Reklama

Reklama

Arabela

(seriál)
  • Československo Arabela
Pohádka / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1980, 6 h 17 min (Minutáž: 29 min)

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Jana Nagyová Pulm, Vladimír Menšík, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Lábus, Dáda Patrasová, Vlastimil Brodský, Jana Brejchová, Jiří Sovák (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Někdy stačí zazvonit zvonečkem a pohádky je konec. Jenže někdy je to právě naopak... V říši lidí se setkáváme s rodinou Majerových, kde se pan Majer živí jako vypravěč pohádek na dobrou noc. Jednoho dne najde pan Majer kouzelný zvoneček, který jeho rodinu spojí s Říší pohádek, kde vládne hodný král Hyacint se dvěma dcerami - Arabelou a Xénií. Je zde i zlý kouzelník II. kategorie Rumburak, který chce celou Říši pohádek získat jen a jen pro sebe, a hodlá pro to udělat vše. Ale nebyl by to správný pohádkový seriál, aby vše dobře nedopadlo. (Česká televize)

(více)

Recenze (485)

golfista 

všechny recenze uživatele

Ve svém prvním seriálu potvrdil Václav Vorlíček, že mu patří první místo v naší kinematografii na poli zábavy pro všechny věkové kategorie. Jak vzpomínám tak vzpomínám, myslím že Arabela je vlastně jediná opravdová pohádka na pokračování. A fakt nevím, co by se jí dalo vytknout :-) Pokračování už bylo slabší. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za hlubokého totáče byla Arabela světlým ostrůvkem televizní zábavy v moři plném šedi a politicky angažovaných pořadů. Navíc to byla náramná zábava, při které se penězi nešetřilo a na výsledku je to vidět. Skvělý příběh s báječnými herci. Lze vůbec něco vytknout? ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch lepších českých seriálů. Sice je takový hodně dětský a má spoustu chyb, ale všichni malí (i velcí) se dobře baví. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus se tam málo vyskytoval Fantomas (František Peterka:))), ale i tak jde o nedostižné dílo, neboť v něm pan Vorlíček výborně propojil svět pohádek a svět reálný. Tvrzení o nedostižnosti jen potvrzuje naprosto zbytečná "druhá série", ve které je sice více Fantomase, ale zas je tam na pytel všechno ostatní:) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Duo Macourek+Vorlíček opravdu "naplnilo" naši kinematografii nápady k nezaplacení. Geniálními a přitom jednoduchými. Nezapomenutelné je vše od pana Majera (jezevčíka, jinak též skvělý Vladimír Menšík :-), přes "továrnu pozpátku" až po sousoší Muž, slinící si prrrst a jeho přřřátelé :))) Ve své době mě ještě hodně bavil a naplňoval naprosto nepohádkový závěr, dávající ohromný smysl celému uběhnuvšímu pohádkovému ději. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jestli, jsem jako dítě ujížděl na nějaký seriál tak to byla Arabela. Chtěl jsem mít kouzelný prsten, stejně tak současně jsem chtěl být fantomas a mít za ženu krásnou princeznu Arabelu . Za komunistů nebyl moc důvod, proč koukat na obrazovku, ale Arabela navždy zůstane v mém dětském světě, jako zářivá perla mezi uhlím v karvinských dolech. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Težko kdy překonatelný pohadkový seriál, jenž nabízí přehlídku těch nejlepších hercu sve doby a naprosto dokonalý scénář , škoda jen zbytečného pokračovaní ..... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Já ten prsten chci aneb "Pán Prstenů" po česku.. Vrcholná záležitost v tvorbě V&M a nejlepší pohádkový seriál s "all star" obsazením. Zde není co vytknout (kromě druhé řady). Autoři a tvůrci, děkuji! ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol (co se týče do absurdna dovedené kvantity) macourkovské fantazie, která popravdě řečeno občas sjíždí až k těm nižším patrům lidové zábavy. Ale na druhou stranu v dobách, kdy jsem seriál sledoval poprvé, tak jsem ho jako malé dítě doslova hltal a příliš jsem nad jeho podbízivostí nepřemýšlel. A pak ta nevypsatelná spousta skvělých českých herců, z nichž chci vyzvednout alespoň Vlastimila Brodského v jedné z jeho nejvlastnějších filmových rolí. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Skvělá macourkovská crazy komedie na pokračování s neuvěřitelně atraktivním obsazením a Jiřím Lábusem v jeho životní roli. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Další z vrcholu tvorby Macourek - Vorlíček bez nichž by česká kinematografie přišla o nemalý počet klasik. Arabala to je doslova koncert všech špičkových českých herců. Pane Vorlíčku, pane Macourku nezbývá než poděkovat...... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Proboha, co na tomto klopotně upoceném seriálu pro ty naše socialistické dětičky vidí všichni ti velkorysí pětihvězdičkovití hodnotitelé? Že se nic lepšího touto formou a obsahem v téhle zemi neurodilo? A pokračování - to byl už toporný hnus... Ano, toto dílko vychovávalo všechny ty dnešní Koljaře a Pelíškáře. Spousta z nich nestačila dorůst. Stačí se jen mrknout na to množství hrubek v pochlebleptných komentářích. Smutné. Velice smutné a asi typicky české. Škoda slov... ()

choze 

všechny recenze uživatele

V ARABELE Macourek s Vorlíčkem dokonale propojili a zúročili dvě hlavní linie svojí dosavadní tvorby - pohádky a sci-fi crazy komedie/parodie - a jako obvykle se mohli opřít o luxusní obsazení v čele s Menšíkem, Brodským, Sovákem a Lábusem. Příběh o skutečném světě ovlivňujícím paralelní svět fikce připomíná jinou klasiku mého dětství, NEKONEČNÝ PŘÍBĚH, který ale poprvé knižně vyšel ve stejném roce, kdy byla natočena ARABELA. Zajímavý námět, sympatické postavy, napínavý a zamotaný děj, typické macourkovsko-vorlíčkovské motivy, gagy, dialogy a hlášky ("NEPOSLOUCHEJTE HO, JE TO BLÁZEN." - "A CO JSTE VY? - "ČARODĚJ.") , gejzír nápadů a famózní znělka. A fešné princezny. Zřetelně si pamatuju, jak jsem jako děcko hluboce prožíval všechny intriky Rumburaka, jakož i dvou malých sígrů, co se na chvíli zmocnili kouzelného prstenu, nebo když kouzelné artefakty měnily majitele (nebo byly zničeny). S odstupem času mě nejvíc dostal do kolen Menšíkem nadabovaný jezevčík. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Další ze skvostných seriálů mého dětství, kdy jsem netrpělivě čekala na každou neděli, kdy ho dávali v ranním vysílání pro děti - viditelně mě do dnešních dní zájem o svět fantazie neopustil :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Utržené sluchátko jsem mít nechtěl, po džinovi z láhve jsem také nikdy netoužil, ale ten kouzelný prsten... to byl sen mého dětství. Přestože Arabela léty ze svého kouzla něco ztratila, zůstává pro mě jednou z nejkrásnějších pohádek. Mimochodem, také vám přišly ty díly tak strašně krátké? ()

sud 

všechny recenze uživatele

I kdybych "Arabelu" viděl stokrát, klidně se podívám po stoprvé. Zážitek sice není tak intenzivní jako prve, ale Vladimír Menšík, Jiří Lábus a František Filipovský mne pokaždé dokáží uzemnit. Nestárnoucí televizní trvalka, která dokáže stále potěšit malé i velké diváky a narozdíl od svého pokračování působí stále svěže, vtipně a mile pohádkově. 85%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Krásná princezna, jejíž vzdělání skončilo u skoňování podsatných jmen, odloží diadém a princeznovské šaty, aby v legínách a košili mohla v rodině muže, se kterým si je aspoň o čem povídat, čarovat podle kuchařky "Vaříme zdravě, chutně, hospodárně". Tu kuchařku máme doma taky, ten diadém mě fascinoval víc než kouzelný prsten. Asi to bude tím, že vařit umím i bez prstenu. Ale ten kouzelný plášť, to bych si chtěla zkusit. Na výstavě jak se obléká pohádka jsem si na něj mohla aspoň sáhnout. ()

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama