Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (285)

camper 

všechny recenze uživatele

Arabelu jsem vždycky miloval a budu stále, nevadilo mi ani, že její představitelka se v pokračování změnila (ikdyž původní byla lepší). Působím tady jako trn v oku, ale já mě se to prostě líbí. Jako malej jsem si vždycky přál cestovat do říše pohádek a mít Fantomasův "vočmen". //Edit 21.2.2011// Teď jsem to dokoukal znova a ani po tolika letech se mi to nepřestalo líbit. Pravda možná první série byla malinko lepší, ale i tak prostě pecka! ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Tohle ma byt pokracovani Arabely? Na Arabelu se muze divat cela rodina a vsichni vcetne dospelych se budou bavit. Toto pokracovani je ale tak infantilni, ze to musi zarazet snad i deti nad 10 let. Vsechno neskutecne natahovane, vsak to taky ma mnohem vic dilu nez puvodni Arabela. Uplne zbytecnych dilu. Ja ani nevim, jak to dopadlo, nekde v pulce serialu jsem se proste prestal divat. Vylozene spatne jsou i herecke vykony a to i u hvezd jako Zazvorkova nebo Narozny. Nejtragictejsi projev ma Patrasova, jejiz postava Xenie byla snad schvalne upravena tak, aby ji nekazila image hodne Dady. Div ji pri tom tutumutu projevu necouha z rukavu zizala. ()

Reklama

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že tahle série je na ČSFD docela podhodnocená. Původní série je sice klasika, ale jestli mi na ní něco vadí, tak je to ubrečená Arabela, která pět dílů v kuse čeká v socialistickém bejváku na to, až si pro ni Rumburak přijde. V nové sérii je postava Arabely upozaděna. Některé nové nápady se povedly více, některé méně. Přibylo kouzelných artefaktů, ty původní vyklízejí scénu (kouzelný prsten je příliš univerzální a končí na dlouhou dobu v ptačím hnízdě). Rumburak se postupem času mění z uťápnutého zlodějíčka ve všehoschopného hajzla. I ten Fantomas mi přijde sympatičtější, protože už ho nehraje nehodící se Peterka (jako malí jsme si se setrou vyrobili ze stavebnice Cheva Fantomasovy technické zázraky a naházeli je do kufříku s obrázkem Šmoulů). Postava Xénie prochází zajímavým vývojem. Dále se v nové sérii objevuje řada skvělých nápadů jako zahradník Pompo (taky jsem si zkoušel zasadit svůj vlastní nehet) a scénař je neuvěřitelně propletený, že až nevěřícně zíráte, jak tohle všechno může Macourkovi do sebe zapadat. 25. díl s název Rumburak kontra Fantomas bylo dlouhou dobu to nejlepší finále, jaké jsem si v dětství dokázal představit. A nevím jak vás, ale po prvním zhlédnutí mě na konci děsně rozbrečelo, že se Blekota nevrátil z pekla. Zato až dnes chápu, proč král v úplně poslední scéně udělal to, co udělal. (68.) ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Toto pokračování Arabely buď nemělo vůbec vzniknout a nebo když už, tak minimálně o 5 let dříve, tj. před listopadem 1989. To že jej natočili až v nově nastoleném režimu seriálu nejvíce uškodilo. Nedá se přece jeden příběh točit ve dvou různých politických systémech, zákonitě to pak ovlivní i výsledný efekt a především scénář. Zatímco v původní Arabele natočené za socialismu se autoři dokázali vyhnout všemu, co s režimem jakkoliv souviselo, v lidském světě se drželi výhradně komediální linie a v pohádkovém zase té fantasy, v tomto polistopadovém pokračování už to zdaleka tak neplatilo. Tak např. postava zazobaného podnikatele Pappa s luxusní vilou, bazénem, armádou služebnictva a pořádáním snobských večírků se do pohádkového příběhu absolutně nehodí, třebaže Labudův herecký výkon neměl chybu. Dále čarodějnice, která se přeškolila na kartářku a věštkyni, což je v kapitalismu vlastně zlegalizovaná forma zlodějny, jak okrádat důvěřivé lidi, dnes takové šarlatánky lezou na obrazovky v pokleslých pořadech EZO.TV nebo Volejte věštce. Zlatokopka a prospěchářka Roxana se sem taky moc nehodí. Zkrátka ten kapitalismus a prozápadní propaganda jsou tu cítit na sto honů. Nesmyslné přeobsazení rolí - Šafránková namísto Nagyové a Ševčíková místo Týblové. Příběh mi přišel zbytečně rozvláčný a překombinovaný a taky přibylo plno zbytečných postav. Svižnost děje a méně postav by si vystačily i se 13-ti díly jako předchozí seriál, tady to ovšem bylo zbytečně roztaženo na dvojnásobek. Co seriál úplně nepohřbilo a v mém hodnocení vytáhlo alespoň na lepší 2 * jsou herecké výkony, zejm. starší generace herců. Škoda že se nové Arabely nedožil Menšík, myslím, že by toho dost zachránil. 40% ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Kvalit původního seriálu ani v žádném případě nedosahuje. Zato se v něm objevuje tuna diskotrisko emeriken startrek efektů, pošahaný ostrov Pultanela (i když občas vykouzlí vtipné hlášky), senilní dvojčata a dementní pan kterého hrál Marian Labuda (tuhle postavu jsem opravdu neměl rád), zato klasicky skvělá Jarka Kretschmerová, která si zahrála Roxanu.Výkony pánů Sováka, Brodského nebo Zázvorkové či Brejchové seriál zachranují před pádem do naprostých hlubin.Ale na druhou stranu- jako mladej kluk jsem na to rád koukal a zase tak moc špatný to neni ()

Galerie (88)

Zajímavosti (46)

  • Natáčeno v Praze a na zámku Koloděje. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčeno v Pardubicích. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama