Reklama

Reklama

Otevři oči a naskoč! Čeká tě jízda tvého života. Je Štědrý večer, pravý čas na dobrodružství. A tebe čeká v podobě cesty, která se kroutí nahoru a dolů horami, klouže po ledových pláních a šplhá přes závratně vysoké mosty. Vítej na palubě polárního expresu, kde je během cesty podávána horká čokoláda rozvernými číšníky a dobrodružství čeká v každém vagónu. Režisér Robert Zemeckis vytvořil s pomocí hlasu Toma Hankse opravdovou vánoční klasiku. Společně vás zavedou do světa kouzelné animace. "Vidět, znamená uvěřit", tvrdí záhadný tulák, který tě doprovází na této fantastické cestě. Uvidíš skutečné zázraky" Vlak je připraven, tak neváhej a nastup! (Warner Bros. CZ)

(více)

Zajímavosti (31)

  • Představitel pěti různých rolí Tom Hanks popsal svůj běžný den na place takto: "Ráno přijdu a navléknu se do obleku, který je celý pokrytý spoustou bílých teček, které pak budou snímat speciální senzory je to mnohem složitější, ale vysvětloval bych vám to až do zítřka a to ještě blbě -, a ty samé mi pak přidělají na obličej. Asi stovku. To trvá nějaké dvě hodiny a Bob mi pak řekne, kterou děláme scénu a koho v ní hraju. Podle toho si obléknu boty a jdeme na to. Když mám hrát někoho jiného, zase se přezuju... což bych asi měl vysvětlit. Když hrajete v nějakém 'normálním' filmu, hrozně vám pomáhá, že máte na sobě kostým. Díky oblečení snáze dotvoříte postavu. Když jste například v uniformě, automaticky se vám změní postoj, chůze i gesta a chováte se... víc vojensky. Na Polárním expresu jsme neměli žádné kostýmy, jen ten oblek se senzory. A já měl hrát pět různých postav, takže jsem potřeboval nějakou pomůcku, která by mi mezi nimi pomohla 'přeskakovat'. Takže kluka jsem hrál v teniskách, tuláka v galoších a tak dále." (NIRO)
  • Tom Hanks musel při použití "motion capture" technologie, v jejímž rámci měl na obličeji nalepeny senzory, jít proti svým obvyklým hereckým instinktům, aby se nesnažil "mluvit až k zadním řádám". Řekl k tomu: "Jo, to jsem se musel odnaučit. Ze začátku jsem to hrál skoro jako pantomimu. Dělal jsem takové ty přehnané pohyby a pak se zeptal Boba: 'Je to dost zřetelné?' A on na to: 'Ježišmarjá, jasně! Je to třikrát víc, než potřebujeme.' Každou scénu jsme museli hrát, jako by nás kamera snímala v detailu. Protože se taky Bob nakonec mohl rozhodnout že ji jako detail použije." (NIRO)
  • Vzhledem k možnostem, které filmařům otevírala "motion capture" technologie, se Robert Zemeckis a Tom Hanks před natáčením sešli i s Marlonem Brandem, aby si s ním popovídali o tom, zda by se mu nechtělo zahrát si jejich filmu tuláka. Hanks: "Ale ona to byla spíš záminka, abych si mohl popovídat s Brandem. Bavili jsme se asi pět hodin... teda, půl hodiny o filmu a pak o všem možném. Takový byl Brando." (NIRO)
  • Píseň „Hot Chocolate“ zpívala v české verzi dabingu mužská sekce sboru Touch of Gospel. (joktuk)
  • Skutečné jméno hlavního postavy malého chlapce není ve filmu zmíněno, nicméně v knižní předloze se jmenuje Chris podle jejího autora Chrise Van Allsburga. (freelex)
  • Ve scéně, kdy průvodce ukazuje dětem místnost na „zahozené, poničené hračky“, lze spatřit loutku Ebenezera Scrooge, hlavní postavu Dickensova románu „Vánoční koleda“, který Robert Zemeckis později také zadaptoval do animovaného filmu Vánoční koleda (2009). Mezi hračkami se také nachází loutka Pinocchia, s nímž Zemeckis natočil celovečerní film v roce 2022. (Clarie)
  • Režisér Robert Zemeckis chtěl původně natočit Polární expres jako hraný film. Bránil mu v tom však vysoký rozpočet a také herecké obsazení hlavní postavy malého chlapce. Podle jeho slov by musel najít dětského herce, nějakého nového Haleyho Joela Osmenta, který by celý ten obrovský snímek utáhl. (Karlos80)
  • Polární expres byl prvním mainstreamovým filmem, který byl uveden jak v klasické 2D verzi, tak ve 3D verzi pro kina IMAX. (imro)
  • Film využívá technologii motion capture, která umožňuje nasnímání pohybů herců a jejich převedení do digitální podoby. Všechny dětské postavy tak mohli ztvárnit dospělí herci s použitím kulis uzpůsobených jejich výšce, aby scény působily přirozeně. (imro)
  • I když se Polární express od začátku označuje jako vysněný projekt dua Hanks/Zemeckis, původně se měl objevit v roce 2002 pod režijním vedením Roba Reinera. (imro)
  • Polární expres byl pro Toma Hankse osmý film, který jen v USA vydělal více než 150 milionů. (imro)
  • Spolu s reklamní kampaní stál snímek ohromných 270 milionů amerických dolarů, a proto byl první víkendový výsledek 23,3 milionu dolarů obrovským zklamáním. Filmu také nepomohlo, že byl uvedený více než měsíc před Vánoci, resp. 10. listopadu. Nakonec se z něj stal vytrvalý běžec a v "top 10" zůstal až do konce roku, přičemž nasbíral více než 140 milionů dolarů. (imro)
  • Väčšina nápisov a aj piesne sú v českej verzii filmu preložené. (Raketoplan)
  • V scéne, keď si hlavný hrdina dáva do vrecka rolničku, je možné počuť, ako mu z vrecka vypadla. (Raketoplan)
  • Lokomotíva, ktorá ťahá Polárny expres je Baldwin 2-8-4 S-3 a bola postavená v roku 1931 výrobcom Baldwin Locomotive Works. Do obehu sa dostalo celkom 35 kusov. (Raketoplan)
  • Na konci snímky sa po záverečných titulkoch objaví fotografia a nápis: "Venované pamiatke Michaela Jetera". (MikaelSVK)

Související novinky

Symfonická show Christmas in Hollywood

Symfonická show Christmas in Hollywood

02.12.2023

Orchestr Prague Pop Symphonics připravuje velkolepý koncert filmové hudby, na kterém představí oblíbené melodie z filmů, bez kterých si období nejkrásnějších svátků v roce neumíme už ani představit.… (více)

Batman a Superman digitálně animovaní

Batman a Superman digitálně animovaní

04.09.2007

Chvíli v tom byl docela slušný chaos. Když studio Warner Bros. oznámilo, že hodlá už příští rok odstartovat natáčení Justice League of America, komiksoví fanoušci začali střihat ušima. Co to, co to?… (více)

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

Zemeckis, Carrey a duch Vánoc

09.07.2007

Filmová veřejnost začíná být ze Zemeckisova Beowulfa pěkně nervózní. Digitálně animovaná adaptace staroanglické poémy, v níž podobně jako Tom Hanks v Polárním expresu ožijí díky technologii motion… (více)

Já se vrátim! Nebo ne?

Já se vrátim! Nebo ne?

14.11.2006

Když se Arnold Schwarzenegger, někdejší nejlépe placený herec Hollywoodu, opětovně stal guvernérem státu Kalifornie, početné zástupy fanoušků opustil i ten poslední zbytek naděje na jeho comeback.… (více)

Reklama

Reklama