Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

Mahalo 

všechny recenze uživatele

U tohoto seriálu jsem vyrůstal, bohužel však moje hlava nějak nezaznamenala zábavu a spíše jsem se u seriálu nudil, ze začátku jsem se smál, pak méně,méně a méně, a pak už jenom koukal na videu kdy to skončí, občas tam něco bylo vtipné a dávalo to občas smysl, ale bylo tam toho více nudného a nemělo to jiskru, když jsem slyšel písničku "Létající Čestmír" tak jsem měl chuť skočit z okna. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Vracet se k seriálům ze socialistického období je vždycky zajímavé, protože se do každého jednoho z nich, ať už vědomě, nebo nevědomě, ideologie autorů a vliv režimu promítá. A je těžké říct, jak to vlastně bylo. Ano, je tu propaganda vidiny nádherného kolektivizačního světa, kde jsou na sebe všichni hodní, všichni jsou chytří, všichni jsou zdraví. Ale zároveň je tu vždycky minimálně jeden vůl, který ten svět chce rozkrást a nechat si ho pro sebe, kvůli čemuž podobný svět nikdy zákonitě nevznikne a vždycky selže. Je to tedy skutečná propaganda, nebo jen konstatování všeobecné pravdy, která je dnes již generacemi potvrzená? Chtěli se autoři nenápadně režimu vysmát, nebo režim naopak chtěl, aby jejich diváci právě toho vola proklínali, a o to ochotněji budovali? Záleží vlastně už jen na tom, co my jako diváci vidět chceme. Hlavně je to hodně zábavný seriál se skvělými postavami, nádherně koncipovaným světem, hořkosladkým koncem a báječně zahrnutými sci-fantasy prvky. Tak, jak to Vorlíček s Macourkem uměli. ()

Reklama

Heui 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný český seriál, kde se zase sešlo perfektní herecké seskupení. O tom žádná, o zábavu je postaráno! Jediné v čem celkem pokulhává je děj, který, podle mého názoru, snad nebyl určen pro seriálový počin, nýbrž pro celovečerní film. Kdyby to celé bylo ve 2 hodinách, asi by mě to bavilo víc. 3,5*. ()

outsider 

všechny recenze uživatele

V dětství mně nezaujal, v podstatě jediné co se mi na něm líbilo,byla úvodní píseň - tu jsem poslouchala na desce. Dnes už se na to dívám jinýmy očima a doceňuji kvality seriálu a to hlavně podání "padouchů". Nárožný s Janžurovou prostě nezklamou. Když k tomu připočítám pana Menšíka-mám záruku kvalitních hereckých výkonu. A humor scénáristů Vorlíčka a Macourka je zase zárukou zábavy. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jo, mít tak dneska Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Kde bychom v současnosti mohli být, kdybychom měli někoho, kdo by se nebál sci-fi a fantasy? Dnes se takové žánry u nás nedělají nebo sporadicky. Přitom nutno říct, že Létající Čestmír je v první řadě vynikající komedie, ve které excelují Vladimír Menšík, Petr Nárožný a Iva Janžurová. Jinak je to ale zajímavý nápad, kámen bůhví odkud, květiny s vůní schopností. Ti dva hned několikrát dokázali vymyslet něco originálního. Začali Arabelou, po Čestmírovi přišel Křeček v noční košili, M. M. si střihl ještě Bambinot. Pravdou je, že tohle byl poslední seriál těch dvou, který byl tak dobrý ačkoli nápady sršeli dál. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)
  • Petr Nárožný a Iva Janžurová si později zahráli manželský pár Kostečkových v seriálu Cirkus Humberto (od r. 1988). (Ganglion)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama