Reklama

Reklama

Nemocnice na kraji města

(seriál)
  • Československo Nemocnica na okraji mesta (více)
Drama / Psychologický
Československo, (1977–1981), 18 h 21 min (Minutáž: 46–65 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hudba:

Jan Klusák

Hrají:

Ladislav Chudík, Miloš Kopecký, Eliška Balzerová, Josef Abrhám, Hana Maciuchová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Seriál nás provází osudy protagonistů spjatými ze všech úhlů pohledu s oddělením ortopedie. Do příběhu vcházíme ve chvíli, kdy do místní nemocnice je po autonehodě přivezen těžce raněný známý hokejista, reprezentant Přemysl Rezek, na oddělení primáře Sovy nastupuje mladá lékařka Alžběta Čeňková, právě sloužící, nezapomenutelný doktor Štrosmajer svérázně "chválí" sestru Huňkovou a primář Sova na rodinné oslavě začíná mít vážné obavy o svého syna Karla... A to zdaleka není celý výčet postav a událostí, které nás čekají v jednom z nejlepších Dietlových seriálů, podpořený skvělými hereckými výkony a vydařenými dialogy... Seriál měl původně třináct dílů, po velkém úspěchu pak bylo dotočeno dalších sedm. Roli primáře Sovy původně rozehrál Karel Höger, kterého po jeho úmrtí během natáčení nahradil právě Ladislav Chudík. (pfa)

(více)

Recenze (414)

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

"Kdyby hloupost nadnášela, tak byste se tu vznášela jako holubička." ..Další seriál z lékařského prostředí, který se mi nesmazatelně zapsal do paměti. Především primář Sova a problémy, které řešil. Nezapomenu na chvíle, strávené u tohoto skvostu československé filmové tvorby, kdy jsme společně s ostatními členy rodiny hltali každou minutu a každý dialog. Tak trochu kultovní záležitost. 95% ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

***Celkem 67%***TV/// Obsazení 10/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Prostředí 5/10/// PLUS: excelentní herecká sestava, dobře napsané dialogy, některé z nich zlidověli, chytlavá hudba, občas zajímavé dějové zvraty MINUS: slabší střední část seriálu, řekněme 6 až 13tý díl, často pomalejší tempo vyprávění, méně zajímavé vedlejší postavy nebo děj mimo nemocnici./// Shrnutí: Nemocnice na kraji města se řadí (a určitě oprávněně) mezi poklady české seriálové tvorby. Práce s postavami, to jak jsou napsané, to kým jsou obsazené a scénář, který mohou zahrát je podle mě i dnes výborný s klidem mohu říct i nepřekonatelný. Stejně jako u každého jiného seriálu i zde zub času zahlodal. Na jednu stranu je to dobře, protože si můžeme připomenout jak někteří herci se kterými se setkáváme dodnes vypadali, a vlastně jak mladí byli. Jenže stejně tak tomu chybí to dnešní tempo, které by vás udrželo v pozornosti po celou dobu. Nemluvě o tom, že některé dějové pasáže jsou celkem nezajímavé. Ještě bych mohl zmínit již natočená pokračování, jak jsou oproti tomuhle údajně špatná (což zatím nemohu posoudit), ale kupodivu já se na ně těším. Těším se na setkání s herci po tolika letech a na to jak nebo kam se ubírala jejich postava. Uvidíme, možná poté ještě více vyzdvihnu tento skvost, prozatím ale zůstanu u lepších 3*. ()

Reklama

duklak2 

všechny recenze uživatele

Tento seriál má něco do sebe. I po tolika letech je příjemné ho sledovat. Bohužel ale, tak nějak na něj nemám momentálně (rok 2011) čas. Je to docela škoda. Před několika lety jsem pár dílů viděl. O hodnocení z mého pohledu není pochyb. Myslím, že ty tři hvězdy jsou tak akorát. Trochu mě štvala ta depresivní hudba:-) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Na ktorú stranu sa pridať? Jedni sebavedomo tvrdia, že "Nemocnica na kraji mesta“ je špička československej seriálovej tvorby. Iní zasa hlasno kričia, že je to len obyčajný socialistický škvár, komunistická propaganda. Že vraj sú tam výborne vykreslené postavy a herecké výkony hlavných predstaviteľov sú ukážkou vrcholného hereckého kumštu. Ale na druhej strane, že to nebolo nič iné len sprosté zneužitie vtedajšej hereckej špicky. Neviem to rozsúdiť. Aj keď ma to mierne ťahá skôr na stranu odporcov tejto kontroverznej seriálovej klasiky. Predovšetkým však táto televízna nemocnica nebola len na kraji mesta, ale aj na okraji môjho diváckeho záujmu. ** ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nechápu gloriolu "geniálního seriálu" a nechápu ani špínu, kterou na Nemocnici někteří házejí. Seriál, který mi stačilo vidět jednou, ale nijak zvlášť mě ani nezaujal, ani neznechutil. Je to prostě kvalitní řemeslo, dobrá "vypínárna" po těžkém dni. Klasické médium přenosu vlastních starostí do "jiného" světa... Sice to trochu zavání normalizačním sedativem, ale přesto Nemocnice svoje kvality to má (přinejmenší za toho Kopeckého si to tři hvězdy zaslouží)... ()

Galerie (131)

Zajímavosti (153)

  • Dôvod, prečo pôvodný doktor Svoa, Karel Höger, dostal infarkt, nebol ten, že by ho natáčanie seriálu vyčerpalo, ale stres, ktorý zažil kvôli nútenému odchodu Vlasty Fabianovej z Národného divadla a riešil na protest svoj odchod. Na ďalší deň ráno podal výpoveď a večer ho odviezli s infarktom do nemocnice. Následkom smrti Högera sa natáčanie zastavilo na 22 dní, pokiaľ sa nerozhodlo ako ďalej (Raccoon.city)
  • Veľmi známa pôvodná hudba Jana Klusáka zaznela v reklame na prostriedok na povzbudenie erekcie. Jan Klusák povedal, že je za to veľmi rád a je pyšný na to, že jeho hudba bude povzbudzovať erekciu českej populácie. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Zemřela herečka Jana Štěpánková

Zemřela herečka Jana Štěpánková

21.12.2018

Česká herečka Jana Štěpánková zemřela. 84letá dáma nakonec nezvládla boj s těžkou nemocí, podle všeho zemřela již v úterý, dnes se s ní pak měli rozloučit její blízcí. Mezi její nejznámější role… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Ladislav Chudík 1924 - 2015

Ladislav Chudík 1924 - 2015

29.06.2015

Po těžké nemoci ve věku 91 let zemřel v bratislavské nemocnici herec Ladislav Chudík. Syn hutnického mistra projevoval zálibu v recitaci a herectví již na gymnáziu a později v ochotnickém kroužku.… (více)

Reklama

Reklama