíš uškodilo. ()

Sekel 

všechny recenze uživatele

Nejzabavnejsi na tomhle filmu je to, ze vrahove se tady zbavi tela obeti tak, ze je se zavazim shodi z mostu do Orlicke prehrady. O deset let pozdeji to tak udelaji jini vrahove ve skutecnosti, o kterych za dalsich deset let stejny reziser Jiri Svoboda natoci film, v nemz je prakticky stejna scena jako v Retezu. Asi nahoda. Taky me rozesmalo, co udelal domovnik, kdyz ucitil, ze z jednoho z bytu unika plyn. ()

Reklama

R-2 

všechny recenze uživatele

4* dávám s ohledem na rok vzniku a odstup od jiných v té době produkovaných snímků. Přijde mi inspirace francouzskou vlnou a kdyby příběh byl natočený úplně stejně tam, tak by mnozí nehledali odkazy na socialismus,  ale užili si film samotný.  V této době to byl jistě svěží vítr. Překvapilo mě,  že jsem ho neznal. Jinak 60% je myslím správné hodnocení. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Po nedělním obědě se dá...a když nic tak je hezký pohled na Keslerovou V postsynchronech předaboval Zdeněk Svěrák- Eugena Jegorova, Zora Keslerová mluví hlasem Janay Andresíkové. Jiřího Klepla namluvil Jan Teplý. Těch předabovaných herců je mnohem více, těžko říct, proč  došlo k tak velkému předabovaní. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Svobodova variace na italské exploatační filmy se Zorou Keslerovou, které dal výjimečnou příležitost ukázat tuto svou hereckou zkušenost také českým divákům. Pro tehdejší Barrandov nevídaná míra surovosti, nadbytečné nahoty a všeho, v čem Zora uměla na západě tak dobře chodit. Nelze se divit dvojité gáži za fyzickou náročnost, kterou Zoře naši soudruzi přisoudili. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Filmovanie prebiehalo v Prahe, Kladne a Klukoviciach. (dyfur)
  • Film byl inspirován skutečnou událostí. Kriminalista Miloslav Dočekal, který případ vyšetřoval a na filmu spolupracoval jako odborný poradce, o něm ale řekl: „Pravdivý je jen popis události, vše ostatní je vymyšleno.“ (sator)

Reklama

Reklama