Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jacku Crabbovi je asi sto dvacet let, když reportérovi začíná vyprávět příběh svého života. Jako malý kluk byl po přepadení skupiny osídlenců západu vychován kmenem Čejenů. Pak se vrací zpátky mezi bílé a stává se pistolníkem a obchodníkem. Později si bere za ženu indiánku. Když je kmen, mezi jehož členy žije, vyvražděn, nechává se najmout jako stopař armády, kterou vede úhlavní nepřítel indiánů – generál George Armstrong Custer… Scénář k slavnému filmu napsal Calder Willingham podle románu spisovatele Thomase Bergera. Společně s ním režisér Arthur Penn pojal svůj western velmi neobvyklým způsobem. Prokládá vše humorem, ironií a burleskními prvky. Příběh Jacka Crabba přitom zachycuje část americké historie druhé poloviny devatenáctého století bez příchuti všech zbytečných mýtů. Podobně jako jiný slavný snímek Tanec s vlky, opouští tradici hodných bělochů a zlých indiánů, kreslí americké občany rudé pleti jako důstojné lidské bytosti, jako národ s vlastní civilizací, který musel projít nelítostnou genocidou. Film zaujme zpracováním, realistickou i poetickou kamerou, hereckými výkony a dodnes patří mezi nejlepší díla tohoto žánru. Roli Jacka Crabba pozoruhodným způsobem ztvárnil Dustin Hoffman. V dalších úlohách se představí Faye Dunawayová a Martin Balsam. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (21)

  • Československá televize vysílala film o osm minut zkrácený, tedy cenzurovaný. Proto Česká televize film znovu nadabovala, ale tentokrát pro hlavní roli Jacka Crabba (Dustin Hoffman) již nezvolila Václava Postráneckého, ale Jiřího Pragera. Podle sdělení pracovníků ČT byl záznam původního dabingu smazán. (sator)
  • Film se natáčel v čejenské indiánské rezervaci Lame Deer, v indiánské rezervaci v Hardinu a u řeky Little Bighorn – tato místa se nacházejí v americkém státě Montana a také v kanadské provincii Alberta ve městech Calgary a Morley. (Trajektt)
  • V románové předloze jsou Jack Crabb (Dustin Hoffman) a jeho sestra Caroline (Carole Androsky) zrzaví a mají velmi světlou kůži. Jack měří 160 centimetrů, zatímco jeho sestra kolem 190. (Landauer)
  • Jack Crabb (Dustin Hoffman) je v knize o zhruba deset let mladší než jeho adoptivní matka paní Pendrake (Faye Dunaway). Ve skutečnosti je však Dustin Hoffman o čtyři roky starší než Faye Dunaway. (Landauer)
  • Celosvětová premiéra proběhla 14. prosince 1970 v New Yorku. (ČSFD)
  • Herec Bob Hope byl vypískán, když na předávání cen Akademie řekl o indiánu Chiefu Danu Georgeovi, který byl za roli Old Lodge Skinse nominován na Oscara, že není Američan. (Elisebah)
  • "Malý velký muž" se jmenoval Indián, který se podílel na zajetí nebezpečného lakotského bojovníka jménem Crazy Horse. (Pradlík)
  • Nedaleko místa posledního odpočinku generála Custera najdeme vesnici s názvem Garryowen, pojmenované podle pochodové písně Sedmé kavalerie (slova “Garry Owen“ můžeme také číst v plukovním erbu). (džanik)
  • Hlavní hudební motiv, který slyšíme při útoku na Washita River a během bitvy u Little Bighornu, je irský popěvek "Garry Owen", který byl od roku 1867 oficiální pochodovou “hymnou“ nešťastné Sedmé kavalerie (generála Custera). (džanik)
  • Marlon Brando odmítnul nabídku na roli náčelníka Old Lodge Skinse. Nakonec ho hrál skutečný indiánský náčelník, kanadský herec a básník z Britské Kolumbie, Chief Dan George. (džanik)
  • Aby dosáhl chraplavého hlasu muže, který má mít přes 120 let, sedl si Dustin Hoffman (Jack Crabb) do šatny a hodinu z plných plic křičel. (džanik)
  • Režisér Arthur Penn si robil pred nakrúcaním rozsiahle výskumy. Sám priznal, že bol výsledkami šokovaný. (classic)
  • Štúdio MGM kúpilo práva na knihu v roku 1964, scenár bol napísaný v roku 1967 a na samotnú realizáciu došlo až po veľkom úspechu filmu Bonnie a Clyde (1967). (classic)
  • Dustin Hoffman bol za svoj výkon zapísaný do Guinessovej knihy rekordov za "Najväčšie vekové rozpätie stvárnené filmovým hercom". Jacka Crabba stvárnil od 17 do 121 rokov. (milealelia)
  • Film bol štartom k tomu, že tvorcovia začali pomocou westernu prezentovať svoj liberálnejší názor voči Indiánom. (vander19)
  • Masaker, ktorý vznikol po napadnutí Custerových (Richard Mulligan) vojsk v indiánskej dedine, nepriamo naráža na masaker počas vojny vo Vietname, konkrétne ide o dedinku My Lai. (vander19)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Smutný týden v Hollywoodu

Smutný týden v Hollywoodu

01.10.2010

V uplynulých dnech se Smrtka postarala o značnou část smutného sestřihu, který každoročně vídáme na Cenách Akademie. Především odešel legendární Tony Curtis, kterého všichni (kdo ne, ať si doplní… (více)

Reklama

Reklama