Reklama

Reklama

Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek

(seriál)
  • Slovensko Arabela sa vracia
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Česko, 1993, 12 h 8 min (Minutáž: 28 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hrají:

Jiří Lábus, Miroslava Šafránková, Vladimír Dlouhý, Marián Labuda st., Jaroslava Kretschmerová, Ondřej Kepka, Petr Nárožný, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

Arabela pokračuje dalšími šestadvaceti příběhy, jimiž autoři Miloš Macourek a Václav Vorlíček volně navázali na díly předchozí. Než se podařilo pokračování úspěšného seriálu napsat a natočit, uběhla řada let. Někteří herci z první série se už, bohužel, natáčení nedožili: Vladimír Menšík, Václav Lohniský, Petr Svojtka či Jiří Hrzán. Přesto se ale s většinou herců, které si diváci oblíbili, zase setkají. Se Stellou Zázvorkovou, Vlastimilem Brodským, Ivou Janžurovou, Janou Brejchovou, Vladimírem Dlouhým a přibudou k nim desítky představitelů nových rolí. Například Marian Labuda, Petr Nárožný a Pavel Zedníček. V titulní roli Arabely vystřídala slovenskou herečku Janu Nagyovou neméně půvabná Mirka Šafránková.

Od chvíle, kdy naposledy zazvonil kouzelný zvoneček, se udála spousta věcí. Arabela a Petr jsou spolu 10 let a marně čekají na dítě. Z Honzíka a Mařenky se stali vysokoškoláci, studují folkloristiku, tedy pohádky. Říše pohádek je vážně ohrožena, ze země obrů je pro své vegetariánství vyhnán obr Balibul a usadí se poblíž království, aby se naučil jíst lidi. Každý den žádá novou oběť. Bystrozraký uteče z vězení, aby se nestal jeho obětí a zmocní se kouzelného pláště. Letí do světa lidí. (Česká televize)

(více)

Recenze (285)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Arabela byla seriálem mého dětství a i když jsem už pohádkám trošku odrostl, přivítal jsem pokračování seriálu ne snad s velkým očekáváním, nicméně s určitým zájmem.Znovu se potvrdilo, že do jedné vody v řece dvakrát nevstoupíš. Po třech dílech jsem jasně poznal, kolik uhodilo, nicméně jsem vydržel až do sedmého dílu. Zatímco původní Arabela byla především osobním projektem autorů, je pokračování jen komerční zakázkou a obchodním kalkulem. Je to natahované, uspěchané, studené, schází osobní zaujetí a určitá poetika.Největší problém je v samotném scénáři... Celkový dojem 25%. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Tohle je trpký návrat jedné legendy. Sice jsem v devadesátém už byla odrostlejší dítě, ale pohádky mi stále byly blízké. Tahle nikoliv, viděla jsem jeden a půl dílu, primárním dojmem bylo zklamání až znechucení. Z občas zahlédnutých fragmentů seriálu jsem usoudila , že ignorovat Arabelin návrat bylo správné rozhodnutí. 10% za snahu. ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Pokračování Arabely nemá kouzlo původního seriálu. Pochopitelně že ne. Je to natočené v jiné době, mnoho původních herců bylo mrtvých (Menšík), vyměněných (Nagyová, původní Mařenka Týblová) nebo silně zestárlých a bez elánu (Sovák, Filipovský). Někteří se z natáční efektně vyvlíkli (Vízner). Některé postavy a dějové linie byly na zabití (Roxana, strýček Pompo), jiné upozaděné (Petr, Arabela). Ale přes všechny výtky se pořád jedná o jeden z nejlepších českých seriálů po revoluci. Přes spoustu linií je většina slušně uzavřena, děj je napínavý, umí krásně gradovat, Jirka Lábus jako Rumburak je stále skvělý, Xénie prošla skvělou proměnou, dědci a Natálka jsou sympatičtí, Fantomas a jeho sbírka vynálezů tomu dává solidní sci-fi nádech, Pultanela je výborně vymyšlená a stále ještě je zde spousta humoru. A hlavně - v dětství to bylo napínavé a zábavné. Takže nemám srdce tomu dát míň než 4*. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Pro mě ani Arabela, byť divácky velmi populární pohádkový seirál, nebyla nic moc. Pokračování seriálů je pak pouze slabým odvarem. To už ani není pohádka, ani komedie, ale pouze taková slátanina podbízející se divákům ve stylu nastupujících holywoodských paskvilů, které jsou přeplněny triky a často nesmyslnými réžijními nápady, ale umění a inteligentní zábava chybí. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Nato že to má v názve Arabelu, tak tentokrát tu Arabela hrá druhé husle a pre tvorcov bola táto postava tak nepodstatná, že ju pokojne preobsadili. Viete si predstaviť, žeby preobsadili Jiřího Lábusa ako Rumburaka? Zo seriálu sa vytratila tá krásna rozprávkovosť predošlého seriálu a zostal z toho prekombinovaný dej. Ale má to zopár dobrých nápadov ako napr. Pultanela. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (47)

  • Natáčelo se na hradech Budyně nad Ohří a Bouzov. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Natáčelo se v Bohosticích, Praze, zámku Koloděje. [Zdroj: Filmovamista.cz]. (M.B)
  • Při testování patentu Petra Majera (Vladimír Dlouhý) se kontejner zvedne až nad ředitelův (Jiří Havel) nový vůz. Po pádu kontejneru na auto má však rozbitý vůz jiný přední nárazník a vozu chybí přední poklice. (P.Machy)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama