Reklama

Reklama

Bambinot

(seriál)
Komedie / Rodinný / Sci-Fi
Československo, 1984, 5 h 54 min (Minutáž: 59 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Miloš Macourek

Hrají:

Josef Abrhám, Eliška Balzerová, Petr Čepek, Miloš Kopecký, Aleš Procházka, Dana Vávrová, Jiří Adamíra, Jana Brejchová, Žaneta Fuchsová, Petr Nárožný (více)
(další profese)

Epizody(6)

Zmatky s dvojníky vrcholí. Ve světě působí Bambinot pohromu. Lidé si nechtějí pořizovat vlastní děti, protože mohou mít Bambinota, který přestane fungovat, kdy se jim zachce. Jenže lidstvo by vymřelo a hlavně by vymřeli ti schopní. A tak nakonec Bambinoti zmizí i se strojem. Všechno je zase v pořádku – nejdůležitější totiž je, aby se rodiče svým skutečným dětem věnovali a byli jim příkladem. Lidé mají děti proto, že se mají rádi. A i ze zlobivých dětí vyrůstají chytré osobnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nesmírně vtipný seriál o jednom neobvyklém vynálezu nabízí spoustu absurdna, ironický humor, bláznivé situace a nejlepší české herce. Námět vyniká! Na komediální seriál se zde řeší opravdu závažné věci a to s letitým předstihem, jako je například klonování (ovšem zde se to jmenuje jinak :-), lidskou hamižnost, jdoucí až do krajnosti a soupeření beze smyslu, které se neohlíží na nic a na nikoho. Celé dílo je prostoupeno jemným moralizováním, které však ve všech těch bláznivých situacích nevyznívá planě, ale naopak udeří s o to větší silou. Ovšem kdo se na to bude dívat jen humornými brýlemi, bude bezesporu zklamán. OPRAVDU NEVÍM, PROČ BYCH SI MĚL POŘIZOVAT VLASTNÍ DĚTI, RÍKÁ PAN WALTR. BATERKA ZDALEKA NESTOJÍ TOLIK, KOLIK JÍDLO PRO PATNÁCTILETÉHO KLACKA. A AŽ NÁS PŘESTANE BAVIT, DALŠÍ BATERKU NEDOSTANE A HOTOVO. POVAŽUJI BAMBINOTA ZA VELMI PRAKTICKÝ VYNÁLEZ, KTERÝ ŠETŘÍ PENÍZE. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tohle fakt nemusím. Jeden z nejslabších českých seriálů, co jsem kdy viděl. Zklamání na celé čáře. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Josef Nesvadba kdysi napsal povídku Chemický vzorec osudu, kde šlo o genetické pokusy ovlivnit podobu nenarozených potomků. Nevím, jestli byl Bambinot inspirován právě touto povídkou, protože ji tam moc nepoznávám, ale možné to je. Vždyť Miloš Macourek už přepsal tuctovou detektivku v bláznivou poctu comicsu, horror o krádežích krevních konzerv ve vrcholnou crazy o transplantacích mozků a ze statické francouzské divadelní frašky udělal div ne road-movie... Bambinot je s přehledem nejvýstřednější český seriál všech dob. Tak výstřední, že někteří herci bez předchozí zkušenosti s macourkovskou látkou přiznávali, že vůbec nevědí, která bije. Jaroslav Dudek točil spíš realistické látky a nebýt toho, že němečtí zadavatelé, celí zmámení Nemocnicí na kraji města, trvali jen na něm, realizoval by seriál Vorlíček a vypadalo by to jinak. Určitě by se točilo na film, triky by jistě stály za víc, výprava fiktivní monarchie by byla taky pečlivější atd. I tak si ale myslím, že Bambinot patří mezi komediálními seriály jednoznačně k nadprůměru a ze všech Macourkových seriálů má filosoficky nejblíž k filmu Pane, vy jste vdova! Narozdíl od rodinné Arabely, Čestmíra nebo Křečka se totiž nebojí být zdravě amorální, postavy existenčně i fyzicky likvidovat a zapojit přece jen poněkud dospělejší humor. A ta plejáda nezapomenutelných postav, šitých dle autorova zvyku na míru konkrétním hercům... Ultimativní klauniáda osmdesátých let. 80% ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Něco mezi infantilní zábavou pro malé a slátaninou. Ty dvě hvězdičky jsou za jedinečné herecké obsazení. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zde se opravdu sešli snad všichni, ale nic moc, v celkovém důsledku nezáživné, nudící, i když jistě originální a své. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Naprosto chápu rozdílné hodnocení. Seriál, který byl hodně bláznivý, ale na druhou stranu herecky výborně obsazený. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Žádné veledílo, a nebýt Abrháma, Čepka (toho především) a pár dalších herců, nebylo by to pro svou těžkopádnost a pomalost koukatelné. Nápad není špatný, ale na seriál se moc nehodí. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že jsem to sledoval. Také co jiného v té době bylo v TV? A teď přehodnotím na jednu hvězdu. Také na co jiného se tenkrát dalo v TV koukat, že. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Kanál ČT3 mě opět přivedl ke klenotu, který jsem ani neviděla, a dokonce jsem ani netušila o jeho existenci. Bezvadně obsazené, ale epizodu od epizody bláznivější, zmatenější a také trochu rozvláčné. "Normální děti přicházejí na svět s pupeční šňůrou, tyhle budou mít kabel..." ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 2* Je pravda, že Bambinot jsem viděl kdysi v mládí a docela se mi tahle Macourkovina líbila a dneska jsem si ji připomněl. Tento televizní seriál měl podle mě velké ambice, které však nevyšly. Možná tím, že příběh byl moc bláznivý, nebo jeho provedení bylo moc obyčejné a tuctové … já nevím. Ani tehdejší herecký výkvět nepomohl k lepšímu vyznění, jak jsem si teď potvrdil. Tím pádem musím s původním hodnocením dolů a nemá důvod ho přeceňovat a už hodně zastaral. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 0 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ... A zase nutné BLÁBOLENÍ BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA nakonec, kvůli zdejšímu novému a omezujícímu pravidlu pro recenze, jehož vysvětlení najdete v mém deníčku ... ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Tvůrci příliš popustili uzdu své fantazii a stvořili něco, co je hodně nestravitelné. Radši nekoukejte. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Problém Bambinotu je ve zpracování. Geniální scénárista Miloš Macourek už mnohokrát prokázal, že jeho sci-fi nápady se smyslem pro šílenou komedii zpravidla vyplodí nestárnoucí kultovní filmové dílo, ať už je páchal s Vorlíčkem nebo Lipským. Bambinot má zase chytrý sci-fi nápad a nadupané takřka all-star obsazení s vévodícím Abrhámem, Bohdalovou nebo třeba pobavující Stellou Zázvorkovou. Ale stala se chyba - z nějakého důvodu je story nepříhodně roztahané na šest hodin, televizní rozpočet byl buď minimální nebo se vyházel za honoráře hvězd - třeba Jiří Sovák hraje naprosto nepodstatnou vedlejší roli, všechny místnosti vypadají skoro stejně jen s jinak rozestavěným nábytkem, kamera je statická a avizovaného macourkovského humoru není na tak široké časové ploše tolik. Zbývá jen ocenit herce, kteří dělají vše, co je v jejich silách, aby kulisácký dojem potlačili. Nápad je paradoxně nadčasovej, téma klonování, kalkulace s tím, jaké by měly být naše děti, manželství a rozvody pro genetické dobro, to vše zvlášť v současnosti najde úrodnou půdu, herci jsou (pokolikáté už) výborní, hlášek se pár najde, tady je to ale zakryté tím nudným režijním zpracováním. Škoda. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Miloš Macourek byl vždy záruka výborného scénáře. K tomu vynikající široké herecké obsazení a sympatický sci-fi seriál je tady. Rád se na něj znovu podívám. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mě překvapily dvě věci - tak nízké zdejší hodnocení a přitom tak vysoce nastavená laťka humoru. A to ještě s každým dílem úroveň stoupá, nápad je opravdu originální a hlavně seriál má neuvěřitelně kvalitní obsazení (to v českých zemích bývalo pravidlem, ale zde to je spolu s jinými seriály opravdu viditelné), ze kterého při veškerém respektu k jiným známým jménům nejvíce vyčnívá zdejší manželská dvojice Nárožný - Janžurová, i přes mé ohromení, jakou že to sourodou dvojici přátel vytvořili Čepek a Abrhám. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Osobně nevidím důvod, proč si ze všeho neudělat srandu a nenatočit naprostou ptákovinu pro srandu králíkům. Bambinot je taková ptákovina, ale zároveň seriál, který si všichni zúčastnění evidentně užívají. A já si ho užil taky. Dílo to sice není bůhvíjak propracované, ale právě ta přímočarost mi na něm imponuje. 80% ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Příšerná nuda. Nápad sice možná zajímavý, ale obrovská nevyužitost herců. Bohužel se nesešla ta absurdnost s vážně pojatou atmosférou jak z Nemocnice na kraji města. ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Opět nechápu zdejší hodnocení. Ano, vypadá televizně, ještě tam chybí L. Chudík a je z toho díky obsazení druhá Nemocnice na kraji města. Ale záleží na tom? Vždyť námět je zkrátka geniální. Navíc je to věčně nedořešná otázka, co a kdo je dokonalé, ideální dítě. Jsem rád, že si tam zahrál i jeden z mých oblíbených dabérů Aleš Procházka. Pravda, Josef Abrhám trochu přehrával, ale vězte, že seriál je především pro děti. Některým hrdinům se jejich postavení mění jako aprílové počasí, čímž si diváka rozhodně upoutá. Ovšem Jiří Adamíra je, tedy vlastně byl, hercem par excellance. Až mám pocit, že byl aristokratem doopravdy. ()

Reklama

Reklama