Reklama

Reklama

Jízda vysočinou

  • USA Ride the High Country (více)
Trailer

Obsahy(1)

Měl převézt zlato pro banku, svůj úkol chtěl splnit čestně, za každou cenu... Stárnoucí Steve Judd a Gil Westrum bývali kdysi vynikajícími střelci a strážci zákona a ještě stále se těší slávě a uznání. Když se spolu po dlouhé době opět setkají v Sacramentu, má Judd pro banku zajistit převoz vykoupeného zlata od zlatokopů v horách Sierra Nevady. Je to hodně nebezpečný a nevděčný úkol, který může jen těžko provést sám. Proto je rád, když mu Gil přislíbí pomoc. Oba muže spojuje přátelství, nezávislost, a také to, že vlastní jen koně a pár dolarů. Jako třetího k sobě přiberou Gilova mladého přítele Hecka Longtreeho. Na cestě do hor se k nim ještě připojí mladá farmářská dcerka, emancipovaná Elsa... Vynikající western natočil režisér Sam Peckinpah (Divoká banda, Balada o Cable Hogueovi, Pat Garrett a Billy Kid, Železný kříž), jenž příběhu o přátelství vtisknul působivost a osobitou poetičnost. Přitom nenápadnými detaily narušuje obvyklé schéma samotného žánru. Film zaujme kamerou Luciena Ballarda, která mistrně využívá obrazy krásné krajiny, kde se natáčel (Inyo National Forest) a hudbou skladatele George Bassmana. Výrazným hereckým projevem upoutají Joel McCrea v roli prošedivělého a rázného Stevea Judda a Randolph Scott v úloze jeho poněkud nevyzpytatelného přítele Gila Westruma. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dlho som netušil, ako sa to vyvinie, ale vysvitlo, že prevážať sa môžu aj dôležitejšie veci ako zlato. Napríklad ženská poctivosť alebo nakoniec aj holý život. Western ukazuje poctivú filmarčinu s poctivým starosvetským záverom, ale ani obrázky krajiny ani príbeh ma veľmi nezasiahol, takže u mňa iba priemer. –––– Zůstane tady! Nepřevážíme sukně, ale zlato. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Peckinpah zde ještě nezachází do takových brutalit jako ve své Divoké bandě. Začátek je poněkud zdlouhavý. Ale kamera je dobrá, nádherná krajina, kladná postava dívky, dcery protestanstého otce. Asi nejzajímavější je pasáž filmu se špatnou svatbou, vše ostatní je šedivější průměr. Zachraňují to jen pěkné záběry krajiny. ()

Reklama

Angerr 

všechny recenze uživatele

Skvělý western, po V pravé poledne asi nejlepší, jaký jsem kdy viděl, jen těsně uniklo nejvyšší hodnocení. Nejspíš kvůli pomalému začátku, který ale film náležitě zúročí v druhé polovině, možná kvůli použití některých tradičních klišé, i když příběh sám je originální a jeho rozuzlení překvapivé. Každopádně teď vím, u jakých záběrů mám při sledování dalších Peckinpahových filmů zbystřit pozornost na nejvyšší míru - viz. pohled kamery zblízka na zobající slepice, když se hrdinové v závěru přibližují k ranči. 9/10 ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Výborný western odehrávající se v krásných horských scenériích. Příběh dvou přestárlých kamarádů, které k sobě svede ještě jeden úkol. Trocha zábavy a spoustu nostalgie. Sam tu nezachází příliš do hloubky, a nechává film spíše v poklidu plynout. I atmosféra není až tak hutně nastavená a prapracovaná jako v pozdějších filmech tohoto režiséra. Charaktery jsou velmi dobré a skvěle zahrané. Každá postava, i ta sebevedlejší má v příběhu své místo. Je to krátké, s akční pasáží na závěr, která neopomíná typický westernovský duel. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Sam Peckinpah ma ešte nesklamal,nesklamali ani páni v staršom veku,ktorí strčia do vrecka hocijakého mladého borca,ktorý sa tak tvári... Skúsenosti im napomáhajú,aby sa popasovali s neľahkou úlohou,ktorou je jeden z nich poverený,a tak zavolá na pomoc toho druhého,k nim sa pridáva jedna mladá pekná babenka a drzý mladík,ktorý je do nej blázon... A v nehynúcich horách sa predvedú ako sa majú zachovať pri prekážkach,ktoré zdolajú ľavou-zadnou alebo do cesty sa klasicky zapletie banda vývrhelov,ktorí sú dychtiví po tej babenke Else,ktorá sa má stať zákonitou ženou jedného z nich... Vychutnával som si zábery peknej krajiny v kamere Luciena Ballarda a akcie,ktorá ešte nieje taká prudká ako býva u Sama zvykom,ale toto dielo je 100% zárukou kvality nablýskanej v 90 minútach. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (2)

  • Jako bonus se na soundtracku objevují i skladby z Bassmanova projektu z roku 1964, komediálního westernu Mail Order Bride. (Terva)

Reklama

Reklama