Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (394)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Táto pecka mi strašne pripomína Forresta Gumpa, toho, čo všade bol a všetko videl. Za 120 rokov sa toho dá zažiť... Aj po toľkých rokoch film má čo povedať a nestratil nič na svojej príťažlivosti. D.Hoffman je fantastický, príbeh dojímavý, celý kolíše medzi komédiou a drámou, práve v tomto vidím podobnosť s F.Gumpom. A možno sa režisér Zemeckis naozaj inšpiroval týmto filmom, a nielen on, ale asi aj K.Costner pred natáčaním Dance with wolves. 100%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Calder Willingham .. Unikátní westernový kousek, který jsem do svojí filmotéky zatraceně dlouho sháněl. Dustin Hoffman jako Forrest Gump divokého západu. A tím začalo mé období .. smíchu. Celý retrospektivně vyprávěný děj (snad jediná vada na tomto častém zarámování vyprávění je to, že příběh vypráví sto jednadvacetiletý muž, kde opravdu nechápu význam toho věku) je protkán tolika milníky a dějovými zvraty až jde hlava kolem. Některé jsou dosti absurdní, jiné odpovídají surové historii, ale všechny jsou podány s obrovskou porcí nadhledu a potřebné nadsázky. Bavil jsem se královsky. Scénáristicky i režijně je snímek zvládnutý bezvadně, ba excelentně. Dustin Hoffman v nejlepší roli záři ať jako chlapec či stařec, Faye Dunaway je při prvním výstupu tak božsky přitažlivá, že jsem se také zamiloval na první pohled a indián Chief Dan Georgie si střihne vskutku mistrně dokonalý prolog před odchodem do věčných lovišť. Bylo to velkolepé obcování. 100%. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Bal jsem se, aby neslo o nejakej rozvleklej western, ale tohle neni western ani nahodou a uz vubec ne rozvleklej. Naopak bych jeste tak pul hodiny pridal, protoze sledovani zivota hlavniho hrdiny melo urcite jeste co nabidnout, takle je to vypraveni usekly v podstate po bitve u Little Big Hornu, kdy je Hoffman jeste vicemene mladej. Tohle je nicmene spis takovej dobrodruznej film, kdy si Jack Crabb krome hrace karet a nakejch zapornejch "povolani" jako vrah, zlodej dobytka atd. vyzkousi asi naprosto vsechno, co slo na divokym zapadu delat. Je indian, opilec, pistolnik, tulak, obchodnik, clen armady. No a tohle vsechno zahral Hoffman naprosto dokonale, i ruzny masky a starnuti je na nem udelany presvedcive. Prislo mi, ze ale hlavne je celej film zamerenej na vykresleni zivota indianu a nasledny boje indianu s armadou a pozdej i se samotnym generalem Custerem, pricemz indiani jsou tu vykresleny jako dobraci a Custer jako zbrklej fanatik, kterej sice porad prohlasuje, ze se maj usetrit zeny a deti, ale stejne to vzdy dopadne naprostym masakrem. No a do tohohle napinavyho, zajimavyho a misty smutnyho deje je obcas dana nejaka vtipna scena, ktera nijak nerusi a skutecne pobavi. Celkove ma film sice sem tam nake slabsi misto a precejen by se zas tolik nemusel venovat indianum, ale jako celek to je fakt paradni film za jasnejch 5*. ()

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Na tento film som náhodou narazil v televízii a absolútne som netušil s čím mám dočinenia. Ani som nestihol začiatok a kvôli dosť humornému, až absurdnému deju som si myslel, že sa pozerám na nejakú paródiu. Potom ale prišlo vyvraždenie indiánov, ktoré bolo maximálne brutálne a v tom momente som sa film nesnažil nikam zaradiť, len som sa vnoril do deja a sledoval Jacka Crabba, ktorého akoby každú chvíľu unáša rieka na inú stranu brehu (raz k indiánom, raz k "bielym tváram"), vždy sa ale pozeral na zabíjanie ako na niečo neprijateľné. Je to akoby Forrest Gump na divokom západe podaný realistickejšie a bez zbytočného sentimentu. Veľmi zaujímavý film. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách velice dobře zvládnutý film u něhož mi ale nesednul poměr humoru a dramatu. Malý velký muž sice funguje dobře jako komedie i jako drama, ale dle mého názoru nefunguje úplně perfektně jako mix těchto žánrů. Přeci jen, když se humorné scény s indiánem chodícím pozpátku a obšťastňováním 4 manželek míchají s brutální krutostí nájezdu kavelérie generála Custera, je tento kontrast až příliš markantní a tyto filmové části vedle působí nekonzistentně. Předpokládám, že to byl tvůrčí záměr, ale na aby ten humor k té vší hrůze lépe seděl je scénář málo cynický, téměř vlídný. Jinak ovšem po všech stránkách kvalitní dílo se Dustinem Hoffmanem v obrovské herecké formě. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (21)

  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)
  • Československá televize vysílala film o osm minut zkrácený, tedy cenzurovaný. Proto Česká televize film znovu nadabovala, ale tentokrát pro hlavní roli Jacka Crabba (Dustin Hoffman) již nezvolila Václava Postráneckého, ale Jiřího Pragera. Podle sdělení pracovníků ČT byl záznam původního dabingu smazán. (sator)
  • Režisér Arthur Penn si robil pred nakrúcaním rozsiahle výskumy. Sám priznal, že bol výsledkami šokovaný. (classic)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama