Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

J-o-k-e-r 

všechny recenze uživatele

Pohádkový seriál, z dílny vyhlášeného dua Vorlíček-Macourek patří mezi nejhezčí československé seriály. Plno známých herců jako V. Menšík, V. Dlouhý, J. Sovák, J. Lábus, V. Brodský, S. Zázvorková, a mnoho dalších. Kdo by netoužil mít kouzelný prsten nebo cestovní pláš, kterým se dopravíme do kouzelné říše pohádek. Snad jen škoda, že jsme se nedočkali více dílů, protože pokus o navázání po 15 letech už se s tímto seriálem opravdu nedá srovnat. ()

jenik71 

všechny recenze uživatele

Pohádkově pohádkový rodinný seriál. Nic mu neubírá na kvalitě ani poměrně značná časová propast od doby vzniku. Vrchol Václava Vorlíčka, který s mistrovským citem propojil reálný svět se světem pohádek. A to tak dokonale, že by člověk uvěřil, že pohádkový svět existuje. Dokonalý příběh, dokonalé triky, originální humor a především plejáda hereckých hvězd své doby. V tomto seriálu jsou k vidění téměř všechny pohádkové bytosti, chybí snad jen Budulínek a Smolíček. Prostě jedinečné a nenapodobitelné. Pokračování této původní série je ale kvalitou o několik tříd níže. ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní pohádkově-komediální seriál o střetu pohádkového a skutečného světa, který oběma světům působí komplikace. Dala by se snad vytknout jen určitá větší míra naivity "kladných" hrdinů, ale to by pak nemohl být šest a půl hodinový seriál. Pohádkový svět je na tom o poznání hůře, neboť pohádky zde stereotypním způsobem jdou stále dokola a jakákoliv změna je přivádí do zoufalství a paralyzuje je Je zde velká spousta kvalitně ztvárněných rolí, kdy si herci vyloženě natáčení užívali. Kladné postavy: samozřejmě Karel Majer (vynikající Vladimír Menšík), který svou touhou naučit se střílet, způsobí Rumburakovu vzpouru a který ze setkání s pohádkovou říší střídavě končí v blázinci, ve vězení, či v podobě jezevčíka. Dále jeho žena (Stella Zázvorková), jeho syn Petr (Vladimír Dlouhý), který konečně poznává dívku svého života a jeho technický svět je nadobro změněn, vládce pohádkové říše král Hyacint (Vlastimil Brodský), který všude požadoval vzdávání úcty jeho osobě, jeho kouzelník Vigo (Jiří Sovák) a dcera Arabela (Jana Nagyová s hlasem Libuše Šafránkové), která konečně nalezne nějaký smysl života v Petrovi a v lidském světě, králův zeť Vilibald (výborný Oldřich Vízner), který se z prince zachránce musel stát princem-lupičem, nejmocnější muž pohádkové říše pro dospělé Fantomas (František Peterka), který vždy přichází v pravou chvíli a samozřejmě nezbedná dítka Honzík Majer (Ondřej Kepka) a Mařenka Hermannová (Veronika Týblová), kteří nedokáží udržet jazyk za zuby a rádi dospělé trápí, že si "půjčují" jejich věci. Záporné postavy: v první řadě čaroděj druhé kategorie Rumburak (výborný Jiří Lábus), který se nechce smířit s nespravedlivým trestem a rozhodne se zmocnit pohádkové říše a pojmout Arabelu za ženu. Dále princezna Xenie (nádherně panovačná Dagmar Patrasová), ještě nedospělá a toužící po svém druhu vládnoutí, královna (Jana Brejchová), protože to po většinu času byla převlečená čarodejnice, nakonec napravený čert Blekota (František Filipovský), kterému udělala peklo a později ráj vdavek chtivá slečna Müllerová (vynikající Iva Janžurová), která každého ráda komandovala, čarodejnice (Jana Andresíková), která ráda pomáhala Rumburakovi a úlisný zloděj Fousek (dobrý Václav Lohniský). Z dalších postav: televizní asistent Gros (Jiří Hrzán), profesor na technice (Čestmír Řanda), televizní režisér Novák (Jiří Kodet) a psychiatr Jiří (Petr Svojtka). Velmi kvalitní pohádkový seriál pro děti o boji dobra se zlem a o fantazii bezbřehé. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol (co se týče do absurdna dovedené kvantity) macourkovské fantazie, která popravdě řečeno občas sjíždí až k těm nižším patrům lidové zábavy. Ale na druhou stranu v dobách, kdy jsem seriál sledoval poprvé, tak jsem ho jako malé dítě doslova hltal a příliš jsem nad jeho podbízivostí nepřemýšlel. A pak ta nevypsatelná spousta skvělých českých herců, z nichž chci vyzvednout alespoň Vlastimila Brodského v jedné z jeho nejvlastnějších filmových rolí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli, jsem jako dítě ujížděl na nějaký seriál tak to byla Arabela. Chtěl jsem mít kouzelný prsten, stejně tak současně jsem chtěl být fantomas a mít za ženu krásnou princeznu Arabelu . Za komunistů nebyl moc důvod, proč koukat na obrazovku, ale Arabela navždy zůstane v mém dětském světě, jako zářivá perla mezi uhlím v karvinských dolech. ()

Galerie (484)

Zajímavosti (77)

  • Šaty pre Arabelu (Jana Nagyová) navrhol a ušil Theodor Pištěk, ktorý herečke ušil aj jej svadobné šaty pri jej prvej civilnej svadbe s Mirom Kubovičom. (Raccoon.city)
  • Scény z Petrovy (Vladimír Dlouhý) vysoké školy byly natáčeny na ČVUT v Praze, stejně jako záběry z menzy, která patří také ČVUT v Praze. Dále se filmovalo také v Černošicích u Prahy, kde byla filmována Majerovic vila, která se dnes nachází na adrese ul. Zdeňka Lhoty 466. Chechotův hrad představovala zřícenina hradu Helfenburk u Bavorova, nádvoří už bylo natáčeno na Kunětické Hoře. Budova televize se natáčela na Heyrovského náměstí 2 v Praze 6 Břevnově. Studio 5 bylo natáčeno v prostorách ČT Na Hřebenech 4, v Praha 4 Podolí. Bouračka Rumburaka (Jiří Lábus) s Blekotou (František Filipovský) se odehrála na křižovatce v ul. Na ořechovce a Lomená, Praha 6 Střešovicích. (Mikyska)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama