Reklama

Reklama

Frasier

(seriál)
USA, (1993–2023), 102 h 31 min (Minutáž: 21–44 min)

Hudba:

Bruce Miller

Hrají:

Kelsey Grammer, Jane Leeves, David Hyde Pierce, Peri Gilpin, John Mahoney, Moose, pes Enzo, Edward Hibbert, Saul Rubinek, Marsha Mason, Harriet Sansom Harris (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(273)

Svérázný bostonský terapeut se přestěhuje do Seattlu, aby začal nový život, a současně sdílí své životní zkušenosti na vlnách rozhlasové talk show, avšak v soukromém životě složitě bojuje s vlastními problémy. (SkyShowtime)

Zajímavosti (79)

  • Postava Lorny Linley (Jean Smart), Frasierovy (Kelsey Grammer) lásky ze školy a krátkého románku v 8. a 9. sérii, byla přejmenována z Lorny Linley na Lanu Gardner. Bylo to proto, že se tvůrcům ozvala žena stejného jména. (Jarsey)
  • John Mahoney (Martin) je ve skutečnosti Angličan z Manchesteru, odkud pochází i Daphne (Jane Leeves). Herečka ale z Manchesteru není. John Mahoney ztratil anglický přízvuk za dlouhou dobu strávenou v USA. (Jarsey)
  • Stavba a design Frasierova (Kelsey Grammer) bytu stála tvůrce kolem půl milionu amerických dolarů. (Jarsey)
  • Jak John Mahoney (Martin), tak ani David Hyde Pierce (Niles) se neúčastnili konkurzu na roli. John Mahoney byl první volbou tvůrců a Davidu Hyde Pierceovi byla role Nilese psaná rovnou na tělo. (Jarsey)
  • Zatímco Kelsey Grammer (Frasier) ve scénách, kdy hraje na piano, hru jen předstírá a hraje ve skutečnosti profesionální pianista, David Hyde Pierce (Niles) hru na klavír studoval, takže jeho hraní na piano je autentické a hraje skutečně on. (Jarsey)
  • Hospodyně a fyzioterapeutka pro Martina (John Mahoney) měla být původně z Jižní Ameriky. Nakonec tvůrci změnili postavu na Angličanku. Z toho byl Kelsey Grammer (Frasier) zpočátku zklamaný, ale po setkání s Jane Leeves (Daphne) názor změnil. (Jarsey)
  • Všechny série až na čtvrtou mají 24 epizod. Důvodem chybějící epizody byla autonehoda, kterou měl Kelsey Grammer (Frasier) a musel strávit nějaký čas na klinice. (Jarsey)
  • Seriál si získal fanoušky i mezi LGBT komunitou pro jeho vtipné, ale vkusné vtipy o homosexualitě. Kromě toho i tři herci David Hyde Pierce (Niles), Edward Hibbert (Gil Chesterton) a Dan Butler (Buldog) byli ve skutečnosti gayové. (Jarsey)
  • Obě těhotenství Jane Leeves (Daphne) byly zakomponované do seriálu. V 8. sérii, kdy začala randit s Nilesem (David Hyde Pierce), bylo její rostoucí bříško vysvětleno tím, že přibrala. Na porod byla vytvořena narážka, kdy Niles (David Hyde Pierce) říká v kavárně Roz (Peri Gilpin), že si Daphne vede v odtučňovacím centru dobře a že už zhubla několik kil. Druhé těhotenství v poslední 11. sérii bylo i seriálové těhotenství Daphne, když čekala dítě s Nilesem. (Jarsey)
  • Bebe Neuwirth (Lilith) měla být původně jednou z hlavních postav seriálu. Herečka však odmítla, ale souhlasila, že se objeví v několika epizodách. (Jarsey)
  • Shelley Long (Diane Chambers) v původním seriálu Na zdraví (od r. 1982) neměla ráda postavu Frasiera Cranea (Kelsey Grammer) a chtěla ho ze seriálu odstranit. Nicméně postava byla tak populární, že ji tvůrci ponechali. Ve třetí sérii Frasiera se Shelley objevila. Podle Kelseyho Grammera to mělo být jakési usmíření a zakopání válečných seker. (Jarsey)
  • Pes Eddie ve skutečnosti nebyl až tak přívětivý a svého filmového páníčka Marina Cranea (John Mahoney) během společných scén dvakrát kousnul. (Jarsey)
  • Kritik restaurací Gil Chesterton (Edward Hibbert) má podobné jméno jako anglický literární kritik G. K. Chesterton, přesto je pojmenován po Gilu Chestertonovy, bývalém učiteli Christophera Lloyda, jednoho z producentů. (IXOXI)
  • Jméno Frasierovy (Kelsey Grammer) producentky Roz Doyle (Peri Gilpin) je uctěním památky stejnojmenné producentky seriálu Křídla (od r. 1990), která zemřela na rakovinu prsu v roce 1991. (IXOXI)
  • Stanice, na které má Frasier svůj pořad se jmenuje KACL 780 AM. Název vznikl na základě prvních písmen příjmení producentů (Angell, Casey, Lee). "K" je předpona pro všechna rádia na západ od Mississippi. (StarsFan)
  • John Mahoney, který hraje Frasierova (Kelsey Grammer) otce Martina, je ve skutečnosti jen o 15 let starší než Kelsey Grammer. Kelsey byl tak požádán tvůrci, aby si oholil vousy, které nosil ke konci seriálu Na zdraví (od r. 1982), aby vypadal mladší oproti Johnovi. (StarsFan)
  • Frasier je dosud jediná show, která získala pět cen Emmy za nejlepší komediální seriál roku. (StarsFan)

Reklama

Reklama